Arancini Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!
Arancini Darii Ładochy – przepis
Składniki:
- 300 g ugotowanego ryżu arborrio
- 2 duże mięsiste pomidory
- 1 spora cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 czubate łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej + więcej do panierowania
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 150 g mini kuleczek mozzarelli
- mąką
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować z solą – powinien być lekko kleisty. Cebule pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i tez pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule i dodać pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Zredukować aż powstanie gęsty, pachnąc sos.
W misce wymieszać ryż, parmezan, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartek i pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Uformować kulkę i do środka włożyć sos pomidorowy i kulkę mozzarelli i zagnieść masę ryżową tworząc arancini. Kulki obtoczyć w mące, jajku bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Przepis pochodzi z programu Darii Ładochy: Patenciary, odc.1