Kuchnia

Wegańskie ciasto bananowe

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Wegańskie ciasto bananowe
Fot. iStock – Wegańskie ciasto bananowe
 

Szybko i jednocześnie smacznie, czyli tak jak lubimy! Wegańskie ciasto bananowe czas zacząć! sprawdź nasz przepis – pycha!

Wegańskie ciasto bananowe

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta

Szybko i jednocześnie smacznie, czyli tak jak lubimy! Ciasto bananowe czas zacząć!

Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu). Obrane i rozdrobnione widelcem banany łączymy z olejem, cukrem i aromatem waniliowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie całość dodajemy do reszty składników i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około godzinę.

Ciasto wybornie smakuje z masłem orzechowym. Polecamy tę opcję szczególnie tym, którym dodatkowe kalorie nie są straszne.


Artykuł powstał we współpracy z Delecta 


Kuchnia

Eklerki z ciasta francuskiego z owocami

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Delecta - Eklerki z ciasta francuskiego z owocami
Delecta - Eklerki z ciasta francuskiego z owocami – Delecta - Eklerki z ciasta francuskiego z owocami
 

Eklerki z ciasta francuskiego, to pyszny deser w stylu „finger food”, który idealnie sprawdzi się podczas zabawy sylwestrowej i spotkania z przyjaciółmi.

Eklerki z ciasta francuskiego z owocami

Składniki

  • 1 opakowanie eklerków marki Delecta
  • 350 ml schłodzonego mleka
  • 1 opakowanie posypki kuleczki czekoladowe Decorada
  • dowolne świeże lub mrożone owoce
  • 3 łyżki cukru pudru

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto do przygotowania eklerków przygotowujemy zgodnie z przepisem na pudełku. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy zawartość opakowania z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez klika minut. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem do eklerów. Na wierzchu kremu układamy owoce i posypujemy Decoradą. Na koniec ciasto przykrywamy drugim kawałkiem eklerka. Wierzch prószymy cukrem pudrem.

Słodki eklerek gotowy!

Więcej inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl


Kuchnia

Wegańskie ciasto kokosowe

Redakcja
Redakcja
5 stycznia 2019
Wegańskie ciasto kokosowe
Fot. iStock – Wegańskie ciasto kokosowe

Królewski deser w rytmie wege? Nic prostszego. Pod warunkiem, że przygotujesz cudowne wegańskie ciasto kokosowe. Wypróbuj nasz przepis – lepszego nie znajdziesz. 🙂

Wegańskie ciasto kokosowe

Składniki

Podobno ludzie dzielą się na wielkich miłośników kokosa i tych, którzy za nim nie przepadają. Jeśli należycie do pierwszej grupy, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość mieszamy. Odmierzamy 300 ml mleka kokosowego, delikatnie je podgrzewamy do rozpuszczenia i następnie dodajemy do pozostałych składników mieszając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręczą. Do formy wlewamy 2/3 przygotowanej masy. Do pozostałej dodajemy kakao i po wymieszaniu, wykładamy punktowo łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w „kąpieli wodnej” w 50 ml mleka kokosowego. Po wystygnięciu ciasta pokrywamy je przygotowanym sosem czekoladowym.

Aloha! Ciasto kokosowe gotowe!


Artykuł powstał we współpracy z Delecta 


Zobacz także

Przepis na domowe mleko migdałowe

Przepis na domowe mleko migdałowe

Zapiekanka gołąbkowa

4 powody, by bez wyrzutów sumienia sięgać po masło orzechowe