Gęsty i treściwy, z wyczuwalnymi grudkami lub idealnie gładki – krem z orzechów arachidowych to smakowity dodatek lub główny składnik wielu przepisów na dania z całego świata. Sprawdź, jak wykorzystać go w kuchni, odkryj nasze inspiracje i pomysły na posiłki z kremem orzeszków ziemnych, które podasz na śniadanie, obiad i kolację lub zjesz podczas przerwy w pracy.
Krem orzechowy – czemu zawdzięcza swoją popularność?
Krem z orzeszków ziemnych jeszcze do niedawna kojarzony był głównie z przysmakiem Amerykanów, którzy uwielbiają go w niemal każdej formie: jako śniadaniowe smarowidło do tostów, dodatek do słodyczy czy obowiązkowy składnik słynnej kanapki Peanut Butter and Jelly (najczęściej 2 tosty z kremem orzechowym i dżemem), która ma nawet własne narodowe święto. W ostatnich latach, 100% kremy z orzeszków ziemnych zagościły też na półkach naszych sklepów. Nie trzeba szukać ich już w internetowych sklepach z produktami amerykańskimi – teraz znajdziemy je zarówno w dużych marketach, jak i w małych osiedlowych sklepikach. Zwykle dostępne są w 2 wariantach: o gładkiej i jednolitej konsystencji oraz z kawałkami orzeszków (tzw. crunchy).
Krem z orzeszków ziemnych ma wiele zalet, które docenią m. in. konsumenci zainteresowani dietą roślinną. 100% krem z orzeszków arachidowych nie zawiera zbędnych dodatków, dlatego może gościć w menu dzieci i być wartościową alternatywą dla słodzonych kremów czekoladowych. Co więcej 100% krem z orzeszków ziemnych jest źródłem białka i błonnika, dlatego jest często wykorzystywany w dietach osób aktywnych fizycznie i sportowców. Wspominając o zaletach kremu, nie sposób zapomnieć o jego walorach smakowych – ma mocno wyczuwalną nutę fistaszków, jest gęsty i treściwy, dlatego powszechnie bywa nazywany „masłem orzechowym”.
Ze względu na konsystencję i sporą zawartość tłuszczu, nie polecamy jedzenia kremu z orzeszków ziemnych jako samodzielnego posiłku (np. łyżeczką prosto ze słoika). Zdecydowanie lepiej smakuje w połączeniu z innymi produktami i składnikami. Z jakimi? Zaraz się przekonamy.
Z czym jeść „masło orzechowe” – pomysły i inspiracje
Oryginalny smak kremu z orzeszków arachidowych sprawia, że pasuje on do wielu dań i to zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jeśli szukasz pomysłu na orzechowe desery i śniadania na słodko, koniecznie wypróbuj:
- bananowo-kakaowy smoothie bowl z kremem z orzeszków ziemnych, płatkami owsianymi i napojem sojowym,
- lody z kremem z orzeszków ziemnych, serkiem mascarpone i miodem,
- wilgotne ciasto marchewkowe z kremem z orzeszków ziemnych i korzennymi przyprawami,
- domowe batoniki z bakaliami, płatkami owsianymi, kremem z orzeszków ziemnych i kawałkami orzechów,
- szybką przekąskę – wafle ryżowe posmarowane 100% kremem z orzeszków ziemnych ze świeżymi owocami.
Jeśli natomiast szukasz nieoczywistych połączeń i wytrawnych smaków z orzechową nutą, to z pewnością zainteresuje Cię:
- sałatka z gruszkami, serem z niebieską pleśnią i sosem orzechowym,
- kokosowo-orzechowy kurczak curry z ryżem i kiełkami fasoli mung,
- pieczony łosoś w wyrazistej orzechowo-sojowej marynacie,
- pad thai z wołowiną, smażonym tofu i masłem orzechowym, posypany siekaną dymką.
Krem z orzeszków ziemnych – wartościowy składnik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
Wyjątkowe walory smakowe, ale też odżywcze kremu z orzeszków ziemnych doceniają również weganie i wegetarianie. Jest on dobrym źródłem roślinnego białka, dlatego osoby eliminujące produkty pochodzenia zwierzęcego chętnie dodają go do swoich posiłków. Krem z orzeszków ziemnych oraz inne roślinne produkty znajdziesz w sklepach sieci Biedronka. Poznaj przekrój bogatej oferty produktów wegańskich Biedronki.
Poniżej znajdziesz kilka propozycji dań z kremem orzechowym odpowiednich dla osób na diecie roślinnej i nie tylko.
Afrykańska zupa orzechowa
Gęsta, pikantna i mocno rozgrzewająca zupa afrykańska ze 100% kremem z orzechów arachidowych to propozycja dla fanów niebanalnych dań oraz oryginalnych przepisów z najdalszych zakątków świata. Świetnie smakuje zarówno tuż po ugotowaniu, jak i następnego dnia.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g kremu z orzeszków ziemnych,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta chilli,
- sól i pieprz do smaku.
Paprykę i cebulę pokrój i podsmaż na oleju przez kilka minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili również puszkę pomidorów i łyżkę oleju. Całość zamieszaj. Po kolejnych kilku minutach wlej do garnka bulion, dopraw solą, pieprzem, chilli, kuminem i papryką, a następnie gotuj przez ok. pół godziny na wolnym ogniu. Kiedy zupa będzie gotowa, odlej do miseczki kilka łyżek gorącego płynu, połącz z kremem z orzeszków ziemnych, a tak powstała masę wlej z powrotem do garnka i zamieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem, ryżem lub cieciorką i sporą ilością posiekanej kolendry lub zmiksuj zupę bez dodatków na gładki krem.
Tofu w marynacie z kremu z orzeszków ziemnych
Wyraziste, orzechowe tofu świetnie sprawdza się jako składnik Buddha bowl oraz dodatek do wegańskich sałatek ze świeżymi warzywami. Możesz też podać je na obiad z gotowanym ryżem basmati i azjatyckimi warzywami z patelni. W takim wariancie koniecznie posyp tofu czarnym sezamem i posiekaną dymką.
Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- 2 łyżki kremu z orzeszków ziemnych,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sriracha (można zamienić na 2 dodatkowe ząbki czosnku i dużą szczyptę chilli).
Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego, oleju i wędzonej papryki. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż zamarynowane tofu na rumiany kolor. Następnie dodaj krem z orzeszków ziemnych, syrop klonowy, sos sriracha i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Gotowe!
Gryczanka z kremem z orzeszków ziemnych jabłkami
Orzechowo-jabłkowa gryczanka to szybkie śniadanie na słodko, idealne na chłodne i mgliste jesienne poranki.
Składniki:
- 30 g płatków gryczanych,
- szklanka ulubionego napoju roślinnego,
- duża łyżka 100% kremu z orzeszków ziemnych,
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego,
- połówka jabłka,
- szczypta cynamonu.
Napój roślinny wlej do garnka i dodaj płatki gryczane. Gotuj na wolnym ogniu aż gryczanka zgęstnieje. Zdejmij garnek z kuchenki, dodaj krem z orzeszków ziemnych, syrop z agawy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki i dodaj pokrojone w kostkę jabłko (najlepiej ze skórką). Całość posyp po wierzchu cynamonem.
Smacznego!