Ziemniaki pieczone to jedna z najchętniej wybieranych sposobów na dodatek do obiadu. Mają one wielu fanów ze względu na różnorodność przygotowania, jak i wyjątkowy smak. Nie potrzeba wielu składników i wielkiego zachodu, by wyczarować ze zwykłych ziemniaków pyszne i sycące danie. Przepisy na ziemniaki pieczone z piekarnika cieszą się niesłabnącą popularnością i warto wypróbować najciekawsze z nich.
Ziemniaki pieczone — przydatne rady
Pieczone ziemniaki to propozycja na obiad, która cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Niewprawionym jeszcze miłośnikom kuchni może się wydawać, że przyrządzenie ich zajmuje za dużo czasu lub wymaga zachodu. Istnieje jednak wiele prostych przepisów, które nie wymagają dużego nakładu czasu i zaangażowania, by wyczarować pyszne pieczone ziemniaki z piekarnika. Wystarczy im poświęcić kilka minut przed pieczeniem, by po upieczeniu otrzymać gorący i pyszny dodatek do obiadu.
Do pieczenia najlepiej wybierać twarde ziemniaki, np. Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta. Te odmiany mają niewiele skrobi, dlatego nie rozpadają się i nie kruszą. Zawierają także mniej kalorii od innych odmian, co będzie istotną informacją dla osób stosujących diety.
Nie musisz obierać ziemniaków ze skórki do pieczenia, o ile skórka jest ładna, bez skaz. Wystarczy, że je umyjesz. Konieczne jest także pozbycie się kiełkujących oczek, o ile takie są. Zdecydowanie lepiej unikać zazielenionych ziemniaków, które zawierają sporo szkodliwej solaniny. Żeby ziemniaki szybciej zmiękły możesz je pokroić na połówki, ćwiartki lub większe kostki. Można je również przed pieczeniem podgotować przez 10 minut, by piekły się szybciej.
Ziemniaki pieczone z pałkami kurczaka — przepis
Ziemniaki pieczone z pałkami kurczaka — składniki:
- 1 kg pałek kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- łyżeczka curry
- łyżka oleju
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- masło
Przygotowanie:
- Pałki umyj, osusz (możesz usunąć skórkę) i posyp przyprawą do kurczaka.
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia i poukładaj pałki. Na każdej z nich połóż nieco masła.
- Ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę i wrzuć do miski. Wlej olej, dodaj sól, pieprz, curry — całość wymieszaj dobrze.
- Ziemniaki połóż na blachę obok kurczaka.
- Piecz ok. 50 minut w temperaturze 190 º.
Młode ziemniaki pieczone z ziołami w rękawie — przepis
Młode ziemniaki pieczone z ziołami w rękawie — składniki:
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawa do ziemniaków
- 1/2 łyżki posiekanego koperku
- ew. 2-3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
Przygotowanie:
- Młode ziemniaki oskrob, umyj, osusz i włożyć do rękawa do zapiekania. Dodaj do nich przyprawę, koper, ewentualnie czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i 3 łyżki wody.
- Zawiąż rękaw i włóż do piekarnika nagrzanego do 170º na 30-40 minut.
Ziemniaki pieczone w mundurkach z masłem czosnkowym — przepis
Ziemniaki pieczone w mundurkach z masłem czosnkowym — przepis
- kilka ziemniaków — ilość zależna od ilości osób i wielkości ziemniaków
- oliwa z oliwek
- miękkie masło
- ząbki czosnku
- koperek
Przygotowanie:
- Ziemniaki zostaw w skórkach, dokładnie je tylko wyszoruj. Pokrop oliwą z oliwek i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200° C. Zapiekaj ok. 40 min, co jakiś czas obracając ziemniaki, by się zarumieniły odpowiednio z każdej strony.
- W międzyczasie przygotuj masło czosnkowe: kilka łyżek miękkiego masła zmieszaj z kilkoma ząbkami czosnku na gładką pastę — ilość czosnku zależna od smaku.
- Miękkie ziemniaki rozetnij wzdłuż na pół prawie do końca, ale nie rozdzielaj połówek. Do środka włóż przygotowane masło czosnkowe i jeszcze na chwilę włóż do piekarnika, by masło się rozpuściło.
Ziemniaki pieczone po szwedzku — przepis
Ziemniaki pieczone po szwedzku — składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki masła
- sól
- łyżka oleju
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz ze skórki i ponacinaj w wąskie plasterki tak, by ich od siebie nie pooddzielać do końca. Poukładaj je w żaroodpornej formie posmarowanej olejem i piecz 20 minut w temp ok. 180 st.
- Po upływie tego czasu na ziemniakach rozsmaruj masło i zapiekaj jeszcze 25 minut.
Ziemniaki pieczone w folii — przepis
Składniki:
- kilka młodych ziemniaków — ilość wedle uznania
- gałązki koperku
- gałązki pietruszki zielonej
- oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj, natnij na krzyż. Natkę pietruszki i koperek umyj i osusz.
- Rozwiń folię aluminiową, rozłóż na niej koperek i pietruszkę, ułóż ziemniaki, polej olejem, posyp solą i pieprzem. Folię zawiń od góry.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40-50 min w temp 180ºC.
źródło: www.przyslijprzepis.pl, beszamel.se.pl