Lifestyle Związek

Przetrwać wspólną izolację i zostać razem. Odzwyczailiśmy się do siebie, czy będziemy potrafili być obok cały czas?

Redakcja
Redakcja
27 lipca 2020
Fot. iStock/dima_sidelnikov
 

Pandemia postawiła przed nami wyzwania, które wcześniej raczej nie zawracały nam głowy. Zanim zamknięto nas w domach, żyliśmy w związkach, w których często funkcjonowaliśmy zupełnie oddzielnie, spotykając się jedynie wieczorem przy kuchennym stole lub w łóżku. Potem nagle okazało się, że przed nami bliżej nieokreślony czas, który musimy spędzić razem, pod jednym dachem, pracując w tym samym pomieszczeniu, nierzadko jednocześnie opiekując się dziećmi i „ogarniając” to nowe życie we dwoje, ręka w rękę i komputer w komputer.

Według najnowszych doniesień rośnie liczba para, których związki rozpadają się pod wpływem presji związanej ze wspólną izolacją. Czyżby „prawdziwe życie” rzeczywiście nas przerosło?

Jak zatem przetrwać ten dziwny, trudny okres i zostać razem? Warto brać przykład z pary, które stosują poniższe zasady.

Postawcie na organizację

Nie można pozwolić na to żeby wszyscy próbowali zrobić dosłownie wszystko w tym samym czasie. Nauczanie dzieci w domu podczas pracy zdalnej przy jednoczesnym przygotowywaniu obiadu i zapewnianiu rozrywek młodszym dzieciom nie zadziała. Musicie zaplanować czas wolny – na przykład godzina dziennie – dla każdej osoby w domu, w taki sposób, aby nie wchodzić sobie w paradę.

Nie przesadzajcie z tym luzem, jeśli chodzi o wygląd

Jasne, w domu chcemy czuć się swobodnie. Ale jeśli stale oglądasz swojego partnera w rozciągniętym swetrze, starych dresach i z przetłuszczonymi włosami nie pozostaje to bez wpływu na to, jak go odbierasz… Choć raz w tygodniu ubierzcie się tak, jakbyście wychodzili do pracy. I zjedzcie razem kolację prawie taką, jaką zaserwowano by wam w restauracji.

Miłość jest wszędzie

Co się zmieniło? To, że nie można po prostu wyjść, wyjechać, odpocząć od siebie. Dlatego wszelkie konflikty trzeba rozwiązywać od razu. I widzieć w partnerze tę samą osobę, w której się zakochaliśmy na początku związku. Widzieć miłość w jego obecności, w jego staraniach i próbach by jakoś to przetrwać.

Zastosujcie „banalną” filozofię

To, co się dzieje, zawsze dzieje się „po coś”. Może po to właśnie, żebyście w końcu spędzili ze sobą czas, zauważali siebie przy tych wszystkich codziennych czynnościach, zrozumieli jak dobrze można razem spędzić czas, jaką radość daje w tym całym poczuciu zagrożenia świadomość, że mamy tuż obok siebie ukochaną osobę. I to, jaka ona jest.

Unikajcie się czasem

Izolacja nie oznacza, że musicie „siedzieć sobie na głowie” cały ten czas. Jeśli to możliwe, dajcie sobie przestrzeń, wymieniajcie się czasem, w którym jedno z was pracuje, drugie zajmuje się domem. Nie musicie patrzeć na siebie cały czas, nie musicie jeść o tej samej porze i nie musicie o tej samej porze kłaść się spać.

Kluczem do każdego sukcesu jest umiar, z związku ta zasada sprawdza się również doskonale. Miłość nie wystarczy by utrzymać związek poddany próbie. Nawet takiej, jak konieczność przebywania ze sobą całej doby, dzień w dzień, przez kilka miesięcy…

 

 

 

 


Lifestyle Związek

Kiedy twoja znajomość przeradza się w „coś więcej”. 4 nie zawsze subtelne znaki

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
28 lipca 2020
Fot. iStock/PeopleImages
 

Czasem wchodzimy w relację jakby „mimochodem”, z ciekawości co z tego wszystkiego wyniknie. Niewinny flirt trwa i okazuje się, że relacja, która nie miała być niczym ważnym, staje się związkiem, który zmienia nasze życie. Rodzi się przywiązanie, miłość, chęć bycia ze sobą „naprawdę”, nie tylko na chwilę. Subtelne momenty przeradzają się w kolejne etapy, uczucie pogłębia się, choć przecież wcale nie tak miało być…

1. Zaczynasz dzielić się z nim tym, co dla ciebie ważne

Albo interesujące, zaskakujące, dobre. To może być twój ukochany jazz albo świt gdzieś na szlaku w Bieszczadach. Wspomnienie  dzieciństwa lub ścieżka w parku odkryta w zeszłym tygodniu. Kiedy zaczyna nam na kimś zależeć, otwieramy się, pokazujemy to, co dla nas istotne, co nas wzrusza. Nawiązujemy bardziej osobistą relację, dopuszczamy kogoś do swojej duszy.

2. Bliżej nieokreślone „kiedyś” staje się konkretnym planem

Nie planujesz przyszłości z osobą, na której Ci nie zależy. Jeśli łączy was jedynie świetny seks, nie widzisz was razem podczas wymarzonej wycieczki po Tybecie. Gdy relacja staje się ważna, pragniemy wspólnej przyszłości, widzimy się w niej razem. I zaczynamy ją sobie jakoś organizować.

3. Tęsknisz

Za tą jedną, konkretną osobą. Za jej bliskością głosem, odgłosem kroków w kuchni, kiedy parzy sobie herbatę w kubku. To nie ma być „wszystko jedno kto”. To ma być właśnie on/ona.

4. Chcesz poznać z nią inne bliskie ci osoby

W relacjach „bez przyszłości”  raczej nie zaprzątamy sobie tym głowy. Poza tym, boimy się ryzyka. Przywiązanie to odpowiedzialność za drugą osobę, za siebie, za relację. Jeśli zaczyna ci zależeć, chcesz wprowadzić tę osobę do swojego życia,chcesz by poznali ją inni, ważni dla ciebie ludzie. Poznali i zaakceptowali.

Na jakim etapie jest twoja relacja?…


Lifestyle Związek

Pleśniak – nieco zapomniane ciasto w różnych odsłonach. Warto sięgnąć po przepis jeszcze raz

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 lipca 2020
pleśniak z rabarbarem, agrestem z bezą i makiem
Fot. iStock

Pleśniak to ciasto, które przed laty biło rekordy popularności. Nieco zapomniane, ponownie wzbudza zainteresowanie miłośników domowych słodkości. Mimo konieczności przygotowania kilku warstw ciasta nie jest ono trudne do upieczenia. Warto wypróbować przepis na pleśniak z dżemem, rabarbarem lub agrestem z bezą, a także z makiem.

Pleśniak (przekładaniec, skubaniec) to ciasto, które w oryginale powinno składać się aż z pięciu warstw. Pierwszą z nich jest spód z kruchego ciasta, na którym rozsmarowuje się kwaśny dżem lub powidła. Poza przetworami (najlepiej domowymi) można sięgnąć po owoce — zarówno świeże jak i mrożone. Warto tylko przed ich nałożeniem podpiec nieco spód, by nie wchłonął za dużo soku z owoców. Tradycyjnie na warstwę dżemu lub owoców, wykłada się starte na tarce kruche ciasto z dodatkiem kakao, a na nie rozsmarowuje się pianę z białek na bezę. To oczywiście wersja klasyczna pleśniaka. Jest jednak mnóstwo znakomitych przepisów, które przyrządza się nieco inaczej, ale smak nadal pozostaje wyborny.

pleśniak z rabarbarem, agrestem z bezą i makiem

Fot. iStock

Pleśniak tradycyjny — przepis

W tym przepisie na pleśniak znajdziecie rzeczone klasyczne pięć warstw ciasta, białek i dżemu.

Składniki na pleśniak:

  • 4 jajka
  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu (np. z porzeczek)
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj nożem zimną margarynę, dodaj żółtka, szybko wyrób ciasto. Podziel je na 3 części — do jednej dodaj kakao. Zawiń każdą część w folię i włóż na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
  2. Po upływie tego czasu pierwszą część ciasta rozkrusz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na nią połóż  dżem, i na to część ciasta z kakao.
  3. Białka ubij z łyżeczką cukru, rozsmaruj na cieście, zetrzyj na pianę pozostałą część ciasta.
  4. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. C.

Pleśniak z rabarbarem — przepis

pleśniak z rabarbarem, agrestem z bezą i makiem

Fot. iStock

Składniki na pleśniak z rabarbarem:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kisiel
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i 1,5 szklanki cukru, dołóż zimną margarynę i żółtka, wszystko razem posiekaj nożem i szybko wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
  2. Po upływie tego czasu dwie części ciasta pokrusz na wysmarowaną tłuszczem blachę (25×37 cm). Resztę dziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.
  3. Rabarbar umyj i obierz, pokrój i ułóż na cieście. Wyłóż na rabarbar jasne ciasto.
  4. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając resztę cukru. Wsyp kisiel i delikatnie zamieszaj masę z białek.
  5. Pianę rozsmaruj na cieście, i posyp pokruszonym ciastem z kakao.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C. Wstaw ciasto i piecz je 45-50 minut.

Pleśniak z agrestem i bezą — przepis

pleśniak z rabarbarem, agrestem z bezą i makiem

Fot. iStock

Składniki na pleśniak z agrestem i bezą:

  • 250 gramów margaryny do pieczenia
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • agrest (może być z kompotu)
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i 1,5 szklanki cukru, dołóż zimną margarynę, smalec i żółtka, wszystko razem posiekaj nożem i szybko wyrób ciasto. Ciasto podziel na 3 równe części i do jednej dodaj kakao. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
  2. Pianę z 5 białek ubij sztywno ze szklanką cukru. Cukier dodawaj partiami, łyżka po łyżce, gdy rozpuści się poprzednia partia.
  3. Jedną część ciasta rozłóż na blasze, na to zetrzyj na tarce o grubych oczkach część ciasta z kakao.
  4. Wyłóż na to umyty lub odsączony z kompotu agrest, wyłóż pianę z białek i zetrzyj na tarce ostatnią część ciasta.
  5. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pleśniak z makiem — przepis

Fot. iStock

Składniki na pleśniak z makiem:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 450 g gotowej masy makowej (1/2 puszki)
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj nożem zimną margarynę, dodaj żółtka (białka na bezę zostaw), szybko wyrób ciasto. Podziel je na 3 części — do jednej dodaj kakao. Zawiń każdą część w folię i włóż na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.
  2. Po upływie tego czasu pierwszą część ciasta rozkrusz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na nią połóż  masę makową, wyrównaj. Na masę makową zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.
  3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wsyp kisiel, krótko zmiksuj, pianę wyłóż na ciasto kakaowe.
  4. Z zamrażarki wyjmij ciasto, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jako ostatnią warstwę.
  5. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45- 50 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , ugotuj.to , www.przepisy.pl 


Zobacz także

Wyrzuć swój emocjonalny bagaż i uwolnij się od przeszłości

6 sytuacji, które zrozumie tylko osoba o typie urody „baby face”. Kiedy wyglądasz na mniej lat, niż masz naprawdę

Tęsknię za tobą lockdownie, bo dzięki tobie świat stał się na chwilę lepszy