Zobaczyłam w sklepie być może ostatnie wiśnie w tym sezonie. Od razu pomyślałam o jakimś cieście! Pobiegłam do domu, otworzyłam lodówkę i pierwsze, co dostrzegłam, to maślanka. Ciasto z wiśniami na maślance! Tak! To jest to, czego mi brakowało do szczęścia w dzisiejsze ponure popołudnie. Wypróbujcie przepis na proste i szybkie ciasto z wiśniami.
Proste i szybkie ciasto z wiśniami
Składniki:
– Maślanka 250 ml
– Jajka 2 szt.
– Olej 0,5 szklanki
– Mąka pszenna 350 gram
– Cukier ¾ szklanki
– Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
– Kakao 2 łyżki
– Aromat waniliowy
– Wiśnie
– Orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy ze sobą maślankę, olej, jajka oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i mieszamy je ze sobą.
2. Do miski z sypkimi produktami wlewamy składniki płynne i miksujemy, aby wszystko się połączyło. Do masy wrzucamy wydrylowane, lekko oprószone mąką wiśnie. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki i na wierzch sypiemy orzechy włoskie. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.