Go to content

Wielkanocne ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym

Fot. Materiały prasowe

Obok tradycyjnych wypieków przy wielkanocnym stole, warto zaskoczyć domowników pysznym ciastem marchewkowym. Sprawdź na niego przepis blogerki kulinarnej Justyny Dragan.

Wielkanocne ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym 

Fot. Materiały prasowe

Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)

Ciasto marchewkowe:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g marchewki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżki naturalnego gorzkiego kakao
  • 1 op. orzechów włoskich Bakal
  • 100 g moreli suszonych Bakal

Konfitura morelowa:

  • 100 g moreli suszonych Bakal
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem twarogowy:

  • 400 g twarogu tłustego
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki powyższej konfitury morelowej

Do dekoracji:

  • 30 g gorzkiej czekolady + 15 g masła
  • kilka sztuk moreli suszonych Bakal
  • kilka sztuk orzechów włoskich Bakal

Fot. Materiały prasowe

Wielkanocne ciasto marchewkowo-morelowe – przygotowanie:

Ciasto marchewkowe: 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekać, morele drobno pokroić. Jajka ubić z solą oraz cukrem do jasności i puszystości. Nadal ubijając wlewać strumyczkiem olej. Dodać startą marchewkę, posiekane bakalie i wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nożykiem oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy.

Konfitura morelowa:

Morele zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie, nie odsączając morel z wody, dodać do nich łyżkę soku z cytryny i całość zmiksować na gęstą konfiturę.

Krem twarogowy:

Twaróg zmielić trzykrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodać zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej. Całość zmiksować do połączenia. Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić ostrym nożem z ząbkami na dwa równe blaty. Dolny wysmarować pozostałą konfiturą morelową, wyłożyć ¾ kremu twarogowego (polecam wyciskać przez rękaw cukierniczy). Przykryć II blatem ciasta. Górę przyozdobić rozetkami kremu, oblać polewą czekoladową (czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej). Udekorować suszonymi morelami i orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!

Artykuł powstał we współpracy z Bakal