Go to content

Wielkanocne śniadanie według Andrzeja Polana

Fot. Materiały prasowe

Szef i właściciel kuchni Polana Smaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tradycyjnych smaków. Ale nie byłby sobą, gdyby ich nie unowocześnił. Po co rezygnować ze smaków naszego dzieciństwa, wystarczy je podać nieco inaczej. Wszystko po to, żeby świąteczne biesiadowanie sprawiło przede wszystkim radość.  Zobaczcie koniecznie, jak zaczarować wielkanocny stół, by smakował jeszcze bardziej!

Tradycyjnie i pysznie!

Co tu kryć, tradycje świąteczne mamy przepiękne – od koszyczka ze święconką zaczynając na białej kiełbasie kończąc. Forma podania może zaskakiwać i wnieść powiew świeżości do tradycyjnego menu. Co proponuje Andrzej Polan? Zamiast wkrawać jajko do żurku sugeruje, żeby przygotować sadzoną grzankę lub grzankę na maśle z pastą jajeczną. Idealnie tutaj pasują również skwarki z białej kiełbasy. Sposobów jest naprawdę wiele.

Nie bez znaczenia pozostaje również to, w jaki sposób przygotowujemy konkretne danie i z jakich składników skorzystamy. Biała kiełbasa może smakować jeszcze lepiej – a jak ją przyrządzić ? Mistrz zdradza swoje największe sekrety. Wszyscy dobrze wiemy, że do Wielkanocnego śniadania zasiada się raz, a porządnie.  Dlatego warto mieć pod ręką szklankę soku pomarańczowego 100% Tymbark. Sok wspiera układ odpornościowy, zwiększa przyswajanie żelaza ze spożywanych produktów, jest naturalnym źródłem potasu. Warto smaczne śniadanie wzmocnić przyjemnym smakiem owoców pomarańczy.

A tymczasem dzielimy się z Wami wyjątkowymi  przepisy na dłuugie, wielkanocne śniadanie Andrzeja Polana.

Na początek chrzan i sosy do potraw. Sam mistrz poleca je do jajek faszerowanych w różny sposób. Przygotujecie je w 15 minut!

Fot. Materiały prasowe

Chrzan wielkanocny z ucieranym żółtkiem i siekanym białkiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • korzeń chrzanu
  • śmietana 18%
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • sok z cytryny
  • koperek

Przygotowanie:

Korzeń chrzanu ścieramy na drobnym oczku, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i cukier do smaku.

Jajka gotujemy, rozdzielamy osobno żółtka i białka.

Żółtka ucieramy ze śmietaną na krem, dodajemy chrzan i białko, które wcześniej kroimy w bardzo drobną kostkę.

Raz jeszcze sprawdzamy smak, w razie potrzeby dodajemy soli, cukru do smaku.

Na koniec dodajemy koperek siekany.

Jeżeli chrzan zrobiony to… musi być…

Fot. Materiały prasowe

Jajecznica po góralsku

Składniki:

  • 6 wiejskich jaj
  • plaster słoniny
  • 100 ml mleka
  • korzeń chrzanu
  • sól, pieprz
  • sałata zielona
  • kiełbasa ze święconki

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem. Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na klasyczne skwarki. Kiełbasę kroimy jak nam się podoba i przesmażamy na patelni, pod koniec dodając sałatę zieloną.  Na tłuszcz i skwarki wylewamy masę jajeczną, na wierzch ścieramy korzeń chrzanu. Mieszamy i po chwili jajecznica z mocą chrzanu jest gotowa. Najlepiej smakuje na smażonej kromce chleba. Spróbujcie!

Sos z czerwonych owoców z chrzanem

Składniki:

  • brusznica mrożona
  • wiśnia mrożona
  • jeżyna mrożona
  • miód
  • 100ml wino czerwone
  • chrzan tarty naturalny
  • sok pomarańczowy 100% Tymbark
  • ocet winny do smaku
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Na miodzie przesmażamy owoce, zagotowujemy, dodajemy wino. odparowujemy, jeszcze trochę soku i tarty chrzan. wszystko mieszamy, doprawiamy w razie potrzeby octem winnym, czarnym pieprzem.

Musztarda porzeczkowa i jabłkowa

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2-3 łyżki miód
  • 1 słoik musztarda rosyjska
  • 200g czarna porzeczka mrożona
  • sok pomarańczowy 100% Tymbark

Jabłka wstawiamy do pieczenia, upieczone blendujemy na puree, przecieramy przez sitko. na miodzie przesmażamy porzeczkę i miksujemy. jak komuś przeszkadzają pestki, można puree z porzeczki przetrzeć przez sitko, ja osobiście tego nie robię bo lubię widzieć, że składniki są prawdziwe w naszej musztardzie. do przetartych owoców, dodajemy musztardę, mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, do jabłkowej dodajemy kostkę uprażonego jabłka, a do musztardy porzeczkowej owoce porzeczki.

Biała Kiełbasa Świąteczna

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 4szt biała surowa kiełbasa wieprzowa
  • olej rzepakowy
  • papryka czerwona ostra
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml wino białe

Przygotowanie:

Do rondla lub na patelnię wlewamy niedużą ilość oleju, układamy kiełbasy surowe, podlewamy wodą tak, aby tylko przykryło kiełbasę, dodajemy czosnek i paprykę.

Gotujemy na wolnym ogniu, w trakcie cały czas nakłuwając drewnianymi patyczkami.

Po odparowaniu płynu na patelni, lekkim przyrumienieniu kiełbasy podlewamy winem i ponownie doprowadzamy do odparowania.

W trakcie kiełbasy będą nam się coraz bardziej przyrumieniać, złocić. tak przygotowane podajemy z chrzanem wielkanocnym.

Całe kurczę faszerowane chałką, wątróbką i prażonymi jabłkami

Składniki:

  • 1 kurczak cały najlepiej zagrodowy
  • 1/2 małej chałki
  • 1 wątróbka
  • 100g masło
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • pęczek koperku
  • natka pietruszki
  • 3 jajka
  • mleko do namoczenia chałki
  • 100ml śmietana 18%
  • sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Chałkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia.

Kurczaka najlepiej dzień wcześniej wstawić do solanki przyjmując 60g soli na 1 litr wody. Tak zasolonego wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Masło ścieramy na krem, dodajemy stopniowo żółtka, zmieloną namoczoną chałkę, wątróbkę i śmietanę.

Jabłka kroimy w kostkę, obsypujemy czarnym pieprzem i smażymy na miodzie na złoty kolor.

Przesmażone, lekko przestudzone jabłka dodajemy do masy. Dodajemy jeszcze pianę z białek i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy odważnie solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową.

Farszem wypełniamy kurczaka, spinamy wykałaczkami lub zszywamy bawełnianą nitką.

Olej mieszamy z paprykami w proszku i dokładnie obtaczamy kurczaka w paprykowej bejcy.

Pieczemy w piekarniku, początkowo w temp. 200stopni około 20 minut, następnie zmniejszamy do temp. 160 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny. Kurczak smakuje na ciepło i na zimno doskonale.

Fot. Materiały prasowe

Mazurek mleczno-orzechowy

Składniki:

  • 400g mąka
  • 200g masło
  • 4 żółtka
  • 50g cukier drobny
  • 2szt cukier wanilinowy
  • słoiczek powidła śliwkowe

Przygotowanie:

Masło ścieramy na tarce o grubszym oczku prosto do mąki, wcześniej wysypanej na stolnicę.

Dodajemy żółtka, cukier drobny i wanilinowy, szczyptę soli.

Wszystko razem siekamy dużym nożem, następnie zagniatamy, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę i zapiekamy w piekarniku. Temperatura 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Po upieczeniu smarujemy blat ciasta powidłami.

Składniki na masę:

  • 2 puszki mleko skondensowane słodzone
  • wiórki kokosowe
  • 1/2szkl. orzechy włoskie
  • 1/2szkl orzechy laskowe
  • 1/2szkl. orzechy ziemne solone
  • 1,5szkl. tarta biała czekolada

Przygotowanie:

Wiórki i orzechy prażymy na patelni lub krótko w nagrzanym piekarniku.

Ostudzone, uprażone zalewamy mlekiem skondensowanym, dodajemy tartą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blat kruchy z powidłami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 30 minut. Pieczemy do momentu aż masa nam się delikatnie zezłoci.

Niech te święta będą silne Waszą radością ze wspólnego bycia razem.


Artykuł powstał we współpracy z Tymbark