Magda Gessler dzieliła się tym przepisem wielokrotnie, ale czy wszyscy zdążyli zanotować? Dla tych, którzy się zagapili, przypominamy, jak go zrobić.
Składniki na 4 kotlety
- 4 kotlety ze schabu karkowego
- 4 ze schabu środkowego
- 2–3 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 6–8 łyżek bułki tartej
- 2 cebule
- 4 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty (można też poprosić w sklepie mięsnym o rozbicie kotletów), posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut.
- Obraną cebulę ścieramy na tarce. Płat schabu środkowego smarujemy warstwą startej cebuli, na niej kładziemy plaster schabu karkowego. Dociskamy do siebie.
- Przygotowujemy talerze z mąką, roztrzepanymi i przyprawionymi solą i pieprzem jajkami oraz z bułką tartą. Panierujemy klasycznie: najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce.
- Kotlety smażymy na smalcu!
Smacznego!