Składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat z buraczkiem np. Bolero mix firmy Eisberg
- pół awokado
- 2 ogórki kiszone
- 50 g zielonej soczewicy
- pół jabłka
- pół czerwonej papryki
- garść pestek dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- pół szklanki natki pietruszki
- papryczka chilli
- sól
Przygotowanie:
Soczewicę wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 25 min. Odcedzić i zostawić do ostudzenia. Oliwę, drobno posiekaną pietruszkę i papryczkę chilli wymieszać z sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku solą. Paprykę pokroić w krótkie paski, ogórek, jabłko i awokado w kostkę. Na dno słoika wlać dressing, następnie wsypać soczewicę i układać warstwowo: jabłko, ogórek, awokado, paprykę oraz mieszankę sałat z buraczkiem. Posypać prażonymi pestkami dyni. Przed spożyciem wymieszać wszystkie warstwy bądź wyłożyć do miseczki.
Artykuł sponsorowany