Go to content

Przepis na wielkanocne babeczki cytrynowe. Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”

Fot. iStock / Tom Merton

Przepis naszej Czytelniczki, nadesłany w ramach akcji „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”. Weź udział w naszej zabawie z nagrodami.

Przepis na Wielkanocne babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym:

Składniki na ok 12 babeczek (40 mini babeczek):

  • 110 g cukru trzcinowego

  • 90 g masła, miękkiego
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 2 duże jajka
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobinę barwnika spożywczego – żółtego (niekoniecznie)
  1. Produkcję babeczek najlepiej zacząć od przygotowania kemu czekoladowego, a dokładnie od rozpuszczenia czekolady w kremówce.

  2. Cytryny porządnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyciągamy z wody i suszymy. Za pomocą tarki z malutkimi oczkami ścieramy żółtą skórkę. Nie ścieramy białej błonki, ponieważ jest ona gorzka.

  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Odkładamy na bok.

  4. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem i skórką cytrynową. Miksujemy do uzyskania puszystej masy, ok 3-5 minut. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Odkładamy mikser.

  5. Dodajemy połowę przesianych składników, połowę jogurtu i barwnik spożywczy. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, jogurtu i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników.

  6. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości.

  7. Pieczemy ok 18-20 minut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy krócej, ok 12-15 minut. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i chwilę studzimy.

  8. Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy, za pomocą pędzla cukierniczego, syropem cytrynowym. Odkładamy babeczki do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy babeczki kremem czekoladowym i czekoladowymi jajeczkami.

Syrop cytrynowy:
1,5 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka cukru brązowego

Cukier zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż się rozpuści. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się cukru, to można lekko podgrzać całość w kąpieli wodnej.

Krem czekoladowy:

250 ml kremówki 30%
90 g czekolady gorzkiej, połamanej
80 g czekolady mlecznej, połamanej
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny. Nie za długo, aby masa czekoladowa nie zrobiła się twarda.
  2. Następnie przy pomocy miksera (wolne obroty) ubijamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uważajmy przy tym, aby krem się nie zwarzył.
  3. Przekładamy krem czekoladowy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Dekorując babeczki trzymajmy worek cukierniczy tak, aby nie ogrzewać kremu dłonią. Od ciepła rąk krem może się zwarzyć.

Do dekoracji: czekoladowe jajeczka

Magdalena Indyka

DSC_0969a

Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”

Przez najbliższe dwa tygodnie serdecznie zapraszamy was do wspólnych przygotowań  i delektowania się wielkanocnymi smakami, dekoracjami i pomysłami na to, co zapada w naszej pamięci na długie lata. Piszcie do nas!

W ramach naszej zabawy będziemy publikować dla was artykuły pełne wielkanocnych inspiracji, trików i najlepszych przepisów. Przesyłajcie do nas swoje przepisy, zdjęcia i świąteczne aranżacje! Wszystko to, co dla was jest symbolem Świąt Wielkiej Nocy, jest fragmentem waszej tradycji, tworzy wasze najpiękniejsze wspomnienia.

Przepisy, zdjęcia, filmy – wszystkie chwyty dozwolone 😉 Czekamy na wasze wiadomości – piszcie na adres kontakt@ohme.pl w temacie wiadomości wpisując „Wielkanoc”.

Prosimy o dołączenie do wiadomości poniższego oświadczenia:

Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Najciekawsze propozycje opublikujemy na łamach naszego magazynu, a na autorów najlepszych, najpiękniejszych czy najbardziej chwytających nas za serca prac czekają fantastyczne nagrody!

Do dzieła!

Czas trwania akcji: 06.04.2017 – 19.04.2017 roku. Wyniki zostaną opublikowane na www.ohme.pl do dnia 27.04.2017 roku.

Nagrody:

logo ze sloncem

3 x Zestaw bakalii marki Bakalland (o wartości ok. 200 zł każdy)

IMG_4041

Świąteczne zestawy nagród od Bakalland

 

Święta najlepiej smakują z bakaliami, dlatego nie może zabraknąć ich na naszych świątecznych stołach i w potrawach, które będziemy przygotowywać. Dla Laureatów Bakalland przygotował zestawy bakalii, które doskonale sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, , sałatkach jak i deserach. Bakalie to również doskonała przekąska w takcie przygotowań. W zestawach znajdują się między innymi: Złote owoce (miechunka peruwiańska), Orzechy włoskie Chandler, Mango, Ananas, Migdały, Śliwki całe owoce, Chrupiąca Sałatka, Nerkowiec, Wiśnia soczysta, Rodzynki Bursztynowe, Żurawina z sokiem z granatu.

logo-210x120px

1 x POŚCIEL DWUSTRONNA PASTICHE BUTTERFLY BLUE

Posciel-dwustronna-Pastiche-Butterfly-blue

2 x Obrus prostokątny 130 x 160 cm

1 141-13

Obrus prostokątny to doskonała dekoracja stołu, umili czas przy porannej kawie, nada podniosły ton ważnej uroczystości, przykryje zadrapany blat ukrywając jego mankamenty – charakter i styl obrusu zależy od tkaniny z jakiej zostanie uszyty.

2 x Taca BUTTERFLY

Taca-Butterfly-45x31-cm

Regulamin akcji dostępny jest tutaj.