Lifestyle Macierzyństwo

Twoje „normalne” dla nich jest magiczne – zobaczcie ten wzruszający film pokazujący „zwykły” dzień widziany oczami matki i dziecka

Agnieszka Dyniakowska
Agnieszka Dyniakowska
20 maja 2017
Screen z YouTube
 

Rodzice dobrze wiedzą, że choć lata mijają bardzo szybko, to niektóre dni potrafią być naprawdę długie i ciągnąć się w nieskończoność. Inaczej jednak przebieg dnia wygląda w oczach zapracowanej mamy, a inaczej z perspektywy kilkulatki – to, co dla jednych jest normą i rutyną, dla najmłodszych ma w sobie prawdziwą magię.

Z okazji Dnia Matki Esther Anderson, autorka Bloga Story of This Life, stworzyła krótki film pt. „Normalny dzień” – film, który pokazuje wyczerpujący dzień matki dwójki dzieci, od porannej pobudki do powrotu jej męża z pracy. Widzimy na nim zapłakane niemowlę, kłótnię o zabawki, wspólne zakupy, czynności pielęgnacyjne, a nawet małą wpadkę z urodzinowym tortem. „Zwykły, normalny dzień” – odpowiada kobieta zapytana przez swojego męża o to, jak minął jej dzisiaj czas.

To samo pytanie mężczyzna zadaje swojej starszej córce i tutaj… odpowiedź jest zupełnie inna! Dziewczynka opowiada o tym, jak kocha swoją siostrę, o zabawie z mamą, dużej ilości śmiechu, buziaków i tym, co najlepsze – torcie jedzonym palcami z podłogi. „To był nasz najlepszy dzień!” – stwierdza uradowane dziecko.  Zaraz, zaraz, czy ona na pewno mówi o tym samym dniu?

Video podsumowuje zdanie „bo twój normalny może być ich magicznym” – nic dodać, nic ująć! Wszak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia – to, co dla nas zwyczajne i często nudne, dla dzieciaków potrafi być wyjątkowe i znaczące, a małe rzeczy cieszą je niemal tak samo, jak te ogromne. Warto o tym pamiętać i może nawet brać z nich przykład? Uczmy się od nich radości z życia i dostrzegania magii w codzienności 🙂


 

Na podstawie: www.huffingtonpost.com

Zapisz


Lifestyle Macierzyństwo

Miłość aż do końca? Oni tak kochali, byli ze sobą do ostatnich chwil. Poznajcie niezwykłą parę

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
20 maja 2017
Fot. Screen Facebook /Daily Mail
 

Państwo Whitehead poznali się jako nastolatkowie, a  małżeństwem byli przez 67 lat. Przez całe życie starali się pozostać jak najbliżej siebie i nie rozstawać na dłużej. Niestety, sześć lat temu, Beatrice zachorowała na nowotwór kości. Jednak nawet choroba nie rozłączyła ukochanych.

Kiedy stało się jasne, że pani Whitehead przegrywa z rakiem, Beatrice zrezygnowała z leczenia. W międzyczasie, jej mąż, Bert, znacznie podupadł na zdrowiu i trafił do tego samego szpitala, w którym przebywała jego żona. Wówczas Beatrice poprosiła personel szpitala o możliwość spędzenia ostatnich dni życia z ukochanym mężem. Ich łóżka złączono tak, aby para mogła być jak najbliżej siebie. Na jednym z ostatnich wspólnych zdjęć, małżonkowie piją prosecco i trzymają się za ręce. Przez cale życie przeszli razem i razem je zakończyli. Prawdziwa miłość trwa wiecznie.

 

Fot. Screen Facebook /Daily Mail

Fot. Screen Facebook /Daily Mail

Fot. Screen Facebook /Daily Mail

Fot. Screen Facebook /Daily Mail


Na podstawie: Daily Mail


Lifestyle Macierzyństwo

„Siostry od kuchni” polecają: Grillowany łosoś na roszponce z puree ziemniaczano-selerowym

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
20 maja 2017
Fot. Siostry od kuchni

Szukacie pomysłu na lekki i przepyszny weekendowy obiad? Spieszymy wam z pomocą, a raczej spieszą siostry Krzysia i Ewka – autorki bloga „Siostry od kuchni”. Dziś proponują grillowanego łososia na roszponce z puree ziemniaczano-selerowym. 

Krzysia  

czas przygotowania: 15 min., 30 min.

Grillowany łosoś na roszponce z puree ziemniaczano-selerowym to propozycja tym razem dla amatorów ryby.

Jest to danie niebywale szybkie  i proste w przygotowaniu. W roli głównej łosoś na skrapianej cytryną roszponce w towarzystwie aksamitnego puree z ziemniaków i selera z dodatkiem maślanego pora. Idealne na obiad lub kolację.

Z podanych składników przygotujecie porcję dla 2 osób.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 seler
  • por
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła klarowanego
  • gałka muszkatołowa
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 duże garści roszponki
  • łosoś filet ok 400g (bez skóry)
  • cytryna

Przygotowanie:

Ziemniaki i seler obrać, pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do garnka, zalać mlekiem i zagotować. Gdy warzywa zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 15-20 minut do miękkości warzyw. W międzyczasie por przekroić wzdłuż na 4 części i posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić posiekany por. Podsmażać na średnim ogniu, aż por lekko się zarumieni.

Ziemniaki z selerem odcedzić i zmiksować blenderem na puree, dodać podsmażony por, przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową do smaku – wymieszać. Jeśli chcecie, żeby puree było bardziej kremowe, dodajcie odrobinę słodkiej śmietany.

Rozgrzać patelnię grillową. Smażymy na niej bez tłuszczu więc musi być bardzo dobrze rozgrzana. W międzyczasie filet łososia umyć i przekroić na pół. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Smażymy z każdej strony ok. 4 min (w zależności od grubości ryby).

Roszponkę ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny, delikatnie posolić i popieprzyć.

Jak grilluję łososia do tej potrawy, to zazwyczaj go nie solę, ponieważ sam w sobie jest pyszny, a i roszponka jest już słona. Ale to już wedle uznania.

Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Jeśli skusicie się na łososia,  zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku! My co sobotę będziemy na naszym portalu umieszczać dla was nowy przepis.

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.

 

 

 


Zobacz także

Zaufanie czy naiwność? Naucz się ufać zdroworozsądkowo

Zaufanie czy naiwność? Naucz się ufać zdroworozsądkowo

Czasami tak niewiele potrzeba, by mieć powód do uśmiechu. Akcja #MiesiącKobiet

26 zdań, które pomogą ci uspokoić twoje dziecko, kiedy jest złe