– Nie mam czasu na gotowanie! Oszalałeś, wrócę o 19-tej… – rozlega się w słuchawce. – Kup pieczywo, zrobimy jakieś kanapki na szybko – po tych słowach zazwyczaj można usłyszeć już stary, dobry sygnał telefoniczny… A czy naprawdę „szybko” zawsze musi oznaczać byle jak, byle co? Czy nie kochamy siebie na tyle, by żyć przysłowiową „bułką z bananem i zupą w pięć minut”?Szybko, smacznie – ba! nawet wytwornie – i to w 10, 15, 20 minut… Można, jeśli tylko przypomnimy sobie na chwilę, że jedzenie to coś więcej niż konieczność.
Sprawdźcie koniecznie włoskie smaki – na szybko, dla amatorów. Bo za cenę kilku dodatkowych minut bułkę z mielonką, możecie zamienić w…
Bruschetta z pomidorami oliwą z oliwek – Bruschetta con pomodoro e olio extra vergine d’oliva
Składniki:
- Kilka kromek chleba, najlepiej pełnoziarnistego
- Oliwa z oliwek ekologiczna z Sardynii
- Ząbek czosnku
- Kilka dojrzałych pomidorów
- Bazylia, sól
Przygotowanie:
Chleb skropiony oliwą opiec w piekarniku. Pomidory obrane ze skórki pokroić w kostkę, dodać sól, pokrojoną bazylię i oliwę, wymieszać. Opieczone grzanki natrzeć lekko czosnkiem, wyłożyć na nie pokrojone pomidory.
Bruschetta z serem ricotta i miodem truflowym – Bruschetta con ricotta e miele al tartufo
Składniki:
-
Kilka kromek chleba, najlepiej pełnoziarnistego
- Włoski ser ricotta
- Miód akacjowy z truflami Inaudi
Przygotowanie:
Chleb skropiony oliwą opiec w piekarniku. Na opieczone grzanki wyłożyć ricottę i polać odrobiną miodu truflowego.
Możemy też zamiast miodu dodać oliwę truflową lub ocet balsamiczny truflowy.
Bruschettę możemy też podawać z kremem z suszonych pomidorów Inaudi, kreme z karczochów i tuńczyka Inaudi, krojonymi karczochami w oliwie z Sardynii Sa Marigosa.
Aby danie zyskało jeszcze bardziej wykwintny charakter – możesz dodać pokrojone w cienkie plastry gruszki, a całość udekorować orzechami włoskimi.
Włoska deska przekąsek – Il tagliere di antipasti all’italiana
Składniki:
- Parmezan sezonowany, np. 12 i 24 miesiące
- Sery owcze pecorini
- Salame
- Prosciutto di Parma
- Konfitury do serów, np. zielone pomidory, paprykowe, miód truflowy, „Kawior Belzebuba” (miód z dodatkiem pikantnych papryczek)
- Oliwki, suszone pomidory i serca karczochów
- Pieczywo: grissini i taralli (włoskie precelki)
Przygotowanie:
Rozłożyć na desce pokrojony w kostkę parmezan i inne sery, podawać je z konfiturami i miodami; salame pokroić, rozłożyć szynkę, oliwki, suszone pomidory i serca karczochów. Serwować wszystko z włoskim pieczywem chrupkim.
Makaron Morelli Linguine Cytryna & Pieprz z tuńczykiem – Linguine Limone&Pepe con tonno
Składniki dla 2 osób:
-
linguine Morelli cytryna&pieprz – 250gr
- 2 ząbki czosnku
- seler naciowy
- kieliszek białego wina stołowego
- 80 gr tuńczyka w oliwie
- 80 gr świeżego tuńczyka
- 5 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek, sól do smaku
Przygotowanie:
Podsmażyć lekko zgniecione ząbki czosnku na oliwie.
Dodać pokrojony drobno seler naciowy i świeżego tuńczyka, podsmażać i podlać białym winem. Następnie dodać tuńczyka z puszki i pokrojone pomidorki.
Ugotować makaron w dużej ilości solonej wody. Wrzucić do sosu, wymieszać i podawać.
Linguine Cytryna& Pieprz, jak i inne z tej serii: Linguine Czosnek&Bazylia, Linguine oliwkowe, Linguine Peperoncino świetnie smakują także po prostu z odrobiną dobrej oliwy z oliwek (mogą być także nasze smakowe Angelini – z peperoncino, cytryną, mandarynkami, rozmarynem) i posypane tartym parmezanem.
Makaron tagliatelle jajeczne z białą truflą – Tagliatelle al tartufo bianco
Składniki:
-
1 opakowanie makaronu jajecznego (250 g) di Tagliatele all’uovo Morelli
- 4 łyżeczki kremu z białych trufli La Tartufata Inaudi
- 200 ml śmietany
- 50 g masła
- parmezan starty
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Roztopić w patelni masło, dodać krem truflowy Tartufata, śmietanę, wymieszać dobrze i podgrzać.
W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości solonej wody, następnie odcedzić, wrzucić do patelni z kremem i wymieszać. Można podawać posypany parmezanem.
Fenkuł zapiekany z parmezanem – Finocchio al parmigiano reggiano
Składniki dla 2 osób:
- 2 średnie fenkuły
- 30 g parmezanu, sezonowany 15 miesięcy
- sól i pieprz
- kawałek masła
Przygotowanie:
Zdjąć z fenkułów zewnętrzną, najtwardszą warstwę, umyć, przeciąć na pół i ugotować w osolonej wodzie. Włożyć ugotowane połówki fenkuła do żaroodpornego półmiska, posypać świeżo startym parmezanem, pieprzem do smaku i roztopionym masłem. Zapiekać w piekarniku do momentu zarumieniania parmezanu. Podawać gorące.
Bakłażan faszerowany warzywami, krewetkami i parmezanem – Melanzana ripiena con verdure, gamberi e parmigiano reggiano
Składniki dla 2 osób:
- 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 gr pieczarek
- 2 pomidory
- 150 g krewetek
- oliwa extra vergin
- sól i pieprz
- 30 g parmezanu sezonowanego 15 miesięcy
Przygotowanie:
Przekroić wzdłuż bakłażana, wyjąć z niego miąższ. Wrzucić do osolonego wrzątku połówki bakłażana, następnie wyjąć, odsączyć, włożyć do żaroodpornego naczynia i podpiec al dente w piekarniku w średniej temperaturze. Miąższ z bakłażana podsmażyć lekko na oliwie.
Podsmażyć osobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryki też pokrojone w kostkę, dodać następnie pokrojone w paski pieczarki, kawałki pomidorów. Dodać podsmażony uprzednio miąższ bakłażana, a na koniec krewetki i chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Wypełnić połówki bakłażanów powstałym farszem, posypać obficie startym parmezanem. Zapiec na chwilę w piekarniku i podawać.
Wszystkie składniki niezbędne by delektować się włoskim smakiem, znajdziesz w delikatesach