Lifestyle

Co robić, kiedy dzieci opuszczą dom rodzinny? Rozwijaj swoje pasje i planuj podróże

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
5 października 2020
fot. iStock/pixdeluxe
 

Co zrobić, kiedy dorosłe dzieci odejdą z domu, wyruszą w świat i założą własne rodziny? Wiele z nas odczuwa wówczas głęboki smutek i pustkę. Tymczasem to właśnie w tym momencie odzyskujemy czas dla siebie, to teraz otwierają się przed nami najlepsze możliwości. Relacje z dziećmi nabierają innego wymiaru, a zapomniane przez lata pasje i marzenia wracają, czekając, aż zaczniemy je realizować.

Co możesz zatem robić, by nie tylko poczuć się lepiej, ale też kontynuować swój rozwój osobisty?

1. Wolontariat

Chyba nie ma lepszego sposobu na melancholię związaną z syndromem opuszczonego gniazda niż pomoc tym, którzy cierpią lub są w potrzebie. Jeśli masz w sobie niewykorzystane pokłady pomocy

2. Podróżowanie

Nadszedł czas, aby zacząć planować wycieczki do miejsc, o których zawsze marzyłaś. Nawet jeśli nie możesz teraz podróżować, nadal fajnie jest zbierać wszelkie dostępne informacje i marzyć o przyszłych wypadach.

3. Naucz się gotować

To idealny czas, aby poszerzyć swoje umiejętności w kuchni, wypróbować nowe przepisy i odkryć nowe smaki. Teraz możesz używać do woli wszystkich składników, których twoje dzieci nie lubiły!

4. Zorganizuj się i uporządkuj nieuporządkowane sprawy 

Nie ma nic lepszego niż porządkowanie, odkurzanie mentalnych pajęczyn i zyskanie nowej perspektywy. Poza tym, pamiętaj, że posiadanie zbyt dużej ilości rzeczy obciąża nas, wpływając na naszą energię i kreatywność.

5. Rozwijaj swoją kreatywność

Poszukaj w sobie pasji do malowania, pisania wierszy lub nauki nowych umiejętności, takich jak fotografia.

6. Spróbuj pisać

Czy zawsze marzyłeś o wydaniu własnej powieści? Nadszedł czas, aby napisać tę książkę. Masz do powiedzenia wiele wartościowych rzeczy, świat na to czeka.

7. Zasadź kwiaty, zioła lub spróbuj urządzić ogródek warzywny

Albo po prostu przynieś jakieś nowe rośliny do twojego domu. Pielęgnowanie roślin i obserwowanie, jak dobrze się rozwijają, łączy twoją duszę z naturą.

8. Zamień swoje hobby w biznes

Jeśli uwielbiasz dekorowanie, pisanie, fotografowanie, gotowanie, podróże – załóż blog.  To będzie jedna z najbardziej satysfakcjonujących rzeczy, jakie kiedykolwiek zrobiłaś.

9. Znajdź czas dla siebie

Spędzaj czas na łonie natury każdego dnia, śpij wystarczająco długo i bierz długie kąpiele (teraz już nikt nie wali w drzwi łazienki!).

1o. Skoncentruj się na swoim zdrowiu psychicznym i fizycznym

Jest to doskonały moment na to by wreszcie skupić się na sobie, na potrzebach swojego organizmu.

11. Prowadź dziennik wdzięczności

Codziennie zapisuj co najmniej 10 rzeczy, za które jesteś wdzięczna. Zauważysz, że jesteś najszczęśliwsza, kiedy skupiasz się na tym, co w twoim życiu dobrze się układa, a nie na tym, co nie wychodzi…

12. Bądź aktywna w mediach społecznościowych

Dołącz do grup z pozytywnymi, pełnymi życia ludźmi –  znajdź ich na Instagramie, na Facebooku, gdzie tylko chcesz. Nie wdawaj się jednak w niszczące dyskusje z tymi, którzy Internet traktują jako miejsce wyładowywania swoich frustracji.

13. Nawiąż nowe relacje ze swoimi dziećmi

Poznawanie na nowo swoich dorosłych jest jedną z najbardziej satysfakcjonujących rzeczy w byciu rodzicem. Teraz jesteście prawdziwymi partnerami – możecie rozmawiać o wszystkim, wspierać się w trudnych momentach, wymieniać opinie, zaprzyjaźnić się.

14. Wzmocnij swoje relacje z partnerem

Nadszedł moment, w którym znowu jesteście ze sobą sami. To ważny czas, który pozwoli wam odkryć siebie na nowo.


Lifestyle

Pieczarki – niedrogie, smaczne i wszechstronne. Co dobrego jest w pieczarkach i jak wykorzystać je w kuchni?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 października 2020
Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy
Fot. iStock
 

Pieczarki to delikatne w smaku grzyby, które mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pieczarki są nie tylko smaczne, ale także zawierają witaminy i minerały, oraz składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Trudno sobie bez nich wyobrazić pizze, zapiekanki, zupy, sosy, czy przetwory do słoików na zimę, a duża ilość przepisów zachęca do sięgania po nie.

To jedne z grzybów, po które sięgamy najczęściej. Niedrogie, smaczne i wszechstronne — wszystko to powoduje, że cieszą się dużym powodzeniem w kuchni. Zazwyczaj wybieramy pieczarki uprawne, pochodzące  z pewnego źródła, ale wiele osób samodzielnie zbiera te dziko rosnące grzyby. A kilkanaście ich gatunków można spotkać w lasach, na łąkach, w ogrodach, a nawet na trawnikach wielkich miast. Na samodzielne zbiory powinny się jednak wybrać osoby doświadczone, które odróżnią dziką pieczarkę od innych trujących grzybów. Szczególnie nietrudno o pomylenie młodej pieczarki ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. Przez pomyłkę można też zebrać pieczarkę trującą, taką jak pieczarka karbolowa, szarołuskowa lub płaska. Bez pewności lepiej pieczarek nie zbierać.

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Pieczarki — właściwości odżywcze, witaminy 

Wbrew powszechnej opinii, pieczarki, podobnie jak inne grzyby, nie są pozbawione wartościowych dla zdrowia substancji. Zawierają one witaminy A, E, z grupy B oraz D, nie brakuje w nich również potasu, selenu, miedzi i jodu. Znajdziemy w nich białko oraz niemało błonnika, dzięki któremu układ pokarmowy pracuje prawidłowo. Pieczarki są niskokaloryczne — 100 g zawiera 22 kcal, a  w 90-95% składają się z wody. W zależności od rodzaju wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające, wzmacniające organizm. Z tego powodu warto po nie sięgać nawet codziennie, nawet na surowo, w plastrach do kanapek. Najczęściej jednak sięgamy po zupy z tych grzybów, ale równie popularna w domowych przepisach są pieczarki z grilla, zapiekane i faszerowane nadzieniem, a także marynowane, które niezastąpione są do różnego typu sałatek.

Pieczarki z grilla — przepis

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Pieczarki z grilla. Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • kulka sera mozzarella
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i delikatnie wydrąż (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
  2. Posiekaj wydrążony miąższ i nóżki, pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię i papryki. Przesmaż je razem na patelni z rozgrzanym masłem, przypraw solą i pieprzem. Przestudź.
  3. Ostudzony farsz warzywny wymieszaj ze startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Farsz włóż do wydrążonych kapeluszy pieczarek.
  4. Grilluj ok. 15-20 minut.

Pieczarki marynowane w occie — przepis

Fot. iStock/grzyby marynowane

Pieczarki marynowane w occie. Składniki:

  • 3 kg małych pieczarek
  • 2  marchewki
  • cebula
  • 6 liści laurowych — po 1 na słoik
  • po 3 kulki ziela angielskiego na każdy słoik
  • łyżeczka gorczycy na każdy słoik

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  •  łyżka soli

Dodatkowo:

  • 2 litry wody
  • łyżka soli,
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj w zimnej wodzie, nie obieraj.
  2. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę, obgotuj 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w półtalarki, sparz wrzątkiem.
  3. W garnku zagotuj wodę z solą i kwaskiem, władaj do niej porcje pieczarek i gotuj 8-10 minut.
  4. Do czystych, wyparzonych słoików włóż przyprawy, marchew i cebulę, gorące grzyby. Zalej wszystko wrzącą zalewą, zakręć. Słoików nie trzeba pasteryzować, pieczarki marynowane w occie wyniesione do zimnego miejsca (piwnica, lodówka) wytrzymają ponad pół roku.

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną — przepis

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną. Składniki:

  • 12 pieczarek,
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • oregano
  • bazylia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź.
  2. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
  3. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
  4. Paprykę pokrój w kostkę i z pokrojonym nóżkami dodaj do cebuli. Smaż ok. 3 min.
  5. Ugotowaną i odcedzoną kaszę dodaj do warzyw. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, nieco bazylii i oregano, soli i pieprzu.
  6. Farsz nałóż do kapeluszy pieczarek i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC ok. 25 min.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym — przepis 

Fot. iStock

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 

  • 500 g pieczarek

Farsz:

  •  300 g mięsa mielonego
  •  jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek do smaku
  • sól
  • pieprz

Panierka:

  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • jajko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, odetnij nóżki i nieco wydrąż kapelusze (miąższ odłóż). Posyp solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz, posiekaj, nóżki i wydrążony miąższ pieczarek posiekaj.
  3. Mięso mielone połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą i resztą składników.
  4. Do kapeluszy pieczarek nałóż farsz.
  5. Do osobnych miseczek lub talerzy przełóż roztrzepane jajko z solą i pieprzem, mąkę i bułkę tartą. Gotowe obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.ekologia.pl 

Lifestyle

Grzyby – jak je zbierać, by były bezpieczne dla zdrowia? Wartości odżywcze, przepis na grzyby marynowane

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
5 października 2020
grzyby - jadane, trujące, marynowane, jak zbierać
Fot. iStock

Grzyby jadalne od wieków stosowane są jako podstawa zupy czy farszu na pierogi, lub aromatyczny dodatek do potraw w przepisach polskiej kuchni. Lubimy je za smak i zapach, a wiele osób odnajduje wielką przyjemność w spacerowaniu po lesie i zbieraniu okazów grzybów. Grzyby można suszyć, mrozić, można z nich gotować pyszne zupy i sosy, przygotowywać do słoików na zimę. Jest wiele przepisów na grzyby jadalne, po które warto sięgać. Zanim jednak trafią do słoika czy do garnka z zupą, warto wiedzieć o nich kilka rzeczy.

Grzyby jadalne — czym się kierować podczas zbiorów?

Można powiedzieć, że zbieranie grzybów to sport narodowy Polaków. Gdy tylko jesienią przygrzeje słońce i popada nieco deszcz, czasem całymi rodzinami wyruszamy na grzybobranie. Zazwyczaj efekty są co najmniej zadowalające i można zobaczyć niejednokrotnie w koszyku grzybiarzy piękne okazy grzybów jadalnych. Do najczęściej zbieranych grzybów zaliczają się: borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, maślak zwyczajny, rydz melczaj, opieńka miodowa, pieprznik jadalny (kurka), gołąbek kunowy, pieczarka bulwiasta, koźlarz babka, czubajka kania.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock/podgrzybek

Niestety to nasze zamiłowanie do zbierania grzybów musi być poparte odpowiednią wiedzą. Nietrudno jest pomylić grzyby jadalne z niejadalnymi i trującymi. Szczególnie tragiczne następstwa może mieć zjedzenie muchomora, szczególnie sromotnikowego (zielonego). Z tego powodu wiedza to podstawa.

Jeśli ktoś jeszcze takiej nie nabył od znawcy, nie powinien zbierać grzybów, do których nie ma absolutnej pewności, że są bezpieczne. Warto mieć także porządnie wydany atlas grzybów, który dzięki dokładnym zdjęciom i opisowi, ułatwi określenie, czy dany grzyb jest jadalny, czy nie. Ale nawet przy takim wsparciu, jeśli nie ma pewności, grzyb lepiej wyrzucić niż ryzykować poważne zatrucie wydzielanymi przez niego toksynami. Grzyby blaszkowe w przeważającej większości są niejadalne bądź trujące, więc by niedoświadczeni grzybiarze nie pomylili np. młodej kani czubajki z muchomorem sromotnikowym, powinni odpuścić ich zbieranie.  I dobrze jest zbierać wyłącznie dojrzałe okazy, które po prostu łatwiej rozpoznać, w przeciwieństwie do młodych egzemplarzy. Można również udać się ze zdobyczami do stacji Sanepidu, w której kompetentna osoba za darmo sprawdzi, czy grzyby są jadalne.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock

Jak przechowywać grzyby?

Żeby nawet jadalne grzyby nie szkodziły, należy je zbierać do wiklinowego koszyka, w żadnym wypadku do foliowej reklamówki. Trzymane w ten sposób po pewnym czasie się zaparzą i mogą wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje. Grzybów nie wolno także przechowywać przez długi czas bez obróbki. Im wcześniej zjedzony lub przerobiony (suszony, mrożony, wekowany) grzyb, tym lepiej. Jeśli jest taka konieczność, grzybki można przechowywać w lodówce, ale najlepiej nie dłużej niż 12 h. Najbezpieczniej wykorzystać je tego samego dnia po zebraniu. Wtedy będziemy mieli pewność, że nic złego się z nimi nie wydarzy. Pamiętajmy również, że grzyby są ciężkostrawne i nie należy ich podawać dzieciom. Specjaliści stawiają granicę wieku na 12- 14 lat i warto się do niej dostosować.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock

Grzyby — szkodliwe mity

Nadgryziony przez ślimaki grzyb jest jadalny

Zdecydowanie nie należy wierzyć mitom, które zachęcają do sprawdzenia na różne sposoby, czy grzyby można jeść, czy nie. Nie wolno sugerować się tym, że dany grzyb jest nadgryziony przez owady czy ślimaki. Zwierzęta mogą jeść grzyby trujące dla ludzi, ponieważ ich organizmy reagują inaczej na toksyny obecne w grzybach.

„Trujaki” są zawsze gorzkie

Nie należy przeprowadzać także próby smaku. To nieprawda, że grzyby trujące  mają gorzki smak, a jadalne pachną i smakują ładnie. Osoby, które miały nieszczęście zatruć się takimi grzybami podkreślały, że nie różniły się one niczym w smaku w danej potrawie od grzybów jadalnych.

Bez obaw można zbierać tylko grzyby z rurkami pod kapeluszem

Podobnie nieprawdziwe jest stwierdzenie, że tylko, lub wszystkie grzyby rurkowe są jadalne — wystarczy przytoczyć to przykład jadalnych blaszkowych kurek, opieńki miodowej, czy trującego rurkowego borowika szatańskiego.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock/kurki (pieprznik jadalny)

Sposób na gotowanie i łyżeczkę wystarczy 

Nie można także wierzyć w to, że wystarczy grzyby trujące obgotować i wylać wywar, by usunąć z nich toksyny. To działanie nic nie da, jedynie narazi zdrowie, a nawet życie. Nie należy także polegać na obserwacji, według której  łyżeczka włożona do garnka z gotującymi się trującymi grzybami czernieje. Łyżeczka czernieje nie ze względu na obecność toksyn, ale ze względu większą zawartość siarki, która znajduje się tak samo w przypadku borowików, jak i muchomora.

Mleko kiśnie od trujących grzybów, a cebula ściemnieje

Obie teorie nijak mają się do rzeczywistości. Mleko skiśnie nawet od grzybów jadalnych, które zawierają pepsyny i kwasy organiczne, które na ten proces wpływają. Cebula czernieje od grzybów zarówno jadalnych, jak i trujących, ze względu na enzym tyrozynazę, który obecny w obu przypadkach.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock/muchomor

Grzyby marynowane — przepis

Grzyby, wbrew obiegowej opinii nie są bezwartościowym pokarmem. Co prawda aż w 80-90% składają się z wody, ale to nie wszystko, co mają do zaoferowania. Grzybki zawierają w sobie białko, węglowodany, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), witaminę C i E. Dostarczają także składniki mineralne takie jak wapń, fosfor i potas. Jest w nich także sporo błonnika, przez co ich dodatek do potraw nie zaszkodzi sylwetce. Gdy w do domów trafiają świeżo zebrane jadalne grzyby, warto mieć dla nie plan — zjeść od razu lub przerobić. Poza suszeniem i mrożeniem, największą popularnością cieszą się grzyby marynowane, które można przygotować na jeden z wielu sposobów.

grzyby marynowane na słodko, z octem, z papryką, chili, lub z curry

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby marynowane — składniki:

  • 2 kg ulubionych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki itp.)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zalewę — zagotuj podane składniki razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść, przepłucz pod wodą, jeśli trzeba, ale nie mocz ich w wodzie.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć, wrzuć grzyby i gotuj je ok. 15 min.
  4. Po tym czasie odcedź je na sitku i zostaw do odsączenia.
  5. Grzybki ułóż w czystych, wyparzonych słoiczkach i  zalej gorącą zalewą.
  6. Słoiki szczelnie zakręć i ustaw dnem do góry do całkowitego wystudzenia.

źródło: www.poradnikzdrowie.pl , www.ekologia.pl, grzyby.pl

Zobacz także

„Często słyszę, że świata nie zbawię… Nie? To się jeszcze okaże!”

Nauka pokory – ale przede wszystkim miłości. Dobrej, spełnionej, nie nadrabianej w ostatniej chwili. Warto doświadczać takich chwil

Więzi mają wielką moc. Jak cieszyć się spotkaniami z bliskimi? Akcja: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia #6