W moim przypadku paluszki krabowe ochoczo rozgościły się w chlebku , którego pałaszowanie to dla mnie smakowita przyjemność.
Chlebek surimi
Składniki:
– 300g VIČI paluszki surimi
– 8 jajek
– 4 łyżki serka homogenizowanego
– 160g koncentratu pomidorowego
– niecałe 0,5 szklanki mąki razowej lub pszennej (według uznania)
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– garść świeżej natki pietruszki drobno pokrojonej
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Białka jajek ubić, lecz nie do końca na sztywną piankę.
2. Wymieszać żółtka jajek z serkiem, koncentratem, natką oraz VIČI paluszki surimi startymi na grubej tarce.
3. Dodać spienione białka i wymieszać.
4. Następnie dodawać po 1 łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.
5. Na koniec wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Wlać do formy silikonowej – nie trzeba jej natłuszczać, co w przypadku osób będących na diecie jest ważne.
7. Piec w temp. ok. 170C przez 30-40min.
Chlebek posiada szerokie zastosowanie w jego podawaniu bowiem jest pyszny sam w sobie zajadany zarówno na ciepło jak i na zimo lub jako baza do kanapek, zup, sałatek, przekąsek, przystawek czy w postaci chrupiących grzanek będąc pokrojony w kwadraty czy paski i podsmażony na patelni.
Mniam!
Polecam! Tym bardziej, iż chlebek SURIMI lubi się z osobami będącymi na diecie i bez diet.