Gotowanie Lifestyle Przepisy

Rybne specjały nie tylko na wigilię

Redakcja
Redakcja
17 grudnia 2021
 

Dziś na polskim stole wigilijnym króluje karp. Jednak są osoby, którym ta ryba po prostu nie smakuje, a jak przekonuje ekspert żywienia, karp pod względem wartości odżywczych ustępuje wielu innym gatunkom ryb. Jeśli nie karpia, to jaką rybę wybrać na wigilijny stół? Poznaj przepisy na rybne specjały doskonałe nie tylko na wieczerzę wigilijną, a polecane przez blogerów akcji edukacyjnej Naturalnie Bałtyckie.

Skąd się wzięła tradycja wigilijnego karpia?

Jak się okazuje karp zaczął pojawiać się na wigilijnym stole stosunkowo niedawno. Tradycja ta sięga zaledwie czasów powojennych. W 1948 roku ówczesny minister przemysłu Hilary Minc, zwolennik gospodarki nakazowo-rozdzielczej zainicjował tworzenie Państwowych Gospodarstw Rybackich podpierając się hasłem „karp na każdym wigilijnym polskim stole”. Nic dziwnego, że padło właśnie na karpia. Był najłatwiejszą do hodowli rybą i też najtańszą. Dlatego przyjął się dość szybko i do dziś jest wigilijnym królem.

Jeśli nie karp to co?

Karp ma sporo cennych własności, ale jest dużo innych gatunków ryb, które pod względem wartości odżywczych są dużo cenniejsze i przez wielu uznawane, jako smaczniejsze” – mówi dr inż. Wojciech Sawicki, spec. ds. bezpieczeństwa żywności, technolog żywności WNoŻiR, ZUT w Szczecinie i wyjaśnia – „Ogólnie ryby słodkowodne mają dużo mniej wartości odżywczych, niż ryby morskie. Jeżeli chodzi zaś o karpia to należy on do ryb średniotłustych (2 do 5% tłuszczu w mięsie), przy czym w tłuszczu tkanki mięśniowej karpia, dominują kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA), których ilość dochodzi do ponad 50%. Natomiast ryby morskie, w tym nasze bałtyckie, zawierają dużo więcej kwasów tłuszczowych zarówno jedno, jak i wielonienasyconych (PUFA), wśród których są te najcenniejsze dla naszego zdrowia – omega-3, jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). W rybach morskich znajdziemy również korzystniejszy stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Z obecnością tłuszczu związana jest również zawartość rozpuszczonych w nich witamin A, D, E i K, których ryby morskie zawierają dużo więcej.”

Zaletą wszystkich ryb, zarówno tych słodkowodnych jak i morskich, jest duża zawartość lekkostrawnego i wysokowartościowego białka. W składzie białka rybiego znajdziemy egzogenne aminokwasy, które muszą zostać dostarczone z pokarmem, aby nasz organizm prawidłowo się rozwijał i funkcjonował. W rybach słodkowodnych i morskich znajdziemy także cenne dla naszego zdrowia minerały: magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas i selen. Na korzyść gatunków morskich przemawia fakt, iż są bogatym źródłem jodu, którego potrzebuje nasza tarczyca, aby sprawnie funkcjonować.

„Oczywiście nie skreślajmy karpia z naszego wigilijnego stołu, ale sięgnijmy również po nasze bałtyckie skarby: śledzie, szproty, stornie, gładzice czy turbota.” – zachęca W. Sawicki – „Oprócz wielu własności prozdrowotnych cechują się one niepodważalnymi walorami smakowymi. Warto spróbować ich i to nie tylko od święta. Niech nie będą one tylko urozmaiceniem naszego wigilijnego stołu, ale zagoszczą częściej w naszych kuchniach. Dla naszego zdrowia jedzmy więcej ryb.”

Smaczne dania rybne nie tylko na wigilię

Turbot smażony w sosie własnym z orzechami pekan, cebulą, czosnkiem, dymką i koperkiem

Składniki:

  • 2 wypatroszone turboty
  • 150 g cebuli, pokrojonej w drobną
  • kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego
  • w cienkie plasterki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka dymki, drobno pokrojonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 duża cebula (do wywaru)
  • 5-6 orzechów pekan
  • sól

Wywar:

Obraną włoszczyznę i jednego turbota skropić olejem i ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec około 20 minut z włączoną funkcją grill. Po upieczeniu przełożyć do garnka. Dodać opaloną nad gazem lub w piekarniku z funkcją grill cebulę, całą główkę czosnku i zalać 3-4 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie odcedzić zawartość przez sito, a pozostały wywar zredukować do około 200-250 mililitrów na małym ogniu. Nie solić.

Ryba:

Drugiego turbota ponacinać dość głęboko, od góry co około centymetr, a następnie natrzeć solą. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Turbota smażyć przez 5 minut, zaczynając od naciętej strony, a następnie obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Po usmażeniu odłożyć rybę na talerz. Na patelnię, na której była smażona, wlać dwie łyżki oleju i usmażyć na niej cebulę na złoty kolor. Dodać orzechy pekan, czosnek i smażyć przez chwilę. Zmniejszyć ogień. Dolać wywar, zagotować i wyłączyć kuchenkę. Dodać masło, sok z cytryny, koperek i dymkę. Posolić do smaku. Tak przygotowanym sosem polać usmażonego turbota.

Śledź z karmelizowaną cebulką

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 60 ml oleju
  • czarny pieprz

Cebulę pokroić w talarki, skarmelizować mocno na rumiano i pozostawić w oleju do ostudzenia. Dopiero wtedy odcedzić,

ale olej zachować. Odmoczone śledzie pokroić w cząstki, układać warstwami w słoju, przesypując pieprzem i przekładając cebulką. Na koniec zalać pocebulowym olejem i odstawić do lodówki na 12 godz.

Pierogi z wędzonym dorszem

Składniki

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz:

  • 250 g białego sera
  • 150 g wędzonego dorsza
  • sól, pieprz do smaku

okrasa:

  • 100 g słoniny

Mąkę połączyć z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na minimum 20 minut do odpoczęcia. Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekaną drobno wędzoną rybę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek, podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać, formując zgrabne pierożki. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z gorącymi skwarkami ze słoniny.

Pieczone kotleciki z gładzicy w sosie teriyaki

Składniki

  • 300 g fileta z gładzicy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki panko
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 limonka
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • 50 g białego sezamu
  • patyczki do szaszłyka

Filety z gładzicy pokroić na mniejsze kawałki. W malakserze zmiksować chili, czosnek, imbir, kolendrę i natkę. Dodać rybę, jajko, panko i sos rybny. Całość zmiksować na jednolitą masę. Na patykach uformować kotleciki i obtoczyć w sezamie. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Podawać z sosem teriyaki.

Foto – Joanna Matyjek


 Naturalnie Bałtyckie to innowacyjny projekt edukacyjny wspierający polskie rybołówstwo bałtyckie, którego głównym celem jest promocja racjonalnego wykorzystania zasobów Morza Bałtyckiego, a także kreowanie świadomej konsumpcji produktów rybnych. Istotnym elementem programu jest także propagowanie wśród Polaków proekologicznych postaw, które mogą mieć wpływ na poprawę czystości Bałtyku i zwiększenia jego zasobów. Inicjatorem i koordynatorem projektu jest Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb Sp. z o.o., jedna z najstarszych uznanych organizacji producentów ryb w Polsce, zajmująca się produkcją i obrotem rybami w postaci świeżej i mrożonej.

 


Gotowanie Lifestyle Przepisy

Pękające pięty i sucha skóra stóp. Jak można poradzić sobie z tym bolesnym problemem?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 grudnia 2021
Pękające pięty
Fot. iStock
 

Pękające pięty i sucha skóra to przypadłość, która dotyczy wielu osób. Skóra na piętach, której brakuje właściwego nawilżenia, może swędzieć, łuszczyć się, a także pękać, powodując ból i stwarzając ryzyko rozwoju infekcji. Co odpowiada za przesuszoną skórę stóp oraz pękające pięty? Jak można poradzić sobie z dokuczliwym problemem?

Skóra jest największym narządem ludzkiego ciała, o złożonej budowie i różnej grubości w zależności od obszaru ciała. Wyjątkowo cienka i mało odporna na powstawanie zmarszczek jest skóra pod oczami. Z kolei skóra na piętach jest niemal dwukrotnie grubsza niż gdzie indziej. Właśnie stopy, mimo tego, że skóra jest tam najgrubsza, narażone są na powstawanie nieprzyjemnych dolegliwości. Grubsza skóra stóp chroni je przed skaleczeniem i odczuwaniem bólu podczas ruchu, ale sama nie jest odporna na różnego rodzaju uszkodzenia czy zaburzenia. Gruby naskórek i brak gruczołów łojowych zwiększają ryzyko pojawienia się problemów ze stopami.

Pękające pięty

Fot. iStock/Pękające pięty

Pękające pięty — przyczyny bolesnego problemu

Proces narastania i złuszczania skóry jest naturalny, ale czasem dochodzi do zanurzeń w jego przebiegu. O rogowaceniu naskórka mówi się wtedy, gdy narasta on zbyt szybko, a nie złuszcza się w odpowiednim tempie. W dodatku na niekorzyść skóry na stopach przemawia fakt, że istnieje tam niewiele gruczołów łojowych, przez co skóra szybciej się przesusza, narasta i traci elastyczność. Przyczyn takiej sytuacji może być kilka. Zaliczamy do nich m.in.:

  • odwodnienie organizmu – suche stopy i pękające pięty mogą być skutkiem niewystarczającego nawodnienia organizmu. Odwodniona skóra staje się przesuszona i bardziej podatna na uszkodzenia. Do problemów może się przyczynić również stosowanie zbyt częstych i gorących kąpieli, opalanie, regularne korzystanie z basenu z chlorowaną wodą;
  • niewłaściwa dieta — uboga w składniki ożywcze dieta może powodować niedożywienie, co odbija się także na stanie skóry. Przyczyną problemów może być niedobór w diecie żelaza i witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowe nawilżenie skóry. W przypadku diety niezdrowej, tłustej, problemem może być nadwaga. Dźwiganie nadprogramowych kilogramów mocno obciąża stopy;
  • nieodpowiednie obuwie –  buty za ciasne, niewygodne, na wysokim obcasie, szczególnie noszone przez wiele godzin w pracy stojącej, są częstą przyczyną problemów z pękającymi stopami.
  • choroby przewlekłe — na pogorszenie stanu stóp i pękające pięty wpływają również choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca (tzw. stopa cukrzycowa), niedoczynność tarczycy, zaburzenia krążenia, AZS, łuszczyca, egzema. U wielu osób skarżących się na suchą, pękającą skórę problem może wynikać z obciążenia genetycznego.

Po czym rozpoznać problem pękających pięt?

Pękające pięty i sucha skóra stóp powoduje wyraźne objawy. Na początku skóra jest napięta przy delikatnym ucisku, staje się sucha, może być podrażniona, swędząca. Tam, gdzie narasta nadmiernie twardnieje, przybierając żółtawy odcień. Gdy nie zastosujemy w tym momencie środków zaradczych, suchość pogłębia się. Skóra staje się wyraźnie szorstka, łuszcząca, może pękać, powodując ranki, ból i zwiększone ryzyko rozwinięcia się infekcji bakteryjnej.

Pękające pięty

Fot. iStock/Pękające pięty

Pękające pięty — leczenie 

Pękające pięty odejdą w niepamięć po wizycie w gabinecie kosmetycznym lub podologicznym. Specjalista usunie nadmiar zrogowaciałej skóry, np. przy użyciu frezarki diamentowej, i zastosuje zabiegi regenerujące skórę. Po takiej wizycie regularna pielęgnacja w domu powinna zapobiec pojawieniu się tego samego problemu w przyszłości.

Warto zadbać o skórę, sięgając po dermokosmetyki zawierające takie substancje jak: mocznik, olej rycynowy, olej kokosowy, olejek z drzewa herbacianego, olej z awokado, arganowy, lanolinę, glicerynę, witaminę E, witaminę A. Pomocne będzie również masło shea, które zawiera cenne dla skóry kwasy tłuszczowe (oleinowy, stearynowy, linolowy), witaminy A, E i F, fitosterole i antyoksydanty. Remedium na suche i pękające pięty jest również stosowanie raz w tygodniu peelingu gruboziarnistego, ewentualnie usuwanie twardego naskórka za pomocą pumeksu/tarki. Peeling najlepiej przeprowadzać po wymoczeniu stóp przez 10-15 minut w gorącej wodzie z dodatkiem zmiękczaczy (oliwka, sole do kąpieli, zioła, specjalne środki do stóp).

Zbawienne dla mocno zrogowaciałej skóry może okazać się stosowanie specjalnych skarpetek. Złuszczają one martwy naskórek ze stóp dzięki obecności kwasów owocowych, glikolowego, mlekowego, lub salicylowego. Stężenie kwasów jest niewielkie, dlatego skarpetki złuszczające są bezpieczne dla zdrowia. Proces złuszczania trwa od kilku do kilkunastu dni, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość. Koniecznie przed zastosowaniem należy zapoznać się z informacjami dotyczącymi stosowania skarpetek, aby zabieg był w pełni bezpieczny.

Jeśli mimo zastosowania sposobów na pękające pięty problem nawraca, warto udać się do lekarza dermatologa, który oceni przyczyny takiego stanu i zaleci najlepsze postępowanie.

Pękające pięty

Fot. iStock/Pękające pięty

Domowe sposoby na pękające pięty

Domowe sposoby na pękające pięty to m.in. moczenie stóp w siemieniu lnianym. Siemię lniane należy zalać wrzątkiem i po przestudzeniu ostudzeniu moczyć w naparze. Mokre stopy od razu trzeba potraktować pumeksem, alby pozbyć się zmiękczonego i bardziej elastycznego naskórka. Inny domowy sposób na pękające pięty to co najmniej tygodniowa kuracja witaminą A. Wieczorem, po kąpieli, wyciśnij witaminę A i wmasuj ją w skórę na piętach. Gdy witamina się wchłonie, nałóż grubą warstwę  kremu nawilżającego i nałóż bawełniane skarpetki.

Ponadto zadbaj o zdrową dietę i odpowiednią dawkę ruchu dla zdrowia stóp. Noś również wygodne obuwie na płaskim obcasie i zadbaj o to, by odpowiednio pielęgnować stopy z tendencją do przesuszenia. Dzięki temu pękające pięty przestaną być problemem.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl 

Gotowanie Lifestyle Przepisy

Surówka z czerwonej kapusty na 4 sposoby. Proste przepisy na dopełnienie obiadu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 grudnia 2021
Surówka z czerwonej kapusty
Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty – Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to tradycyjny dodatek do obiadów. Czerwona kapusta jest zdrowym, ale nie zawsze docenianym warzywem, które powinno gościć na naszych talerzach zdecydowanie częściej. W jaki sposób przyrządzić surówkę z czerwonej kapusty na cztery sposoby: jak w restauracji, z olejem, z majonezem i gotowanej? Proste przepisy, które warto wypróbować.

Dlaczego warto przyrządzać czerwoną kapustę?

Kapusta czerwona jest nieco mniej popularna, niż jej biała kuzynka, ale warto to zmienić. Czerwona kapusta charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem, pięknym kolorem i w dodatku jest lepszym źródłem równych witamin, minerałów i antyoksydantów, w porównaniu do białej.

Kapusta czerwona swój piękny kolor zawdzięcza antocyjanom, które są zarazem naturalnymi barwnikami oraz antyoksydantami pełniącymi istotną rolę w organizmie. Antocyjany odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworów, dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne, uelastyczniają naczynia włosowate, działają kardioprotekcyjnie i przeciwzapalnie, chronią wzrok i poprawiają ostrość widzenia. W czerwonej kapuście nie brakuje również witaminy A (aż 10 razy więcej niż w białej kapuście) ważnej dla zdrowej skóry i wzroku, witaminy C, niezbędnej m.in. dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Poza tym zawiera witaminy E, K, B1, B2, B6, C, oraz minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarkę, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor oraz jod.

Czerwona kapusta w kuchni

Czerwoną kapustę można wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Można ją parzyć, gotować, dusić, przyrządzać z niej sycące i zdrowe zupy. Nadaje się do kiszenia, a następnie wykorzystania tak jak biała kiszona kapusta. Można przyrządzić ją jako dodatek do obiadów serwowanych z pieczenią, do dań z ziemniaków (kluski śląskie), ale także do gołąbków, oraz pysznych i zdrowych surówek.

Szczególnie surówki są proste i szybkie do przygotowania, można je wyczarować na już dosłownie z kilku składników, które zazwyczaj są pod ręką. Warto wypróbować proste przepisy na surówkę z czerwonej kapusty jak w restauracji, z olejem, z majonezem i z kapusty gotowanej.

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji 

Surówka z czerwonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • czerwona cebula
  • 3 duże marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • garść łuskanych pestek z dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj dokładnie na wąskie paseczki. Marchewki obierz, opłucz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w pół plasterki.
  2. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj drobno. Pestki dyni upraż  na suchej patelni. Oliwę z oliwek wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny.
  3. Przygotowane w odpowiedni sposób warzywa włóż do miski, posyp pestkami dyni, polej oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem na stół włóż do lodówki,  by surówka dobrze się schłodziła.

Surówka z czerwonej kapusty z olejem

Surówka z czerwonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Składniki wymieszaj, dodaj sól, olej, nieco soku z cytryny. Przed podaniem na stół wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Surówka z czerwonej kapusty gotowana

Surówka z czerwonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • kminek
  • sól
  • pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, jabłko pokrój w kostkę.
  2. Masło rozgrzej i przesmaż na nim lekko czosnek. Dodaj poszatkowaną kapustę, jabłko, sok jabłkowy, pieprz, sól i kminek.
  3. Duś pod przykryciem do chwili, aż kapusta zmięknie.
  4. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj ocet, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i majonezem

Surówka z czerwonej kapusty

Fot. iStock/Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • duże jabłko
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by kapusta zmiękła.
  2. Cebulę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty. Dopraw pieprzem, a jeśli trzeba, to także solą.
  3. Dodaj majonez i jogurt, wymieszaj dobrze.
  4. Odstaw do lodówki, by surówka dobrze się schłodziła.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

9 rzeczy, których nie warto (zbyt często) robić dla urody

Pyszna i zdrowa woda w Twoim domu. Bez plastiku! Bądź eko i pij wodę!

Jak manifestować swoje prawo do miłości? Po pierwsze: przestań do cholery wierzyć w to, że na miłość trzeba zasłużyć! Kochaj!

Jak manifestować swoje prawo do miłości? Po pierwsze: przestań do cholery wierzyć w to, że na miłość trzeba zasłużyć!