Go to content

Podwójny schabowy – jak zrobić popisowe danie Magdy Gessler?

fot. iko636/istock

Magda Gessler dzieliła się tym przepisem wielokrotnie, ale czy wszyscy zdążyli zanotować? Dla tych, którzy się zagapili, przypominamy, jak go zrobić.

Składniki na 4 kotlety

  • 4 kotlety ze schabu karkowego
  • 4 ze schabu środkowego
  • 2–3 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 6–8 łyżek bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty (można też poprosić w sklepie mięsnym o rozbicie kotletów), posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut.
  2. Obraną cebulę ścieramy na tarce. Płat schabu środkowego smarujemy warstwą startej cebuli, na niej kładziemy plaster schabu karkowego. Dociskamy do siebie.
  3. Przygotowujemy talerze z mąką, roztrzepanymi i przyprawionymi solą i pieprzem jajkami  oraz z bułką tartą. Panierujemy klasycznie: najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce.
  4. Kotlety smażymy na smalcu!

Smacznego!