Lifestyle

Cytaty z Biblii o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu. Podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz

Redakcja
Redakcja
16 września 2020
Cytaty z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu
Fot. iStock
 

Cytaty z Biblii to swoisty drogowskaz, niezwykle ważny dla osób wierzących. Są jednocześnie pokrzepieniem i wsparciem w trudnych momentach, zawierają prawdę, która wciąż jest aktualna. Warto poznać, zapamiętać i czerpać inspirację z najpiękniejszych cytatów z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu.

Zarówno w chwilach trudnych, jak i każdego dnia, wsparcie jest nam potrzebne. Nie chodzi o wyręczanie, czy dokonywanie za nas wyborów, ale o możliwość oparcia się o myśl, która wskaże kierunek dla najlepszych dla nas wyborów.

Cytaty z Biblii o miłości

O miłości powiedziano już i napisano wiele, jednak zawsze warto wrócić do źródła i sięgnąć po cytaty o miłości z Biblii, które wskazują, jak powinna wyglądać bezinteresowna miłość pomiędzy bliźnimi.

Fot. iStock/ Cytaty z Biblii

Cytaty o miłości 

„Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą […] Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość – te trzy: z nich zaś największa jest miłość.”

1 Kor 13, 4-6; 13

„Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.”

Rz 13,10

„Umiłowani, miłujmy się wzajemnie, ponieważ miłość jest z Boga, a każdy, kto miłuje, narodził się z Boga i zna Boga. Kto nie miłuje nie zna Boga, bo Bóg jest miłością.”

1J 4,7-8

Cytaty o miłości Boga do człowieka

Miłość Boga do człowieka jest nieskończona i objawia się na wiele sposobów. W trudnych chwilach warto do tej myśli sięgać, by znaleźć pokrzepienie.

Miłość Boża rozlana jest w sercach naszych przez Ducha Świętego, który został nam dany.

Rzym 5:5

„A Bóg, będąc bogaty w miłosierdzie, przez wielką swą miłość, jaką nas umiłował, i to nas, umarłych na skutek występków, razem z Chrystusem przywrócił do życia. (..) Razem też wskrzesił i razem posadził na wyżynach niebieskich — w Chrystusie Jezusie, aby w nadchodzących wiekach przemożne bogactwo Jego łaski wykazać na przykładzie dobroci względem nas, w Chrystusie Jezusie.”

Efez 2:4-7

„Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.”

Ew. Jana 3;16

Cytaty z Biblii o przyjaźni

Przyjaźń jest wielkim darem — ten, kto ma przyjaciela, jest szczęściarzem. Warto spojrzeć na tę wyjątkową relację z nieco innej perspektywy, i usłyszeć, co na temat przyjaźni mówi Biblia.

Cytaty z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu

Fot. iStock/Cytaty z Biblii

„Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie oddaje za przyjaciół swoich.”

J 15,13

„Wierny bowiem przyjaciel potężną obroną, kto go znalazł, skarb znalazł. Wierny przyjaciel jest lekarstwem życia.”

„Za wiernego przyjaciela nie ma odpłaty ani równej wagi za wielką jego wartość.”

Syr 6, 14-16

„Przyjaciel kocha w każdym czasie, a bratem się staje w nieszczęściu.”

Prz 17,17

Cytaty z Biblii o rodzinie

Rodzina budowana z miłości jest najważniejsza dla każdego człowieka. To fundament, który daje poczucie bezpieczeństwa, chroni i jednocześnie daje siłę. Jakie rady kryją cytaty z Biblii o rodzinie?

Cytaty z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu

Fot. iStock/Cytaty z Biblii

„Mężowie miłujcie żony, bo i Chrystus umiłował Kościół i wydał za niego samego siebie, aby go uświęcić, oczyściwszy obmyciem wodą, któremu towarzyszy słowo, aby osobiście stawić przed sobą Kościół jako chwalebny, niemający skazy czy zmarszczki, czy czegoś podobnego, lecz aby był święty i nieskalany. Mężowie powinni miłować swoje żony, tak jak własne ciało. Kto miłuje swoją żonę, siebie samego miłuje. Przecież nigdy nikt nie odnosił się z nienawiścią do własnego ciała, lecz każdy je żywi i pielęgnuje, jak i Chrystus – Kościół, bo jesteśmy członkami Jego Ciała. Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, a połączy się z żoną swoją, i będą dwoje jednym ciałem. Tajemnica to wielka, a ja mówię: w odniesieniu do Chrystusa i do Kościoła. W końcu więc niechaj także każdy z was tak miłuje swą żonę jak siebie samego!”

Efez 5:25-33

„Mojżesz tak powiedział: Czcij ojca swego i matkę swoją oraz: Kto złorzeczy ojcu lub matce, niech śmiercią zginie. „

Mk 7, 10

„Dzieci, bądźcie posłuszne rodzicom we wszystkim, bo to jest miłe w Panu. (…) Ojcowie, nie rozdrażniajcie waszych dzieci, aby nie traciły ducha.”

Kol 3:20

„Starszego wiekiem nie strofuj, lecz nakłaniaj prośbą jak ojca, młodszych — jak braci, starsze kobiety — jak matki; młodsze — jak siostry, z całą czystością! Miej we czci te wdowy, które są rzeczywiście wdowami”

„Jeśli zaś jaka wdowa ma dzieci albo wnuki, niechże się one uczą najpierw pieczołowitości względem własnej rodziny i odpłacania się rodzicom wdzięcznością! Jest to bowiem rzeczą miłą w oczach Bożych.”

„A jeśli kto nie dba o swoich, a zwłaszcza o domowników, wyparł się wiary i gorszy jest od niewierzącego”

1 Tm 5:1

Cytaty z Biblii o życiu

Cytaty z Biblii o życiu ponoszą na duchu, dodają wiary i wskazują dobry kierunek dla naszych działań zawsze wtedy, gdy tego potrzebujemy.

Cytaty z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu

Fot. iStock/ Cytaty z Biblii

„Lecz powiadam wam, którzy słuchacie: Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. (..), ponieważ On jest dobry dla niewdzięcznych i złych. Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny.”

Łuk 6:27-36

„Czy nie przykazałem ci: Bądź mocny i mężny? Nie bój się i nie lękaj się, bo Pan, Bóg twój, będzie z tobą wszędzie, dokądkolwiek pójdziesz.” 

Joz 1,9

 ” Bądźcie jedni dla drugich uprzejmi, serdeczni, odpuszczając sobie wzajemnie, jak i wam Bóg odpuścił w Chrystusie.”

Efe 4:32

“Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie.”

Syr 1, 23

„Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzy.”

MK 9,23


źródło:  www.biblia.info.pl ,otwarteniebo24.pl 

Lifestyle

Rosół – najlepsze przepisy, które sprawią, że będzie smakował jak u mamy!

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 września 2020
rosół
Fot. iStock
 

Rosół — bez niego nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni. Zazwyczaj pojawia się na talerzach w niedzielę lub podczas uroczystości, jako tradycyjne pierwsze danie. Jest wiele przepisów na rosół, i chyba każda rodzina ma własny, który uważa za najlepszy. Na szczęście do ideału można się zbliżyć, wybierając do niego odpowiednie mięso i przyprawy. Poznajcie przepis na rosół z kury, kaczki, wołowy i warzywny. Wybór najlepszego pozostaje w waszej gestii.

Rosół — dlaczego warto go jeść?

Rosół — rozgrzewająca, pyszna zupa, jest niezastąpiona w zimne dni oraz podczas choroby. Ponieważ składa się on z mięsa i dużej ilości warzyw, znajdziemy w nim m.in.: witaminy E, A i beta-karoten, minerały takie jak: potas, fosfor, wapń i magnez, żelazo, oraz pełnowartościowe białko. Rosół działa wzmacniająco na organizm, co potwierdziły badania. Łagodzi stan zapalny w organizmie, szczególnie podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Ponieważ w wywarze znajduje się naturalna cysteina, gorąca zupa lepiej rozrzedza wydzielinę z gardła, płuc i nosa, więc łatwiej jest się jej pozbyć. A to nie jedyna jego zaleta. Warto wiedzieć, że rosół polecany jest osobom z wrzodami żołądka, refluksem i zgagą, ponieważ duża zawartość kolagenu i żelatyny w wywarze okala i łagodzi błonę śluzową żołądka, wspiera regenerację błon śluzowych jelit. Warto wypić kubek gorącego rosołu przed snem, ponieważ dzięki zawartości glicyny działa uspokajająco, ułatwia zasypianie i dobry sen.

Fot. iStock/Rosół

Rosół — przepisy

Do garnka z tradycyjnym rosołem powinno trafić wybrane mięso, warzywa takie jak: marchew, por, seler naciowy, korzeń selera, korzeń pietruszki, natka pietruszki, cebula. Nie może w nim zabraknąć przypraw — konieczny jest pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk oraz sól do smaku. Rosół nie lubi pośpiechu. Wywar wstawia się na mały ogień, by przez dłuższy czas  gotował się powoli, nabierając charakterystycznego smaku i aromatu. Odpowiednie składniki to jedno, a drugie to właściwy przepis. W zależności od upodobań można znaleźć ogrom przepisów na rosół z kury, kaczki, wołowy i warzywny.

Rosół z kaczki — przepis

Fot. iStock/Rosół

Rosół z kaczki — składniki:

  • 4 litry wody
  • 1/2 kaczki
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki z natką
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • gałązka świeżego lubczyku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Marchew, pietruszkę, seler, por umyj, obierz i przekrój na mniejsze części, jeśli są duże. Włóż do mięsa. Cebulę obierz i przypal nad palnikiem, wrzuć do garnka.
  3. Przyprawy i lubczyk wrzuć do garnka z mięsem i warzywami, gotuj na wolnym ogniu ok.2 godzin. W międzyczasie, gdy woda się zagotuje, zdejmij łyżką cedzakową gromadzące się na powierzchni „szumowiny”. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj z makaronem.

Rosół z kury — przepis

Rosół - z kury, kaczki, wołowy i warzywny. Przepisy

Fot. iStock/Rosół

Rosół z kury — składniki:

  • 4 litry wody
  • 1/2 kury
  • 2-3 marchewki
  • korzeń i natka pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • gałązka świeżego lubczyku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • łyżeczka octu zwykłego lub jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej wodą, wstaw na ogień i trzymaj ją tak do chwili wrzenia. Obgotuj mięso kilka minut, zdejmij wypływające „szumowiny”.
  2. Warzywa, poza cebulą, umyj, obierz i przekrój na mniejsze części, włóż do mięsa. Cebulę obierz i przypal nad palnikiem, wrzuć do garnka z mięsem i warzywami.
  3. Przyprawy wrzuć do garnka z gotującym się mięsem i warzywami, trzymaj na minimalnym ogniu ok.2 godzin. Pod koniec gotowania wlej łyżeczkę (można mniej, można i ciut więcej) octu, by poprawić smak rosołu (nie będzie go czuć). Rosół pogotuj jeszcze 10 minut, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj z makaronem, posypany poszatkowaną natką pietruszki.

Rosół wołowy — przepis

Rosół - z kury, kaczki, wołowy i warzywny. Przepisy

Fot. iStock/Rosół

Rosół wołowy — przepis

  • 2,5 litra wody
  • 1 kilogram mięsa wołowego (łaty wołowej, szpondru, pręgi)
  • 2 -3 marchewki
  • kawałek bulwy selera
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, podziel na 2-3 mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Warzywa umyj, obierz i przekrój na mniejsze części, włóż do mięsa, dodaj sól, resztę przypraw i wstaw na ogień. Gdy wywar się zagotuje, zdejmij wypływające „szumowiny”.
  3. Do gotującego się na minimalnym ogniu wywaru dorzuć cukier, kostkę wołową i wszystko gotuj pod przykryciem 1,5 godziny na małym gazie.
  4. Podawaj z makaronem, z kawałkami pokrojonej marchwi i mięsa z rosołu.

Rosół warzywny — przepis

Rosół - z kury, kaczki, wołowy i warzywny. Przepisy

Fot. iStock/Rosół

Rosół warzywny — składniki:

  • ok. 3 litrów wody
  • 3-4 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • pół korzenia małego selera
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 sztuk suszonych grzybów
  • 3 pieczarki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej 3 litry zimnej wody, wstaw ją na mały ognień. Włóż w całości obrane i umyte warzywa: marchewki, seler, pietruszkę, czosnek oraz por.
  2. Cebulę obierz i przypal nad ogniem. Dorzuć do garnka, dodaj suszone grzyby oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
  3. Następnie dodaj olej i gotuj całość ok. 2 godziny pod przykryciem.
  4. Gdy zupa już gotowa, wyjmij warzywa i przelej wywar do drugiego garnka przez sito. Zagotuj ponownie i dodaj posiekaną w plasterki marchew.
  5. Pieczarki oczyść i pokrój w cieniutkie plasterki, wrzuć do wywaru i gotuj jeszcze 15 minut.
  6. Podawaj z makaronem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Lifestyle

Kiszonki, źródło odporności i zdrowia. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior i marchew?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 września 2020
Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew
Fot. iStock

Kiszonki powstają jako efekt fermentacji mlekowej. Jest to złożony proces, w którego trakcie następuje zmiana cukrów zawartych w warzywach lub owocach na kwas mlekowy. W efekcie zmieniają one nieco swoją barwę i smak, zyskując w zamian cenne właściwości dla zdrowia.

Największą zaletą kiszonek jest obecność bakterii kwasu mlekowego, powstałego w wyniku fermentacji. Z tego powodu kiszonki są cennym probiotykiem, który wzmacnia mikroflorę jelitową, a przez to odporność. Ułatwiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dzięki błonnikowi zapobiegają zaparciom, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają także poziom cholesterolu we krwi. Warto więc jeść je jak najczęściej, wypijając także wodę powstałą w procesie fermentacji.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock/kiszonki

Kiszonki warzywne — jak się za nie zabrać?

Mimo tego, że sama fermentacja jest procesem skomplikowanym, samo przygotowanie kiszonek jest już proste i nie wymaga wielkiego zachodu. Do kiszenia należy wybierać warzywa świeże, jędrne, nieuszkodzone, o ładnej skórce. Najlepiej, by pochodziły z uprawy ekologicznej, gdzie rośliny nie są przenawożone — zbyt duża ilość nawozów w warzywach przyspiesza ich psucie. Do tego wybieramy zdrowo wyglądający czosnek, koper i chrzan, jeśli wymaga tego przepis na konkretne kiszonki warzywne. Nie można zapominać również o przygotowaniu ewentualnych przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca) oraz obowiązkowym dodatku soli. Pod ręką należy mieć odpowiedniej wielkości naczynie kamionkowe, jeśli kisimy na bieżące potrzeby, lub słoiki, gdy kiszonki wstawiamy z myślą o zapasach na zimę. Zarówno kamionkę jak i słoje trzeba umyć i najlepiej wyparzyć, by uniknąć obecności szkodliwych drobnoustrojów, które mogłyby popsuć kiszonki. Dalej postępujemy tak, jak zaleca to dany przepis.

Ogórki kiszone — przepis na kiszonki warzywne

Ogórki kiszone to chyba najbardziej lubiana tradycyjna kiszonka, która od weków gości na naszych stołach. Kiszone ogórki nadają się ot tak, do przegryzienia, na kanapki, do zupy, czy do surówek. Sięgamy po nie często i wyjątkowo  chętnie, co wychodzi na zdrowie. Wystarczy wspomnieć, że kiszone ogórki to skarbnica  witamin z grupy B, witaminy C i A,  fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także błonnika. Kiszone ogórki w 100 gramach dostarczają jedynie 11 kcal.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • czosnek – 1-2 ząbki na słoik
  • koper z łodygą i baldachami – 1 sztuka na słoik
  • korzeń chrzanu — kilkucentymetrowy kawałek na słoik
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni (opcjonalnie)
  • woda
  • sól do przetworów (kamienna) – 1 łyżka na litr wody

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach pionowo tak, aby ściśle przylegały do siebie. Czosnek oraz chrzan obierz i wkładaj do każdego litrowego po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
  3. Przygotuj zalewę (mniej więcej 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Gorącą zalewą od razu zalej ogórki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia, a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca, bez dostępu promieni słonecznych.

Kiszona kapusta — przepis na kiszonki warzywne

Kiszona kapusta, podobnie jak kiszone ogórki to podstawa polskiej kuchni. Trudno sobie bez niej wyobrazić bigos czy pierożki z kapustą i grzybami. Jest również niezastąpiona w zdrowej zimowej surówce. Kapusta, zarówno biała, jak i czerwona, zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji. Zawierają moc witaminy C i A, witaminy E, K, B1, B2, B6, C. Dostarczają również sporo minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarkę, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Wg. poniższego przepisu można kisić zarówno białą jak i czerwoną kapustę.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock/kiszonki – kapusta

Kapusta kiszona — składniki:

Składniki:

  • 3 główki czerwonej kapusty
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 2-3 duże marchewki — opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Zdejmij z główek kapusty wierzchnie liście, wyrzuć. Kapustę przekrój na pół i drobno poszatkuj całość, wymieszaj z solą kamienną. Marchew zetrzyj na tarce lub za pomocą robota kuchennego na większe wiórki.
  2. Kapustę wymieszaj z marchwią i wkładaj do kamiennego garnka warstwami, a każdą następną ugniataj drewnianym tłuczkiem. Na samą górę połóż deseczkę i dociąż kamieniem.
  3. Garnek postaw w ciepłe miejsce i co jakiś czas usuwaj nadmiar soku, który powstanie. Po kilku dniach przebij ją do samego dna kijem tak, by powstały otwory do samego dna. Nie przykrywaj jej deseczką, zostaw tak na dobę, by nadmiar gazów mógł uciec.
  4. Po tym czasie przykryj czystą ściereczką, ułóż deskę i kamień, kapustę przenieś w chłodniejsze miejsce na ok. 2-3 tygodnie.
  5. Gdy kapusta będzie już odpowiednio ukiszona, przełóż ją do wyparzonych słoików i wynieś do piwnicy lub spiżarni.

Kiszone buraki — przepis na kiszonki warzywne

Buraki czerwone (ćwikłowe) znakomicie nadają się do kiszenia, a uzyskiwany z nich kwas buraczany jest niezastąpionym specyfikiem wzmacniającym organizm zimą. Wodę buraczaną warto wypić, a kiszone buraki zjeść na surowo, lub wykorzystać je do surówek, lub zupy. Buraki są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, A, K oraz E. Zawierają minerały takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo, fosfor, kwasu foliowy. Nie brakuje w nich także błonnika niezbędnego do funkcjonowania układu pokarmowego. Poza tym zawiera wszelkie zdrowotne właściwości, charakterystyczne dla wszystkich kiszonek.

Zakwas buraczany przepis, zakwas buraczany do picia

Fot. iStock

Kiszone buraki — składniki:

  • buraki,
  • liście laurowe -1-2 na słoik
  • ziarna pieprzu – kilka na słoik
  • czosnek – 2-3 ząbki na słoik
  • sól – 1 łyżka na litr wody
  • woda

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie buraki, obierz i pokrój na cienkie plastry.
  2. Buraki wrzuć do wyparzonych słojów i dodaj według uznania: przekrojony na pół czosnek, kilka liści laurowych, ziarna pieprzu.
  3.  Zalej wszystko ciepłą wodą z solą (łyżka soli na litr wody), by buraki znalazły się tuż pod zalewą, słoje zakręć i znieś do piwnicy lub innego, chłodnego pomieszczenia.

Kiszony kalafior — przepis na kiszonki warzywne

Kiszonki z kalafiora, mimo iż są wyjątkowo smaczne i chrupiące, nie cieszą się wielką popularnością. A warto choć raz skusić się na ukiszenie tego warzywa, by przekonać się do jej smaku i zalet dla zdrowia. Kalafior to skarbnica błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, K, A, kwasu foliowego, oraz minerałów takich jak: potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Kiszenie nadaje mu szczególne właściwości dla organizmu, omówione wyżej.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock

Kiszony kalafior — składniki:

  • kalafior
  • baldachimy kopru -1 na słoik
  • liście chrzanu lub korzeń – 1 kilkucentymetrowy kawałek korzenia lub liść na słoik
  • ząbki czosnku – 2-3 ząbki na słoik
  • sól kamienna – 1 łyżka na litr wody
  • woda

Przygotowanie:

  1. Umyj kalafior (ilość zgodnie z indywidualną potrzebą) i podziel go na małe różyczki.
  2. Do każdego wyparzonego słoja włóż 2-3 ząbki czosnku, chrzan i koper. Włóż kalafior.
  3.  Zalej wszystko ciepłą wodą zagotowaną z solą (łyżka soli na litr wody), by różyczki znalazły się tuż pod zalewą, słoje zakręć i znieś do piwnicy lub innego, chłodnego pomieszczenia.

Kiszona marchewka — przepis na kiszonki warzywne

Nawet marchewka znakomicie sprawdza się w roli zdrowej kiszonki. Po fermentacji nabiera przyjemnego, charakterystycznego smaku, pozostając jędrną i chrupiącą. Poza tym marchew obfituje w karotenoidy poprawiające wygląd skóry, witaminy z grupy B, witaminę A , witaminy C, E, H, K. Marchew dostarcza również minerały takie, jak: potas, wapń, sód, magnez, żelazo, siarka, miedź, fosfor, kobalt, mangan oraz błonnik.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock/kiszonki – marchew

Kiszona marchewka — składniki:

  • marchew
  • ząbki czosnku – 2-3 ząbki na słoik
  • ziele angielskie – 3-4 kulki na słoik
  • liść laurowy – 1-2  listki na słoik
  • baldachim kopru -1 na słoik

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Marchewki umyj, obierz, pokrój w słupki lub na talarki. Ułóż w słoikach tak, aby marchewki ściśle przylegały do siebie. Czosnek obierz i wkładaj do każdego litrowego słoika po 2 – 3 ząbki, dodaj gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego.
  3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Gorącą zalewą od razu zalej marchewki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia, a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca, bez dostępu promieni słonecznych.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Doktorze mąż mnie zdradza! Felieton z cyklu „Przychodzi Baba do Lekarza”

Co dał mi COVID? Wiem, co to zmęczenie i bezsilność. Żyję dziś, pamiętam wczoraj, planuję jutro

Dlaczego cudownie jest mieszkać samej? Te ilustracje nam to pokazują. Warto obejrzeć