Surówka z kiszonej kapusty to tradycyjny dodatek do obiadu, bez którego trudno wyobrazić sobie zimę. Kiszona kapusta ma same zalety dla zdrowia, jest też niskokaloryczna, więc można sięgać po nią także na diecie. Surówka z kiszonej kapusty ma kilka wariantów, więc każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smak.
Zalety kiszonej kapusty
Kiszona kapusta jest wartościowym elementem diety. To prawdziwa skarbnica witamin C i A, oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C, a także minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. To nie wszystkie jej zalety. Kiszona kapusta jest świetnym źródłem dobroczynnych probiotyków. Bakterie kwasu mlekowego wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego. Regularne spożywanie kapusty wspiera pracę żołądka oraz jelit, oczyszcza organizm z toksyn, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona jest dodatkiem niskokalorycznym, więc z powodzeniem można sięgać po nią także na diecie. W 100 g znajdziemy jedynie ok. 19 kcal.
Inną jej zaletą jest obecność błonnika, który zwiększa uczucie sytości po posiłku, obniża ryzyko podjadania. Kiszona kapusta chroni przed pojawieniem się wrzodów żołądka, pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych ze zgagą. Jako że jest źródłem witaminy C, wpływa na poprawę stanu skóry przez wpływ na produkcję kolagenu, chroni ją przed skutkiem działania promieni UV.
Kisić można kapustę białą, czerwoną, a nawet pekińską, ale tradycyjnie największą popularnością w kuchni cieszy się biała kiszona kapusta. Można z niej przygotować kapuśniak, bigos, łazanki, farsz do krokietów czy wigilijnych uszek. Do obiadu na co dzień najłatwiej jest przygotować szybką surówkę z kiszonej kapusty, która pasuje do ziemniaków, mięs duszonych w sosie, kotletów schabowych i mielonych, ryby smażonej w panierce lub grillowanej.
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty — przepis
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty to prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją krótko przepłukać w ziemnej wodzie, by nieco straciła z intensywności. Zdrowiej jednak będzie po prostu ją odcisnąć z nadmiaru soku i cieszyć się naturalnym smakiem.
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty — składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- duża marchewka
- 1 średnia cebula
- cukier, sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- ew. łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie surówki:
Kapustę posiekaj drobno, marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki osusz z nadmiaru wody i posiekaj. Wymieszaj dobrze marchew, cebulę i kapustę w dużej misce, dodaj cukier, sól, pieprz i olej do smaku. Przed podaniem na stół schłódź surówkę w lodówce i posyp poszatkowaną natką pietruszki.
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem lub rodzynkami — przepis
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem to kolejna smaczna wariacja z kiszoną kapustą w roli głównej. Jabłko nadaje jej zdrowej słodyczy, więc przy bardzo słodkim jabłku można zupełnie zrezygnować z doprawiania cukrem.
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem lub rodzynkami — składniki:
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 małe marchewki
- 2 średnie jabłka lub 3 łyżki rodzynek
- sól i cukier do smaku
- olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku
- ewentualnie natka pietruszki do posypania
Przygotowanie surówki
Kapustę posiekaj drobno, marchewki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce — marchewki na małych oczkach, jabłka na większych. Jeśli zamiast jabłek wybrałaś rodzynki, opłucz je i osącz. Składniki wymieszaj ze sobą, dopraw solą, cukrem, oraz olejem. Wszystko wymieszaj, wstaw do lodówki, by dobrze się schłodziło. Jeśli lubisz, posyp poszatkowaną pietruszką.
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem — przepis
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem to nieco bardziej kaloryczna wersja surówki. Majonez doda kapuście zarazem delikatności i ciekawego smaku.
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem — składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki ulubionego majonezu
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie surówki:
Kapustę poszatkuj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, cebulę pokój w kosteczkę, czosnek drobniutko poszatkuj. Warzywa włóż do miski, dodaj przyprawy i majonez. Wymieszaj wszystko i wstaw przed podaniem do lodówki, by surówka dobrze się schłodziła.