Go to content

Barszcz ukraiński na 4 sposoby. Wypróbuj proste przepisy

barszcz ukraiński- z ziemniakami, z fasolą
Fot. iStock

Barszcz ukraiński to tradycyjne ukraińskie danie, które na stałe zagościło także w polskiej kuchni. Zupa jest bardzo pożywna i smaczna, można ją przygotować, modyfikując przepis na swój ulubiony sposób.

Oryginalny przepis naszych wschodnich sąsiadów został nieco zmodyfikowany poprzez dodanie fasoli. Na samej Ukrainie, gdzie barszcz jest sztandarowym daniem, nie ma jednej receptury na niego. W zależności od regionu, a nawet i gospodyni, można przyrządzać go na różne sposoby. Barszcz ukraiński można gotować na wywarze warzywnym lub z dodatkiem mięsa — najczęściej wieprzowiny i drobiu, ale także wołowiny. Serwowany jest z ziemniakami, kaszą lub bułeczkami przygotowanymi na parze (pampuchami). Taka możliwość doboru składników sprawia, że każdy jest w stanie przygotować go w ulubionej wersji.

Barszcz ukraiński — przepis podstawowy 

Fot. iStock/barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński — składniki:

  • 200 g mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 1/2 szklanki białej fasoli
  • garść poszatkowanej białej kapusty
  • 5 czerwonych buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • śmietana 30% do smaku
  • sok z marynowanych buraków

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalej zimną wodą dzień wcześniej i pozostaw na noc. Po tym czasie ugotuj ją i odcedzić.
  2. Warzywa: obierz ze skórki i pokrój na kawałki, kapustę drobno posiekać. Mięso także umyj i pokrój na drobne kawałki.
  3. Ugotuj wywar z pokrojonego mięsa, buraków, marchewki, pietruszki, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodaj pokrojone drobno ziemniaki i kapustę. Gdy warzywa już będą miękkie, wrzuć do zupy ugotowaną fasolę i zalewę z buraków.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, zaciągnij śmietaną.

Barszcz ukraiński z ziemniakami — przepis 

barszcz ukraiński- z ziemniakami, z fasolą

Fot. iStock/barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z ziemniakami — składniki:

  • ćwiartka lub 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1/2 szklanki fasoli Piękny Jaś
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • włoszczyzna
  • 1/2 cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalej zimną wodą (1 1/2 szklanki) dzień wcześniej i pozostaw na noc. Po tym czasie ugotuj ją z dodatkiem czosnku i liści laurowych. Odstaw, nie wylewając wywaru z gotowania.
  2. Buraki zawiń w folię lub włóż do zamykanego naczynia żaroodpornego i piecz ok. 1 godziny w temp. 200ºC. Gdy lekko przestygną, ale nie będą jeszcze zimne, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Z kurczaka i włoszczyzny ugotuj wywar. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę (możesz ją wcześniej zeszklić na patelni) i ziemniaki. Zagotuj i dodaj ugotowaną fasolę wraz z jej wywarem. Po 10-15 min dodaj starte buraki, przecier pomidorowy i garść posiekanej natki pietruszki.
  4. Zupę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj soku z cytryny i zabiel śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.

Barszcz ukraiński z fasolą z puszki — przepis 

barszcz ukraiński- z ziemniakami, z fasolą

Fot. iStock/barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z fasolą z puszki — składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • szklanka soku z buraków lub buraczano-jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Udka umyj, wrzuć do garnka, zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie.
  2. Buraki i marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Kapustę posiekaj drobno.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj starte buraki i marchewkę. Chwilę podsmaż i zalej szklanką wody. Duś pod przykryciem około 10 minut.
  4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzuć podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę z puszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj razem około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. Na sam koniec wlej szklankę soku z buraków lub buraczano-jabłkowego, posyp majerankiem, dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Barszcz ukraiński bez mięsa — przepis 

barszcz ukraiński- z ziemniakami, z fasolą

Fot. iStock/barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński bez mięsa — składniki:

  • 1 szklanka fasoli Piękny Jaś
  • 2 buraki czerwone
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • biała część pora
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki koncentratu buraczanego
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garstka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1.  Fasolę zalej zimną wodą dzień wcześniej i pozostaw na noc. Po tym czasie ugotuj ją (możesz po zagotowaniu lekko osolić wodę) i odcedź.
  2. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w małą kostkę, pora opłucz i pokrój na talarki. Buraki obierz, umyj i pokrój każdy na 4 części.
  3. Zagotuj 2 litry osolonej wody i wrzuć pokrojone buraki i warzywa. Zagotuj i gdy buraki będą dość miękkie, dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotuj zupę do miękkości ziemniaków.
  4. Do zupy wlej oba koncentraty i wlać mieszankę do zupy. Zagotuj. Z barszczu wyjmij kawałki buraka i lekko przestudzić. Wrzuć ugotowaną fasolę i zdejmij zupę z ognia. A kawałki ugotowanego buraka zetrzyj na ratce i włóż do zupy, zamieszaj. Resztę buraków możesz wykorzystać do zrobienia surówki.
  5. Barszcz ukraiński podawaj gorący, posypany poszatkowaną natką pietruszki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl