Hummus. Sięgamy po niego coraz częściej. W większości sklepów mniejszych lub większych znajdziemy go w lodówkach przynajmniej w jednym smaku.
Przyznaję, że ja też jestem jego entuzjastką. Uwielbiam jeść sam lub z chrupkim pieczywem.
Hummus jest potrawą z Bliskiego Zachodu, a jego głównym składnikiem jest ciecierzyca zwana cieciorką, o której właściwościach mówi się wiele ostatnio w mediach. Sam hummus uwielbiają weganie i wegetarianie.

Mat. prasowe
Mało kto wie, że tańszą formą będzie przygotowanie go samemu w domu.
Mój ulubiony to smak paprykowy. W tym celu idealne okazuje się urządzenie, o którym pisałam kilka dni temu czyli wyciskarka HUROM.

Mat prasowe
Składniki:
puszka ciecierzycy w zalewie
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty sezamowej tahini
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
1 papryka
sól, pieprz
Wrzucamy do wyciskarki, która dostępna jest tutaj, cieciorkę ( uprzednio odlewamy wodę z puszki), można też gotować ciecierzycę samemu, tylko trwa trochę dłużej. Kroimy paprykę w kawałki ( po oczyszczeniu jej wewnątrz) . Wyciskarka Hurom pracuje na wolniejszych obrotach, z boku wylatuje tzw. pulpa czyli zmielona cieciorka, przodem sok. Podobnie dzieje się z papryką. Zbieramy pulpę plus sok i wrzucamy do miski, dodajemy wyciśniety czosnek, łyżkę lub dwie oliwy i sok z cytryny oraz pastę sezamową plus sól i pieprz do smaku.

Mat. prasowe
Hummus idealny jest też do jedzenia, przegryzania z kawałkami innych cieńko pokrojonych warzyw.
Smacznego!