Eklerki z ciasta francuskiego, to pyszny deser w stylu „finger food”, który idealnie sprawdzi się podczas zabawy sylwestrowej i spotkania z przyjaciółmi.
Eklerki z ciasta francuskiego z owocami
Składniki
- 1 opakowanie eklerków marki Delecta
- 350 ml schłodzonego mleka
- 1 opakowanie posypki kuleczki czekoladowe Decorada
- dowolne świeże lub mrożone owoce
- 3 łyżki cukru pudru
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto do przygotowania eklerków przygotowujemy zgodnie z przepisem na pudełku. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy zawartość opakowania z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez klika minut. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem do eklerów. Na wierzchu kremu układamy owoce i posypujemy Decoradą. Na koniec ciasto przykrywamy drugim kawałkiem eklerka. Wierzch prószymy cukrem pudrem.
Słodki eklerek gotowy!
Więcej inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl