Go to content

Obiad w 20 minut? Makaron z chorizo, cebulą i pomidorami

Fot. Flickr / Jeremy Keith / CC BY

Jeśli nie masz pomysłu, lubisz makaron (a dzieciaki szczególnie), a jesteście już znudzeni pomodoro, carbonarą, aglio olio czy bolognese – sięgnij po ten przepis. Pochodzi od pewnego Pana, który był kiedyś obecny w moim życiu, potem ja nabroiłam, potem on nabroił, ale przepis został :-).

Potrzebujesz (na 4 porcje):

  • Makaron typu muszelki, rurki, kokardki (jak chcecie na wysokim C- polecam kupić we włoskich sklepach Orecchiette lub Strascinati czyli makaron tak zwany rozciągany pochodzący z południowych Włoch)
  • 2 duże cebule (jak chcecie na wysokim C – polecam małe włoskie czerwone cebulki tak zwane cipolla do Tropea)
  • czosnek (ilość wedle upodobań i planów wieczornych 🙂 )
  • świeże pomidory lub pasta
  • chorizo (najlepiej ostre, ale może też być normalne; można podmienić na inną włoską wędlinę, w ostateczności salami)
  • sól, pieprz
  • świeży parmezan (nienawidzę tych w torebkach, trzeć trzeba, kochane moje)
  • wok (ja swój wygrałam na konkursie kulinarnym dla dziennikarzy za deser, ha!; ale jak nie masz może być patelnia 🙂

12764684_1519500465012231_1697076834329307297_o

I co dalej?

  1. Smażysz na oliwie cebulę i czosnek dodajesz chorizo. Na wolnym ogniu trzymasz aż zmięknie i osiągnie pomarańczowawy kolor.
  2. Dodajesz pomidory lub pastę pomidorową, mieszasz.
  3. Dodajesz przyprawy (sól, pieprz)12783569_1519500495012228_5130640990978990399_o
  4. Gotujesz w międzyczasie makaron i mieszasz w woku
  5. Posypujesz parmezanem (jak ktoś lubi może dodać świeżą bazylię, moim zdaniem zmienia trochę smak)
  6. Ewentualnie wino czerwone (można wyrzucić „ewentualnie”) 🙂

Naprawdę pycha!

12764581_1519500455012232_496605781911362879_o