Kiedy zastanawiasz się skąd wynika twoje złe samopoczucie i nawracające problemy zdrowotne rzadko kiedy przychodzi ci do głowy, że jedynym brakującym elementem tej układanki może być … stan zakwaszenia organizmu. Kwaśna przemiana materii ma znaczący wpływ na nasze zdrowie. Może być przyczyną gorączki, wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cukru, stanów zapalnych organizmu, czy nawet szybkiej męczliwości lub przygnębienia.
Czy wiesz, że…
Prawidłowy, stały poziom pH krwi powinien wynosić od 7,35 do 7,43. Nadmiar kwasów, którego nie można wydalić bądź zobojętnić prowadzi do uszkodzenia narządów i tkanek. Nie wszystkie kwasy są szkodliwe, muszą one jednak w tej doskonałej maszynie jaką jest człowiek wypełniać swoje funkcje we właściwym miejscu i we właściwym czasie.
Przyczyny zaburzenia równowagi kwasowo- zasadowej należy upatrywać w nieprawidłowej diecie i niekorzystnym trybie życia. Wśród tych najważniejszych można wymienić:
♦ nadmiar spożywanego białka zwierzęcego,
♦ niedostateczne spożycie warzyw i owoców,
♦ zbyt duża ilość oczyszczanych węglowodanów (białej mąki i cukru) w pożywieniu,
♦ niewłaściwe łączenie produktów – szczególnie białka ze skrobią,
♦ spożywanie produktów o wysokim stopniu przetworzenia,
♦ spożywanie używek – kawy, mocnej herbaty, alkoholu, palenie
papierosów,
♦ stres, szybkie tempo życia,
♦ stosowanie kuracji odchudzających,
♦ zaparcia
♦ brak ruchu lub zbyt intensywna aktywność fizyczna,
♦ picie zbyt małej ilości wody
Odkwaszamy, ale jak?
Po pierwsze: zmień dietę!
Podstawą jest zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy ilością pokarmów kwasotwórczych i zasadotwórczych (ideał to relacja 20%:80%). Poważny stan zakwaszenia organizmu upoważnia nas do czasowego przejścia na dietę bezmięsną na korzyść pokarmów bogatych w białko roślinne. Jedzmy niewielkimi poracjami, wtedy gdy jesteśmy głodni, ale raczej- jeśli to możliwe – o stałych porach. Nie spieszmy się i nie przejadajmy, nie dajmy się skusić przekąskom między posiłkami. Pamiętajmy, że do najbardziej zakwaszających produktów należą: mięso, węglowodany, tłuszcz, kawa, herbata, a także produkty mleczne. Nie spożywjamy ich w nadmiarze. Przy odkwaszaniu organizmu ograniczamy używki takie jak nikotyna czy alkohol.
Po drugie: rusz się z kanapy!
Nie chodzi tu o intensywne ćwiczenia, ale bardziej o wyeliminowanie złych nawyków i zerwanie z „kanapowym stylem życia”. Wybieraj częściej spacer niż samochód, zadbaj o to, by zapewnić sobie ruch na świeżym powietrzu. Tak podstawowe sprawy ciągle jeszcze dla wielu z nas nie są oczywistym przejawem życiowej higieny.
Po trzecie: pij wodę!
Profilaktycznie i leczniczo, kilka litrów dziennie. Nie w herbacie i nie w kawie, pij wodę zwykłą, źródlaną lub przegotowaną. Woda chroni istotne narządy, transportuje składniki odżywcze, usuwa kwasowe produkty przemiany materii. Bez wody żaden narząd w organizmie nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, natomiast odwodnienie jest bardzo niebezpieczne. Przy leczeniu zakwaszenia organizmu najlepiej spożywać wodę zjonizowaną.
Po czwarte: nie stresuj się tak!
Stres prowadzi do zakwaszenia organizmu, ponieważ pobudza wytwarzanie adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu itp. Stałe napięcie, bezsenność, brak odpowiedniej ilości odpoczynku, stały niepokój działają na nasz organizm w podobny sposób. Naucz się więc rozładowywać napięcie i relaksować się. Łagodne ćwiczenia rozluźniające i relaksacyjne, spacer, ulubiona lektura czy słuchanie muzyki skutecznie ci w tym pomogą.
Twoje samopoczucie i stan twojego zdrowia to dwie sprawy, o które powinieneś zadbać w pierwszej kolejności. Jeśli bezskutecznie borykasz się z problemami zdrowotnymi, sprawdź swój stan zakwaszenia organizmu.
DiuVitam jest substancją antyoksydacyjną pomagającą naszemu organizmowi oczyścić się z toksyn. Napój zjonizowany Diu Vitam swoje właściwości zawdzięcza dwóm współczynnikom: ujemnemu ORP i pH sięgającemu 9,5. Napój ten nie tylko odkwasza nasz organizm, ale pomaga również wzmocnić odporność poprzez łatwe wchłanianie i dotlenienie organizmu. Poprawi Twoje samopoczucie, pomoże w schorzeniach i dolegliwościach. Napój Diu Vitam posiada najlepsze wskaźniki jonizacji pH 9,5 i ujemne ORP. Te dwa wskaźniki pomogą w odkwaszeniu Twojego organizmu. Pamiętaj, że gospodarka wodna Twojego ciała przekłada się na Twój stan zdrowia.
Artykuł powstał we współpracy z marką Diu Vitam