Obok tradycyjnych wypieków przy wielkanocnym stole, warto zaskoczyć domowników pysznym ciastem marchewkowym. Sprawdź na niego przepis blogerki kulinarnej Justyny Dragan.
Wielkanocne ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym
Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)
Ciasto marchewkowe:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 200 g marchewki
- 200 g mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- ½ łyżki naturalnego gorzkiego kakao
- 1 op. orzechów włoskich Bakal
- 100 g moreli suszonych Bakal
Konfitura morelowa:
- 100 g moreli suszonych Bakal
- 100 ml wrzątku
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem twarogowy:
- 400 g twarogu tłustego
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki powyższej konfitury morelowej
Do dekoracji:
- 30 g gorzkiej czekolady + 15 g masła
- kilka sztuk moreli suszonych Bakal
- kilka sztuk orzechów włoskich Bakal
Wielkanocne ciasto marchewkowo-morelowe – przygotowanie:
Ciasto marchewkowe:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekać, morele drobno pokroić. Jajka ubić z solą oraz cukrem do jasności i puszystości. Nadal ubijając wlewać strumyczkiem olej. Dodać startą marchewkę, posiekane bakalie i wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nożykiem oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy.
Konfitura morelowa:
Morele zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie, nie odsączając morel z wody, dodać do nich łyżkę soku z cytryny i całość zmiksować na gęstą konfiturę.
Krem twarogowy:
Twaróg zmielić trzykrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodać zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej. Całość zmiksować do połączenia. Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić ostrym nożem z ząbkami na dwa równe blaty. Dolny wysmarować pozostałą konfiturą morelową, wyłożyć ¾ kremu twarogowego (polecam wyciskać przez rękaw cukierniczy). Przykryć II blatem ciasta. Górę przyozdobić rozetkami kremu, oblać polewą czekoladową (czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej). Udekorować suszonymi morelami i orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!
Artykuł powstał we współpracy z Bakal