Przepis naszej Czytelniczki, nadesłany w ramach akcji „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”. Weź udział w naszej zabawie z nagrodami.
Przepis na Wielkanocne babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym:
Składniki na ok 12 babeczek (40 mini babeczek):
-
110 g cukru trzcinowego
- 90 g masła, miękkiego
- skórka otarta z 2 dużych cytryn
- 2 duże jajka
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobinę barwnika spożywczego – żółtego (niekoniecznie)
-
Produkcję babeczek najlepiej zacząć od przygotowania kemu czekoladowego, a dokładnie od rozpuszczenia czekolady w kremówce.
-
Cytryny porządnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyciągamy z wody i suszymy. Za pomocą tarki z malutkimi oczkami ścieramy żółtą skórkę. Nie ścieramy białej błonki, ponieważ jest ona gorzka.
-
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Odkładamy na bok.
-
W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem i skórką cytrynową. Miksujemy do uzyskania puszystej masy, ok 3-5 minut. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Odkładamy mikser.
-
Dodajemy połowę przesianych składników, połowę jogurtu i barwnik spożywczy. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, jogurtu i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
-
Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości.
-
Pieczemy ok 18-20 minut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy krócej, ok 12-15 minut. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i chwilę studzimy.
-
Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy, za pomocą pędzla cukierniczego, syropem cytrynowym. Odkładamy babeczki do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy babeczki kremem czekoladowym i czekoladowymi jajeczkami.
Syrop cytrynowy:
1,5 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka cukru brązowego
Cukier zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż się rozpuści. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się cukru, to można lekko podgrzać całość w kąpieli wodnej.
Krem czekoladowy:
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny. Nie za długo, aby masa czekoladowa nie zrobiła się twarda.
- Następnie przy pomocy miksera (wolne obroty) ubijamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uważajmy przy tym, aby krem się nie zwarzył.
-
Przekładamy krem czekoladowy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Dekorując babeczki trzymajmy worek cukierniczy tak, aby nie ogrzewać kremu dłonią. Od ciepła rąk krem może się zwarzyć.
Do dekoracji: czekoladowe jajeczka
Magdalena Indyka
Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”
Przez najbliższe dwa tygodnie serdecznie zapraszamy was do wspólnych przygotowań i delektowania się wielkanocnymi smakami, dekoracjami i pomysłami na to, co zapada w naszej pamięci na długie lata. Piszcie do nas!
W ramach naszej zabawy będziemy publikować dla was artykuły pełne wielkanocnych inspiracji, trików i najlepszych przepisów. Przesyłajcie do nas swoje przepisy, zdjęcia i świąteczne aranżacje! Wszystko to, co dla was jest symbolem Świąt Wielkiej Nocy, jest fragmentem waszej tradycji, tworzy wasze najpiękniejsze wspomnienia.
Przepisy, zdjęcia, filmy – wszystkie chwyty dozwolone 😉 Czekamy na wasze wiadomości – piszcie na adres kontakt@ohme.pl w temacie wiadomości wpisując „Wielkanoc”.
Prosimy o dołączenie do wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).
Najciekawsze propozycje opublikujemy na łamach naszego magazynu, a na autorów najlepszych, najpiękniejszych czy najbardziej chwytających nas za serca prac czekają fantastyczne nagrody!
Do dzieła!
Czas trwania akcji: 06.04.2017 – 19.04.2017 roku. Wyniki zostaną opublikowane na www.ohme.pl do dnia 27.04.2017 roku.
Nagrody:
3 x Zestaw bakalii marki Bakalland (o wartości ok. 200 zł każdy)
Świąteczne zestawy nagród od Bakalland
Święta najlepiej smakują z bakaliami, dlatego nie może zabraknąć ich na naszych świątecznych stołach i w potrawach, które będziemy przygotowywać. Dla Laureatów Bakalland przygotował zestawy bakalii, które doskonale sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, , sałatkach jak i deserach. Bakalie to również doskonała przekąska w takcie przygotowań. W zestawach znajdują się między innymi: Złote owoce (miechunka peruwiańska), Orzechy włoskie Chandler, Mango, Ananas, Migdały, Śliwki całe owoce, Chrupiąca Sałatka, Nerkowiec, Wiśnia soczysta, Rodzynki Bursztynowe, Żurawina z sokiem z granatu.
1 x POŚCIEL DWUSTRONNA PASTICHE BUTTERFLY BLUE
2 x Obrus prostokątny 130 x 160 cm
Obrus prostokątny to doskonała dekoracja stołu, umili czas przy porannej kawie, nada podniosły ton ważnej uroczystości, przykryje zadrapany blat ukrywając jego mankamenty – charakter i styl obrusu zależy od tkaniny z jakiej zostanie uszyty.
2 x Taca BUTTERFLY
Regulamin akcji dostępny jest tutaj.