Książki Kultura

Jak upiec sernik idealny? Przepis na sernik złota rosa, Oreo, gotowany i na zimno

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 lipca 2020
Przepis na sernik złota rosa, Oreo, gotowany i na zimno
Fot. iStock
 

Sernik to jedno z najbardziej uwielbianych ciast. Smakuje najlepiej na zimno, a podany z różnymi dodatkami zamienia się w wykwinty deser. Przygotowanie sernika nie jest bardzo skomplikowane, ale mimo to sprawia często problemy. Jak przyrządzić najlepszy sernik rosa, oreo, oraz gotowany i na zimno?

Sernik to ciasto, które ma długą tradycję. Znane było już w starożytnej Grecji oraz Rzymie, i stamtąd przywędrowało na pozostałe ziemie Europy. Pokochali je Germanie i Słowianie, a przepis na sernik z czasem ulegał modyfikacjom. Wraz z kolonistami dotarł do Ameryki Północnej, gdzie z czasem furorę zrobił m.in. sernik nowojorski. Historia sernika jest bogata, podobnie jak zbiór przepisów dostępnych mi.in. w internecie, na różne odsłony tego pysznego deseru.

Przepis na sernik złota rosa, Oreo, gotowany i na zimno

Fot. iStock/sernik

Sernik idealny – o czym trzeba pamiętać?

Idealny sernik powinien być wilgotny, puszysty, niepopękany, nie powinien się też mocno zapadać. Lista oczekiwań jest długa, ale trzeba przyznać, że nie zawsze łatwo jest osiągnąć wszystkie te wymogi. Serniki, jak na złość „lubią” pękać, zapadać się w środku, a nawet wyrastać z zakalcem. Aby sernik wyszedł jak należy, ważne jest nie tylko przepis, ale także przestrzeganie kilku zasad.

Fot. iStock/sernik

Produkty do sernika powinny mieć temperaturę pokojową, więc trzeba wyjąć je z lodówki minimum na 2 godziny przed pieczeniem. Twaróg, najlepiej tłusty lub półtłusty, należy zmielić dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie (nie dotyczy twarogu z wiaderka). Na jeden kilogram twarogu trzeba dodać nie mniej niż 3 jajka. W przypadku, gdy ktoś woli bardziej zwartą masę sernikową, podczas przygotowywania można dodać do niej odrobinę odrobinę mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Aby sernik nie pękał, warto piec go w kąpieli wodnej, czyli naczynie żaroodporne wypełnia się wrzątkiem i ustawia poziom niżej, pod sernikiem w piekarniku. Warto jeszcze opamiętać o sprawach „technicznych” –  najlepiej piecze się sernik na środkowym ruszcie bez termoobiegu, z grzaniem góra-dół maksymalnie do 180ºC.

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – przepis

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka jest prosty do przygotowania i zawsze się udaje.

Sernik na zimno - przepis z truskawkami, z serków, z wiaderka, fit

Fot. iStock/sernik na zimno

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – składniki:

Składniki na spód:

  • ok. 120 g biszkoptów

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki (winogronowa lub cytrynowa, by była najlepiej przezroczysta)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)

Składniki na owoce z galaretką:

  • 1 opakowanie galaretki agrestowej lub winogronowej
  • 500 g zielonych, bezpestkowych winogron 

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – przygotowanie:

  1. Dwie galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia
  3. Na dnie formy ułóż ciasno biszkopty, by jak najbardziej zakryć dno.
  4. Twaróg (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Nadal miksując, wlej cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
  5. Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
  6. Masę serową wyłóż na biszkopty i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  7. W międzyczasie przygotuj galaretkę z owocami. W 450 ml gorącej wody rozpuść galaretkę, odstaw ją do ostygnięcia.
  8. Winogrona umyj, osusz. Ułóż na stężałej masie serowej i zalej delikatnie lekko tężejącą galaretką.
  9. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aby dobrze stężało.

Sernik gotowany – przepis bez pieczenia

To prosty sposób na sernik, który nie wymaga pieczenia, więc nie ma też ryzyka, że zapadnie się brzydko czy za bardzo się przypiecze i siądzie. Sernik należy przyrządzić w tortownicy o średnicy 24-25cm, lub blaszce 24×24 cm.

Przepis na sernik złota rosa, Oreo, gotowany i na zimno

Fot. iStock/przykładowy sernik gotowany

Składniki na sernik gotowany:

  • 1 kg zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego
  • 5 średnich jajek
  • 200 g masła (kostka)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 saszetki budyniu waniliowego bez cukru
  • 10 łyżek mleka
  • około 45 herbatników

Składniki na polewę czekoladową:

  • tabliczka czekolady 100 g (gorzka, mleczna, biała – do wyboru)
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 %

Przygotowanie:

  1. Dno formy oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż warstwę herbatników.
  2. Do garnka wrzuć kostkę masła i pół szklanki cukru pudru, podgrzej na minimalnym ogniu mieszając powoli. Masło i puder powinny się rozpuścić.
  3. Do garnka z rozpuszczonym masłem i cukrem włóż kilogram zmielonego twarogu półtłustego, wbij pięć jajek i wymieszaj za pomocą rózgi kilka minut. Masa serowa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.
  4. Dwie saszetki proszku budyniowego przesyp do szklanki, wymieszaj z 10 łyżkami mleka i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Płyn budyniowy wlej do garnka z gorącą masa twarogową i cały czas energicznie mieszaj składniki rózgą – masa powinna zgęstnieć. Zagotuj masę i po ok. 2 minutach minimalnego gotowania, zdejmij z ognia masę serową.
  5. Część gorącej masy wyłóż na warstwę herbatników, wyrównaj powierzchnię i ułóż drugą warstwę herbatników.
  6. Na herbatniki przełóż pozostałą masę sernikową i znów wyrównaj jej powierzchnię.
  7. Na koniec rozłóż na powierzchni masy sernika trzecią warstwę herbatników.
  8. Przygotuj polewę: w małym garnuszku zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż polewa stanie się jednolita.
  9. Na przestudzony sernik wylej polewę. Sernik gotowany umieść po całkowitym przestudzeniu w lodówce na kilka/kilkanaście godzin.

Sernik złota rosa – przepis

To jeden z najbardziej lubianych serników, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Trzy warstwy: półkruche ciasto, masa sernikowa oraz bezowa pianka ze złotą rosą, składają się na wyjątkowość tego lekkiego ciasta. Sernik złota rosa wymaga nieco zachodu, za to efekt końcowy wart jest poświęconego czasu. Ciasto przewidziane jest do pieczenia na prostokątnej blasze o wymiarach 25/38 cm.

Przepis na sernik złota rosa, Oreo, gotowany i na zimno

Fot. iStock/sernik rosa

Składniki:

Na półkruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu z kubełka
  • 4 żółtka jaj
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie bez cukru – proszek (śmietankowe lub waniliowe) czyli 2 x 40 gramów
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju

Na bezową piankę

  • 6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru

Sernik złota rosa – przygotowanie:

Ciasto kruche:

  1. Wszystkie składniki na spód umieść w dużej, szerokiej misce i połącz ze sobą palcami. Wyrabiaj do czasu, aż  składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto zawiń w torebkę foliową i odłóż do lodówki na 30 minut. Ważne! Odłóż dwa białka z jajek do osobnej miseczki, do upicia pianki bezowej.
  2. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni dno formy. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni.

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Dodaj 2 szklanki mleka (jeśli ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka.
  2. Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym.
  3. Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Piecz góra-dół, 60 minut w temperaturze 170 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę.

Beza do sernika:

  1. Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce, dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj.
  2. Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
  3. Po godzinie pieczenia ostrożnie wyjmij blachę z sernikiem na zabezpieczony blat. Temperaturę w piekarniku obniż do 150 stopni. Na masę serową wyłóż sztywną pianę bezową, wyrównaj jej powierzchnię. Jak najszybciej umieść sernik w piekarniku. Piecz 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie od razu wyjmij blaszkę i odłóż w chłodne miejsce – nawet na podłogę. Kropelki rosy pojawiają się po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca.

Sernik oreo – przepis

Przepis na sernik Oreo podbije serca dużych i małych wielbicieli tych ciasteczek. Nie jest on trudny w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością sprosta wymaganiom smakoszy. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik Oreo pieczemy w tortownicy o średnicy 23 cm.

Fot. iStock/sernik oreo

Składniki na spód:

  • 150 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)
  • 45 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki mascarpone*
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Spód sernika:

  1. Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia tylko na dno.
  3. Na papier wysyp ciasteczka – wyrównać, wklep w dno formy i wstaw na pół godziny do lodówki.

Masa serowa:

  1. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek.
  2. Zmiksuj tylko do połączenia; nie dłużej. W masę powciskaj ciasteczka Oreo, wyłóż masę na spód ciasteczkowy, piecz w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studź w lekko uchylonym piekarniku, następnie włóż do lodówki na około 12 godzin.

Krem:

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

  1. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieść w misie miksera. Ubijaj do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder.
  2. Część kremu śmietankowego posmaruj cienką warstwą na schłodzonym serniku. Pozostałą część kremu umieść w rękawie cukierniczym i na górze sernika wycisnąć rozetki, w każdą wcisnąć mini Oreo. Schłódź w lodówce.

źródło:  www.garneczki.pl , aniagotuje.pl,mojewypieki.com

Książki Kultura

Tłuszczak – czym jest ta zmiana i czy jest groźna dla zdrowia?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 lipca 2020
Tłuszczak - co to jest, jak się go leczy, tłuszczakomięsak
Fot. iStock

Tłuszczak to najczęściej występujący nowotwór łagodny tkanek miękkich. Najczęściej tworzy się u osób dorosłych, ale bywa, że pojawia się u dzieci. Występuje w różnych lokalizacjach i zazwyczaj swoim wyglądem budzi niepokój. Czym jest tłuszczak i tłuszczakomięsak, jak leczyć takie zmiany?

Tłuszczak – co to jest, jak wygląda?

Tłuszczak to niezłośliwy guz, który tworzy się tkanki tłuszczowej. Zazwyczaj pojawia się pod skórą i widoczny jest na zewnątrz, ale może również wytworzyć się na różnych organach wewnętrznych, najczęściej w układzie pokarmowym, np. na wątrobie. Zazwyczaj tłuszczaki mają kształt okrągły lub nieco podłużny, pod naciskiem są miękkie, a ich rozmiar może się wahać od kilku milimetrów, do kilku centymetrów. Mogą one występować pojedynczo lub może być ich wiele. Najczęściej zauważa się je na ramionach, karku, plecach, brzuchu.

Tłuszczak - co to jest, jak się go leczy, tłuszczakomięsak

Fot. iStock/tłuszczak

Wyróżniamy kilka typów tłuszczaków, np.:

  • naczyniakotłuszczak
  • tłuszczak polimorficzny
  • ruchomy otorbiony tłuszczak
  • tłuszczak podpowięziowy
  • tłuszczak wrzecionowatokomórkowy

To dość często występujące zjawisko – szacuje się, że około 1% populacji na całym świecie obserwuje u siebie takie zmiany, niezależnie od płci. Statystyki pokazują, że tłuszczaki najczęściej formują się pomiędzy 40 a 60 rokiem życia. Gdy jest taka forma nowotworu łagodnego występuje u dzieci, jest to przypadek rzadki i wymagający diagnostyki, dla wykluczenia innych chorób. W przypadku dorosłych duże i liczne guzy mogą być objawem chorób takich jak: zespół Proteusa, zespół Gardnera lub też stanowić o nerwiakowłókniakowatości. Tego rodzaju zmiany warto skonsultować ze specjalistą – lekarzem chirurgiem.

Tłuszczaki

Fot. iStock/tłuszczak

Tłuszczak – przyczyny powstawania

Nie do końca wiadomo, dlaczego tłuszczaki się formują. Badacze skłaniają się w kierunku dwóch hipotez na ten temat. Według jednej tłuszczaki powstają na skutek predyspozycji genetycznych, a w drugim przypadku istotny wpływ na rozrost komórek tłuszczowych może mieć układ odpornościowy. Zauważono natomiast, że tłuszczaki są częstsze u osób otyłych. Na potwierdzenie tego wniosku można przytoczyć wyniki badań przeprowadzonych na myszach. W ich przypadku za powstawanie tłuszczaków odpowiada gen łączony z otyłością. Wiadomo także, że tłuszczaki częściej pojawiają się u osób chorujących na chorobę Cowdena, która predysponuje do tworzenia się licznych guzków nienowotworowych i zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi jajnika i tarczycy.

Tłuszczak – leczenie zmian

Zazwyczaj tłuszczaków się nie leczy, ponieważ nie sprawiają one kłopotów czy też dolegliwości bólowych. Jeśli zmiana jest rzeczywiście niewielka, zazwyczaj zostawia się ją w spokoju. Jeśli guz jest większy i zlokalizowany w kłopotliwym miejscu, można go usunąć chirurgicznie. Tę metodę stosuje się najczęściej w przypadku, gdy zmiana powoduje ograniczenie ruchów, wywołuje ból lub uciska na nerwy, czy inne tkanki, lub po prostu ma duże rozmiary i jest zdecydowanie kłopotliwa estetycznie.

Tłuszczak - co to jest, jak się go leczy, tłuszczakomięsak

Fot. iStock/tłuszczak na głowie

Najpierw należy udać się do lekarza rodzinnego po skierowanie do chirurga. Zabieg jest nieskomplikowany i trwa maksymalnie pół godziny, więc nie wpływa na zwykłe funkcjonowanie pacjenta. Warto pamiętać o tym, że tłuszczaki rozrastają się i złośliwią niezwykle rzadko, więc po stwierdzeniu przez lekarza rodzaju zmiany, nie trzeba się nią denerwować.

Jak usunąć tłuszczaki?

Są na to trzy metody, przy czym metoda usunięcia chirurgicznego jest stosowana najczęściej. Zabieg wykonuje się nacinając skórę i wydobywając guz. Zmianę przekazuje się do badania histopatologicznego. Rana po tym zostaje zaszyta, a szwy usuwa się po tygodniu. Praktykuje się także alternatywną metodę usuwania tłuszczaków, czyli liposukcję. Zazwyczaj stosuje się w ją przypadku tłuszczaków mnogich i pozwala uniknąć powstawania blizn. Aby metoda była skuteczna i możliwa do przeprowadzenia, tłuszczak musi być dość miękki, o odpowiedniej, niezbitej strukturze. Liposukcji nie stosuje się w przypadku dużych tłuszczaków, bo niemożliwość usunięcia całej zmiany na raz może skutkować nawrotem tłuszczaka. Są także inne metody, znacznie rzadziej stosowane. Do usuwania tych łagodnych guzów nowotworowych stosuje się wstrzykiwanie np. steroidów do guza, które pobudzają rozkład tkanki tłuszczowej.

Tłuszczak - co to jest, jak się go leczy, tłuszczakomięsak

Fot. iStock/tłuszczaki

Tłuszczakomięsak – czym się różni od tłuszczaka?

Tłuszczakomięsak jest nowotworem złośliwym tkanek miękkich, wywodzącym się z komórek tłuszczowych. Rozwija się on u osób dorosłych, ale dość rzadko w tej grupie wiekowej. Tłuszczakomięsak, w zależności od podtypów histopatologicznych, może cechować się różną złośliwością, lokalizacją na ciele i odmiennym przebiegiem klinicznym. Tego typu guzy są przez długi czas bezbolesne i bezobjawowe, mogą dawać po czasie przerzuty. W przeciwieństwie do zwykłych tłuszczaków, tłuszczakomięsak zazwyczaj pojawia się głęboko i bywa, że rozrasta się nawet ponad 20 cm średnicy. Guz złośliwy zwykle jest nieprzesuwalny, ponieważ nacieka okoliczne tkanki, a zwykły tłuszczak zazwyczaj jest ruchomy i można go przesuwać. Rodzaj leczenia zależy od zaawansowania klinicznego oraz stopnia zróżnicowania histologicznego guza złośliwego.


źródło:  www.mp.pl, enel.pl

Zobacz także

Alleluja i do przodu! Kolejna książka Doroty Wellman to prawdziwa bomba energetyczna dla nas wszystkich!

W pułapce myśli. Kurs nauki jazdy przez życie – dla nastolatków

Film „Jeszcze dzień życia” z szansą na Oscara!