Go to content

Sos do pizzy – z koncentratu, passaty, pomidorów i czosnkowy. Proste przepisy

Sos do pizzy - z koncentratu, passaty, pomidorów i czosnkowy
Fot. iStock

Sos do pizzy, nie licząc samego placka, to podstawa tego znakomitego, włoskiego dania. Dowolność jest tu wyjątkowa, bez problemu można znaleźć ogrom przepisów na sosy w różnych wersjach, jedne pomidorowe, inne śmietanowe lub jogurtowe. Jak zrobić sos do pizzy z passaty, koncentratu, całych pomidorów  i czosnkowy?

Miłośnicy pizzy nie wyobrażają sobie zasiąść do pizzy bez sosu. Jedni kochają klasyczne sosy pomidorowe, inni cenią ponad wszystkie sosy czosnkowe na śmietanie lub jogurcie.  Sos pomidorowy kładzie się na przygotowane ciasto do pizzy, przed położeniem ulubionych dodatków. Z kolei sos czosnkowy używany jest nie tylko na spód, ale i jako dodatek na upieczoną już pizzę. Oba sosy wymagają jedynie kilku prostych składników i nie zabierają dużo czasu podczas przygotowania.

Sos do pizzy z koncentratu

Fot. iStock

Sos do pizzy z koncentratu — przepis

  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • do smaku: oregano i bazylia
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:  

Czosnek przeciśnij przez praskę. Resztę składników dodaj do miseczki i porządnie wymieszaj, wysmaruj sosem ciasto.

Sos do pizzy z passaty — przepis

Sos do pizzy - z koncentratu, passaty, pomidorów i czosnkowy

Fot. iStock

Sos do pizzy z passaty — składniki: 

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • do smaku świeże lub suszone: oregano, bazylia, tymianek, majeranek, papryka słodka papryka ostra

Przygotowanie:

  1. W małym garnku rozgrzej masło i oliwę z oliwek.
  2. Dodaj passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzej na średnim ogniu.
  3. Dodaj zioła i przyprawy, wymieszać i podgrzej kilka minut, by smaki się przegryzły.

Sos do pizzy z pomidorów — przepis

Fot. iStock

Sos do pizzy z pomidorów — składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie: 

  1. Pomidory wraz z zalewą wyłóż z puszki do garnka. Wstaw na ogień i gotuj do chwili odparowania nadmiaru płynu, a by sos był gęsty.
  2. Do pomidorów dodaj koncentrat i wszystko zmiksuj blenderem. Jeżeli sos będzie zbyt wodnisty, należy go nadal gotować, aż płyn ucieknie.
  3. Gdy sos stanie się odpowiednio gęsty, zdejmij pomidory z ognia, nieco przestudź i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj oregano, bazylię, sól, pieprz i cukier, zgodnie z własnym uznaniem.

Sos do pizzy czosnkowy – przepis

W tym przepisie można nieco „odchudzić” sos, zamieniając śmietanę na jogurt.

Fot. iStock

Sos do pizzy czosnkowy — składniki: 

  • duża śmietana 12%
  • łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie – bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Śmietanę  zmieszaj z majonezem, wyciśnij czosnek, dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wymieszaj i włóż do lodówki na jakiś czas, by się schłodził. Tak przygotowany prosty sos śmietanowy możesz serwować na pizzę i różne zapiekanki.

Ciasto na pizzę — przepis

Skoro mowa o sosach, nie sposób pominąć przepisu na ciasto na pizzę. Samodzielne przygotowanie pizzy od podstaw nie jest trudne — potrzebny jest tylko sprawdzony przepis.

Sos do pizzy - z koncentratu, passaty, pomidorów i czosnkowy

Fot. iStock

Przepis na pizzę – ciasto: składniki

  • 25 g świeżych drożdży, lub 7 g drożdży instant
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę – ciasto: przygotowanie

  1. Przygotuj drożdże – świeże wyjmij z lodówki, by ociepliły się w temperaturze pokojowej. Gdy nie będą już zimne, wykonaj rozczyn: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do nich 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie i zostaw kwadrans do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiej do miski,  zrób wgłębienie i wlej w nie rozczyn. Przez 3 minuty mieszaj, na koniec dolej oliwę.
  3. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je kwadrans, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto włóż do dużej miski i przykryte ściereczką zostaw godzinę do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto już wyrośnie, ugnieć je ponownie na stolnicy, po czym podziel na dwie części i na 10 minut niech odpoczywają pod ściereczką.
  6. Blachy posmaruj oliwą, wyłóż część ciasta, spłaszcz je i rozciągaj równomiernie na zewnątrz, formując kształt pizzy.
  7. Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem, rozrzuć ser i wyłóż dodatki. Zostaw jeszcze na kwadrans – powinno wyrosnąć i włóż do maksymalnie nagrzanego piekarnika na niższym poziomie na ok. 10 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl