Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy Zupy

Zupa grzybowa na cztery sposoby, na co dzień i od święta

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 grudnia 2020
zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem
Fot. iStock
 

Zupa grzybowa jest chętnie przyrządzanym daniem, szczególnie jesienią, kiedy świeżych grzybów nie brakuje. Warto korzystać z tego czasu, ale i poza sezonem, grzyby suszone i mrożone dają wiele możliwości w kuchni. Szczególnym powodzeniem cieszy się zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, serwowana na święta oraz zupa krem z grzybów. To przepisy łatwe do przygotowania i każdy wyczaruje z nich pyszną zupę na obiad lub na bożonarodzeniowy stół.

Zupa grzybowa — na co zwrócić uwagę, wybierając grzyby?

Zupa grzybowa może być przyrządzona z wielu gatunków jadalnych grzybów. Nadają się do niej np.: borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, maślak zwyczajny, pieprznik jadalny (kurka), czy pieczarka bulwiasta. Zupa ze świeżych grzybów jest najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna. Ale grzyby, poza walorami smakowymi posiadają wiele wartościowych substancji. Zawierają błonnik, białko, węglowodany, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), witaminę C i E. Nie brakuje w nich składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor i potas.

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Wykorzystując grzyby w kuchni, należy zwrócić uwagę na ich świeżość. Grzyby można przechowywać przez krótki czas, i jak najszybciej należy je przetworzyć. Po zbiorze należy je przetransportować w wiklinowym koszu — należy unikać reklamówek foliowych, w których mogą się zaparzać. Aby posłużyły do zupy, trzeba je oczyścić z pozostałości ściółki i owadów, a następnie ugotować, zamrozić lub ususzyć. Im wcześniej zjedzone lub poddane obróbce termicznej grzyby, tym lepsze i bardziej bezpieczne. Jeśli nie ma możliwości przetworzenia ich od razu, możesz przetrzymać je w lodówce, ale najlepiej nie dłużej niż 12 h. Najlepiej spożyć je bądź przerobić tego samego dnia po zebraniu. Długo leżące grzyby zaczynają wytwarzać substancje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów — przepis

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów — składniki: 

  • 40 g grzybów suszonych
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • cebula
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i mocz przez noc. Następnie gotuj je ok. 20 minut na małym ogniu.
  2. Warzywa (poza cebulą) obierz i zetrzyj na tarce o dużych.
  3. Cebulę obierz, posiekaj drobno, zeszklij na maśle i wraz ze startymi warzywami dodaj do gotujących się grzybów. Dorzuć kostkę grzybową i liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw.
  4. Pod koniec zagęść zupę mąką rozprowadzoną ze śmietaną, mąką i odrobiną wywaru.
  5. Podawaj z łazankami.

Zupa grzybowa z makaronem — przepis

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Zupa grzybowa z makaronem — składniki: 

  • 600 g świeżych leśnych grzybów
  • 3 udka z kurczaka (tzw. pałki)
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • śmietana
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • olej do smażenia
  • makaron

Przygotowanie:

  1. W garnku w 1,5-2 litrach wody ugotuj wywar z udek i włoszczyzny.
  2. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki, cebulę pokrój w kostkę.
  3. W osobnym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby, sól i duś 10 minut mieszając. Gdy sok z grzybów odparuje, wlej do grzybów wywar (warzywa i skrzydełka wcześniej wyciągnij), zagotuj, dopraw i zaciągnij śmietaną do smaku.
  4. Osobno ugotuj ulubiony makaron, wyłóż go na talerze i zalej zupą. Podawaj posypane poszatkowaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa krem — przepis

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Zupa grzybowa krem — składniki: 

  • 500 g świeżych grzybów
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • biała część pora
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • śmietana
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • odrobina masła do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Świeże grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaj grzyby i duś je na małym ogniu.
  3. Umyj i obierz włoszczyznę, pokrój ją na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do garnka z wodą, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj sól i gotuj aż do miękkości warzyw. Po tym czasie warzywa wyjmij i zamiast nich dodaj przygotowane wcześniej grzyby. Gotuj je przez 15-20 minut, gdy zmiękną zblenduj wszystko na idealnie gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę zaciągnij niewielką ilością śmietany. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa grzybowa z ziemniakami — przepis

Fot. iStock

Zupa grzybowa z ziemniakami — składniki: 

  • 500 g świeżych grzybów
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra domowego bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • ¼ szklanki śmietany 30 %
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 garść świeżego kopru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozpuść masło i przesmaż na nim przez 5 minut pokrojone grzyby. Po tym czasie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmaż razem przez 1 minutę.
  3. Grzyby wraz z ziemniakami zalej bulionem, dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj zupę od chwili zagotowania na wolnym płomieniu ok. 15 minut, by ziemniaki się  nie rozgotowały.
  4. Zupę zabiel zahartowaną śmietaną, dopraw ją do smaku solą i pieprzem – gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj posypaną siekanym koperkiem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy Zupy

„Nadal możesz. Nadal masz szansę. Jeszcze wygrasz”. Akcja „List do siebie samej”

Listy do redakcji
Listy do redakcji
3 grudnia 2020
Fot. iStock/filadendron
 

Poniżej prezentujemy list nadesłany przez naszą czytelniczkę w ramach akcji „List do samej siebie”.

 

Kochana,

Już dawno chciałam do Ciebie napisać, ale bałam się jak to możesz odebrać. A później pomyślałam o tym co Ciebie tak wyróżnia spośród innych i wzięłam z Ciebie przykład.

 

Wiesz co mam na myśli? Twoją odwagę. Chciałam Tobie podziękować za to, że nie bałaś pójść za głosem serca. Nawet jeżeli wyszłaś trochę pobijana, pokiereszowana, przełykałaś łzy z wyczerpania, bólu lub żalu… Zawsze otrzepywałaś się z kurzu i mówiłaś sobie- przecież jest jeszcze jutro.

 

Dziękuję ci za to, że trzykrotnie zdawałaś egzamin wstępny na tą samą uczelnię. Dostałaś się na nią. Dziękuję Ci za to, że trzykrotnie zaczynałaś na studia na innej uczelni.

Dziękuję Ci za to, że nie bałaś opuścić rodzinnego miasta- w którym miałaś wszystko. Rzuciłaś je dla studiów zamieszkałaś w akademiku. Jadłaś wyłącznie bułki z serkiem topionym, bo po pierwsze – musiałaś oszczędzać, a po drugie trzymałaś je na parapecie w oknie. Nie było lodówki.

 

Dziękuję Ci za to, że nie bałaś się – ponownie – zmienić kierunku studiów. Mimo tego co mówili inni, że po co ci to, że nie warto, że nie zdasz, że przecież już zdawałaś dwa razy, nie masz znajomości, co będziesz po tym robić, co Ty taka ambitna, nie zarobisz w tym zawodzie ani grosza.

 

Dziękuję ci za to, że nocami uczyłaś się do sesji, a później wstawałaś rano i przygotowywałaś się do egzaminów wstępnych. Spałaś po trzy, cztery godziny przez ponad dwa miesiące. Przecież studiowałaś dziennie, pracowałaś… i dopięłaś swego.

 

Dziękuję Ci za to, że za każdym razem umiałaś zbudować nowe życie – znowu kolejna przeprowadzka, kolejne miasto, kolejni ludzie… ale przynajmniej już była lodówka.

 

Dziękuję Ci za to, że nie bałaś powiedzieć jednemu z chłopaków, że ci się podoba. Wyznać uczucia! Pokazać to najbardziej bezbronną i wrażliwą część siebie. Tak, to wbrew zasadom, dziewczyny tego nie robią. Jak tak można! On nigdy się po tym do Ciebie nie odezwie! Mimo to, zrobiłaś to. Niestety, nie było happy endu. Nie dość, że dostałaś kosza, to jeszcze przeżyłaś później na własnej skórze wiele złośliwości ze strony innych osób. Dużo śmiechu i wiele krzywdzących słów. Jednak w ostatecznym rozrachunku… 

 

Pamiętasz jak tamtej nocy, kiedy mu o tym powiedziałaś, spałaś spokojnie? Wielu, zbyt

wielu z nas, gryzie się z powodu, że nigdy nie powiedziała. Leży w łóżku, z otwartymi oczyma, zadając sobie w kółko te same pytania- A może, a gdyby, kto wie?

 

Dziękuję Ci za to, że otworzyłaś tyle razy serce na przyjaźń i na miłość. Tak, przejechałaś się na wielu z nich. Nie wyszło, zawiódł , obgadywała mnie, pewnego dnia przestał się do mnie odzywać… Jednak pokazali Tobie inny świat, który nadal nosisz w sobie.

 

Dziękuję Ci za to, że tyle razy pomogłaś. Nie odwróciłaś wzroku, przytuliłaś, wysłuchałaś, otarłaś łzy, dałaś słowo otuchy. W świecie gdzie panuje obojętność, każdy odruch serca jest na wagę złota. Daje wiarę w człowieka i pokazuje, że nikt na tym świecie nie jest sam.

 

Dziękuję Ci za to, że nadal wierzysz w dobro. a przecież świat tak się skundlił, prawda? Ty

odpowiadasz- Zawsze taki był. I zgłaszasz się na wolontariat, oddajesz książki do biblioteki, kupujesz jedzenie dla potrzebujących, wyślesz smsa na fundację…

 

Dziękuję Ci za to, że słuchasz swojej intuicji. Także słyszysz- no co Ty zwariowałaś? A później od tych samych ludzi- skąd wiedziałaś, widzisz, dobrze zrobiłaś…

 

Tak często myślisz, że masz tak mało czasu. Mówisz sobie: mam już tyle lat, powinnam mieć to i to! Widziałaś Anię? Ta ma taką świetną pracę, podróżuje, wyszła za mąż- a jest młodsza ode mnie! Popatrz na Mateusza! On ma łatwiej, taki zdolny i lubiany, ma wszystko czego zapragnie! Oni mają lepiej niż ja. Spójrz na mnie. Gdzie oni, a gdzie ja. Niska samoocena po raz kolejny zbiera żniwo.

 

Skąd wiesz jak jest naprawdę? Odnoszę chwilami wrażenie, że chcesz przeżyć całe swoje życie w tydzień. I wiesz co? Nie ma na nie recepty. Nie istnieje żaden wzór na to jedyne, prawidłowe, właściwe. Widziałaś gdziekolwiek ramy pt. “Normalność”, w których musisz się zmieścić? Lub kostiumu z napisem “Kobieta”, który po włożeniu uczyni Ciebie tą najlepszą i najdoskonalszą?

 

Każdy z nas nosi bagaż doświadczeń. Na tym świecie są problemy, wszelakiego rodzaju. Możesz być wdzięczna, że niektóre z nich zostały ci oszczędzone.

 

Masz jeszcze całe życie. Zdążysz, zobaczysz, poznasz. Proszę, pamiętaj o swojej odwadze. Jak bardzo jest nam potrzebna! Za dużo na tym świecie obojętności, rezygnowania, czekania, chowania marzeń do szuflad… Zbyt wielu ludzi umiera za życia.

 

Pokazujesz, że życie ma znaczenie. Udowadniasz, że każde marzenie jest ważne. Dzięki Tobie wiem, że hart ducha pokona każdą przeszkodę.

 

Życzę Ci miłości do samej siebie w każdych okoliczności. nie tylko wtedy kiedy odnosisz sukcesy, wszyscy klepią Ciebie po plecach i gratulują. Także wtedy kiedy płaczesz i obok Ciebie nie ma nikogo. Nadal możesz. Nadal masz szansę. Jeszcze wygrasz.

 

Z wyrazami szacunku,

Twoja S.

 

W akcji „List do siebie samej” laureatki otrzymają następujące narody.

Nagrody:

10 x zestaw kosmetyków SYLVECO + książka CupOfTherapy

W skład zestawu kosmetyków wchodzą:

1 x VIANEK zestaw przeciwzmarszczkowy

Zestaw Rewitalizujący do Pielęgnacji Twarzy VIANEK został stworzony z myślą o cerach dojrzałych i wymagających. Produkty, które znaleźć można w zestawie, doskonale sprawdzą się w przypadku niwelowania oznak zmęczenia oraz starzenia. W skład zestawu wchodzą:

VIANEK Ujędrniająco-regenerujący olejek do ciała

Silnie nawilżający olejek do ciała, przeznaczony do intensywnej pielęgnacji i profilaktyki antycellulitowej. Dzięki zawartości oleju z wiesiołka i lecytyny regeneruje skórę, zwiększa jej napięcie i elastyczność, sprawiając, że jest miękka i jedwabiście gładka w dotyku. Olejek eteryczny z kory cynamonu ujędrnia, a w połączeniu z owocowym aromatem, dodaje ciału wigoru. Przy systematycznym stosowaniu skóra pozostaje w dobrej kondycji i jest odporna na szkodliwe czynniki zewnętrzne.

VIANEK Ujędrniająco-wygładzający peeling do ciała

Ujędrniająco-wygładzający peeling do ciała z drobno zmielonymi pestkami malin oraz cukrem, złuszcza martwy naskórek, wygładza skórę i dogłębnie ją nawilża. Olejek cynamonowy, dzięki swoim właściwościom ujędrnia i zapobiega powstawaniu cellulitu. Aromatyczny zapach zaś sprawia, że masaż skóry będzie przyjemnością, a efekty widoczne już po pierwszym użyciu.

VIANEK Ujędrniający żel pod prysznic

Żel pod prysznic, zawierający łagodne, ale skuteczne środki myjące, stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej profilaktyki antycellulitowej. Zawiera bogaty w flawonoidy ekstrakt z kwiatów tarniny o działaniu wzmacniającym i antyoksydacyjnym. Dzięki wysokiej zawartości mocznika żel silnie zmiękcza naskórek, zwiększa nawilżenie i poprawia sprężystość skóry. Dzięki olejkowi cynamonowemu o właściwościach ujędrniających, kąpiel dodaje wigoru i widocznie poprawia kondycję skóry.

VIANEK Regenerujący peeling do rąk

Peeling do dłoni na bazie soli himalajskiej i pumeksu skutecznie złuszcza martwy naskórek, detoksykuje i wygładza skórę. Bogaty w oleje (sojowy, z wiesiołka), wosk pszczeli, masło avocado i witaminę E, doskonale nawilża i odżywia skórę, pozostawiając ją elastyczną i miękką. Dodatek kwasu salicylowego pozwala na rozjaśnienie przebarwień i plam, a delikatny, owocowy zapach zapewnia chwile przyjemności podczas masażu dłoni.

VIANEK SERIA UJĘDRNIAJĄCA to przeciwstarzeniowa seria kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Wyróżnia je wysoka zawartość składników antyoksydacyjnych, uelastyczniających, regulujących odnowę komórkową i poprawiających strukturę skóry. W produktach tych znaleźć można takie składniki jak koenzym Q10, witamina C i E, ekstrakt z miłorzębu japońskiego, kwas hialuronowy, kofeina, olejek cynamonowy i wiele innych. Kosmetyki do pielęgnacji twarzy serii czerwonej polecane są szczególnie osobom z cerą dojrzałą lub z pierwszymi oznakami starzenia. Szampony i maski do włosów – osobom o włosach farbowanych, jasnych lub ciemnych, ponieważ produkty te posiadają składniki roślinne mające zdolność utrzymywania określonego tonu włosów. Z uwagi na właściwości ujędrniające serii czerwonej w kosmetykach do ciała nie mogło zabraknąć olejku cynamonowego, który w połączeniu z kompozycją zapachową z czerwonych owoców tworzy piękny, słodko – owocowy aromat produktów.

CupOfTherapy – pełne empatii miniporady opracowane przez specjalistów są jak uścisk najlepszego przyjaciela. Dzięki nim napełnicie siebie spokojem, za którym dzisiaj tak  tęsknimy, oraz odnajdziemy  poczucie szczęścia.

Dbanie o siebie to nie egoizm, to konieczność!


Boże Narodzenie Gotowanie Przepisy Zupy

Śledzie – 6 sprawdzonych przepisów na pyszne, świąteczne dania ze śledzia

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 grudnia 2020
śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie
Fot. iStock

Śledzie to ryby, po które chętnie sięgamy na co dzień, jak i wykorzystujemy do świątecznych potraw. Mają charakterystyczny smak i zapach, ale można je serwować na wiele sposobów — ostro i słodko. Poznaj przepis na śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie. Każdy miłośnik ryb znajdzie tu coś smacznego dla siebie.

Śledzie — wartości odżywcze 

Śledzie towarzyszą polskiej kuchni od wielu stuleci. Można by rzec, że to najczęściej spożywana ryba, ponieważ można ją kupić praktycznie wszędzie i za niewielkie pieniądze. Śledzie można potraktować jako dodatek do obiadu, np. serwowane z młodymi ziemniakami, jak i zjeść na kanapkę, lub też jako zakąskę do mocniejszego trunku.

W tych smacznych morskich rybach znajdziemy ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, duże ilości witaminy A, D oraz witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B12.  Śledzie dostarczają także jod, wapń, żelazo, fosfor, magnez, fluor, siarkę, potas i mangan. W 100 g mięsa śledzia znajdziemy prawie 17 g białka i 158 kcal.

Śledzie po kaszubsku — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie po kaszubsku — składniki: 

  • 600 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj, ogórki pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, olej, wodę oraz cukier. Całość wymieszaj i dodaj pokrojonego ogórka, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i pieprz. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Ostudź.
  4. W naczyniu układaj warstwami kawałki śledzia, a na nie nakładaj sos. Włóż do lodówki na noc.

Śledzie pod pierzynką — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie pod pierzynką — składniki: 

  • ok. 300 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę. Śledzie wyłóż na dno naczynia.
  2. Ziemniaki, marchew, jajka ugotuj i pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebule pokrój w kostkę (możesz sparzyć, by miała delikatniejszy smak) i posyp nią kawałki śledzi. Na nią wyłóż pokrojone ziemniaki, marchew i jajko.
  4. Majonez wymieszaj z gęstą śmietaną w proporcji 1:1, dodaj sól i pierz do smaku — wyłóż na wierzch warzyw. Posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Śledzie w oleju — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

fot. iStock

Śledzie w oleju — składniki: 

  • 200 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • cebula
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Filety ze śledzia, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę.
  2. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do przygotowanych filetów. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz, zalej olejem. Odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.

Śledzie w occie — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie w occie — składniki: 

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ziarna czarnego pieprzu
  • łyżka cukru
  • 3/4 – 1 szklanka octu (zależy od smaku)
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Śledzie pokrój na kawałki o szerokości 3-4 centymetrów.
  2. Wodę zagotuj z octem oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Ostudź.
  3. Cebule pokrój w piórka.
  4. W słoiku lub w pojemniku ułóż warstwami cebulę i kawałki śledzia. Zalej przestudzoną zalewą. Zakręć lub zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 dni.

Śledzie po japońsku — przepis

Fot. iStock

Śledzie po japońsku — składniki: 

  • 6 filetów śledziowych a’la Matjas
  • 6 jajek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Solone filety śledziowe, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku. Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, odcedź je.
  2. Jajka ugotuj na twardo i wystudź, przekrój wzdłuż na pół. Cebule pokrój w drobną kostkę i przelej wrzątkiem. Ogórki pokrój w kostkę i odciśnij z nadmiaru soku. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
  3.  Śledzie wyjmij z zalewy, przekrój wzdłuż i rozłóż na dużym talerzu lub półmisku. Owiń nimi jajka, przykryj powstałym „sosem” z majonezu i udekoruj natką pietruszki.

Śledzie w śmietanie — przepis

Fot. iStock

Śledzie w śmietanie — składniki: 

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • jabłko
  • cebula
  • szklanka śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • ew. 1-2 łyżki majonezu

Przygotowanie: 

  1. Jeśli filety śledziowe są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie (jeśli trzeba, to dłużej). Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, osącz je i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaj (możesz ją sparzyć we wrzątku, by miała łagodniejszy smak i aromat).
  3. Śmietanę wymieszaj z jabłkiem i cebulą, dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać do tego majonez, by podbić nieco smak. Zalej kawałki śledzia i wstaw do lodówki na noc.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.poradnikzdrowie.pl 

Zobacz także

I love… bakalie! Najlepsze przepisy z bakaliami na Walentynki

Halloween: Straszny zielony makaron

Halloween: Straszny zielony makaron

Jak zrobić drożdże domowym sposobem, jak zrobić drożdże do picia

Jak zrobić drożdże na dwa domowe sposoby? To prostsze niż myślisz!