Wcale nie trzeba wydawać fortuny na to, by zjeść pysznie, a co więcej – zdrowo. Kuchnia może być i ekologiczna i ekonomiczna, naprawdę. Nie wierzycie, to zajrzyjcie koniecznie do najnowszej książki z przepisami Moniki Mrozowskiej. Można tam znaleźć prawdziwe perełki – nie tylko na obiad, ale też na śniadanie i słodką lub słoną przekąskę.
Nie wierzycie, że można zrobić obiad dla czterech osób za 10 złotych? To wypróbujcie koniecznie te przepisy!
Zupa cebulowa
Składniki:
4 białe cebule
2 marchewki
1/3 szklanki żółtego grochu
6 łyżek oliwy z oliwek
50 g masła
sól i pieprz do smaku
2 kromki czerstwego pieczywa na grzanki
woda
Przygotowanie:
Groch namaczamy w wodzie na około sześć godzin, następnie płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na małym ogniu aż zrobi się miękki (ok. 30 min). Cebulę przecinamy na pół, kroimy w cienkie plasterki. Na małym ogniu podsmażamy na oliwie z oliwek, aż cebula się zeszkli. Dodajemy starte na tarce marchewki, dolewamy szklankę wody i dusimy około 15 minut. Cebulę mieszamy z ugotowanym grochem, solimy i pieprzymy do smaku. Całość można zmiksować i podawać jako krem. Kromki chleba kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i posypujemy nimi zupę przelaną do misek. Pyszności! Koszt całości to około 10 złotych.
Tarta z mąki razowej
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
70 g masła
1 duży pomidor malinowy
1 ząbek czosnku
8 liści bazylii
50 g sera cheddar
150 g mozzarelli w małych kulkach
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dorzucamy pokrojone masło, sól i śmietanę i szybko zagniatamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozprowadzamy palcami po dnie formy do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra/dół termoobieg) na około 15 minut. Pomidora miksujemy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i poszatkowaną bazylią. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Na podpieczone ciasto wylewamy zmiksowany pomidor, posypujemy serem cheddar i dokładamy kulki mozzarelli. Pieczemy jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze. Gotową tartę możemy przystroić listkami świeżej bazylii. Koszt całkowity, około 10 złotych.
Pizza margarita (dwa duże blaty)
Składniki:
20 g drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody
1/3 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
dodatki:
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub oregano
2 opakowania mozzarelli
Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dorzucamy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Pomidory mieszamy z oliwą i ziołami. Ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy na cienkie placki. Rozwałkowany placek przekładamy na blachę, smarujemy sosem pomidorowym, a na górze układamy kawałki świeżej mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni od góry i dołu, aż ciasto się przyrumieni, a ser rozpuści (około 5 minut). Koszt całkowity około 9 złotych.
Pierogi z grochem (ok. 40 sztuk)
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masłą
250 g mąki pszennej
100 g żółtego grochu
1 płaska łyżeczka soli
szczypta czarnego pieprzu
ok. 50-70 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Groch namaczamy na około 6 godzin. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy sól i dolewamy tyle wody, żeby uzyskać ciasto elastyczne na pierogi. Odstawiamy na 30 minut szczelnie zawinięte do lodówki, żeby odpoczęło. Namoczony groch płuczemy i zalewamy lekko osoloną wodą (proporcje 1:2). Gotujemy około 30 minut, aż groch stanie się miękki. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle z oliwą aż się zeszkli. Następnie mieszamy ją z ugotowanym grochem, dodajemy sól i pieprz do smaku, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy podsypując niedużą ilością mąki. Szklanką wycinamy kółka, które wypełniamy łyżeczką farszu. Zagniatamy rant. Gotujemy w osolonej wodzie, 2-3 minuty do wypłynięcia. (koszt całkowity około 3 złote)
Brzydale (coś na słodko)
Składniki:
10 g drożdży
6 łyżek miodu
100 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
70 g masła
300 g jagód (lub innych owoców, może być ulubiony dżem)
ok. 100 ml wody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem miodu. Gdy się rozpuszczą, dodajemy mąkę pszenną, mąkę gryczaną , sól i dokładnie mieszamy. Dorzucamy umyte owoce i mieszamy jak najdelikatniej. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placki z dwóch stron na małym ogniu, aż urosną i się przyrumienią. (koszt około 3 złotych, jeśli macie swoje owoce)
Wszystkie przepisy, a jest ich zdecydowanie więcej, pochodzą z książki Moniki Mrozowskiej „Ekonomiczna i ekologiczna kuchnia”.