Kochamy owoce ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne. Są niezbędne w codziennym jadłospisie, dostarczają nam wielu witamin i minerałów. Wiele z tych owoców, które często goszczą w naszym menu, ma różne tajemnice. Sprawdźcie, czego nie wiedzieliście do tej pory o kilku z nich.
1. W pewnych owocach kryje się trucizna
A dokładnie w pestkach jabłek, moreli i brzoskwiń znajduje się cyjanek.

Fot. Pixabay / stevepb / CC0 Public Domain
2. Melon to gatunek ogórka
Botaniczna nazwa to ogórek melon, z rodziny dyniowatych. Podobnie jak inne ogórki, melon aż w 90% składa się z wody i świetnie nawadnia organizm.

Fot. Pixabay / ImagesGB / CC0 Public Domain
3. Figi jak mleko
Szklanka suszonych fig ma więcej wapnia niż szklanka mleka. Jednak zanim zaczniecie jeść je na potęgę, pamiętajcie, że zawierają dużo cukru i są bardzo kaloryczne.

Fot. Pixabay / Hans / CC0 Public Domain
4. Banan to jagoda
I nie tylko banan. Jagoda z definicji to owoc wykształcony z pojedynczego kwiatu oraz jednej zalążni (żeńska część rośliny).

Fot. Pixabay / Bryanbeedit / CC0 Public Domain
5. Truskawka córką poziomki
A dokładniej jej krzyżówką. Truskawka powstała w roku 1712, poprzez skrzyżowanie poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską.

Fot. Pixabay / kheinz / CC0 Public Domain
6. Kiwi zjesz całe
Owoc ma jadalną skórkę w której kryje się skarbnica witamin i minerałów, więc wcale nie trzeba go obierać. Kwestia upodobań.

Fot. Pixabay / StevePb / CC0 Public Domain
7. Nie łącz grejpfrutów z lekami
Substancje chemiczne w grejpfrutach mogą wywoływać niepożądaną reakcję z substancjami zawartymi w niektórych lekach. Może to mieć miejsce, gdy np. popijemy lekarstwa sokiem z tego owocu. Następują wtedy zmiany sposobu metabolizowania leków w układzie pokarmowym i zwiększają ich stężenie we krwi. Wystarczy jeden owoc, by pojawiły się kłopoty.

Fot. Pixabay / RachelS / CC0 Public Domain
8. Skórka owocu ma najwięcej witamin
Dlatego jeśłi nie ma takiej konieczności, nie warto obierać jabłek czy gruszek. W skórce i tuż pod nią kryją się najcenniejsze substancje, oraz dużo błonnika pokarmowego. Jeśli naprawdę musicie obierać owoce, róbcie to jak najcieniej.

Fot. Pixabay / Gadini / CC0 Public Domain
9. Szukasz pomarańczy bez pestek?
Łatwo je odróżnić od tych z pestkami po wyglądzie. Te które mają charakterystyczne wybrzuszenie na szczycie owocu, będą pozbawione pestek.

Fot. Pixabay / jarmoluk / CC0 Public Domain
źródło: zdrowie.dziennik.pl, pl.wikipedia.org, stylnazdrowie.pl