Śledzie to ryby, po które chętnie sięgamy na co dzień, jak i wykorzystujemy do świątecznych potraw. Mają charakterystyczny smak i zapach, ale można je serwować na wiele sposobów — ostro i słodko. Poznaj przepis na śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie. Każdy miłośnik ryb znajdzie tu coś smacznego dla siebie.
Śledzie — wartości odżywcze
Śledzie towarzyszą polskiej kuchni od wielu stuleci. Można by rzec, że to najczęściej spożywana ryba, ponieważ można ją kupić praktycznie wszędzie i za niewielkie pieniądze. Śledzie można potraktować jako dodatek do obiadu, np. serwowane z młodymi ziemniakami, jak i zjeść na kanapkę, lub też jako zakąskę do mocniejszego trunku.
W tych smacznych morskich rybach znajdziemy ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, duże ilości witaminy A, D oraz witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B12. Śledzie dostarczają także jod, wapń, żelazo, fosfor, magnez, fluor, siarkę, potas i mangan. W 100 g mięsa śledzia znajdziemy prawie 17 g białka i 158 kcal.
Śledzie po kaszubsku — przepis
Śledzie po kaszubsku — składniki:
- 600 g filetów śledziowych a’la Matjas
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i posiekaj, ogórki pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, olej, wodę oraz cukier. Całość wymieszaj i dodaj pokrojonego ogórka, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i pieprz. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Ostudź.
- W naczyniu układaj warstwami kawałki śledzia, a na nie nakładaj sos. Włóż do lodówki na noc.
Śledzie pod pierzynką — przepis
Śledzie pod pierzynką — składniki:
- ok. 300 g filetów śledziowych a’la Matjas
- 4 jajka
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- kilka łyżek majonezu
- kilka łyżek śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę. Śledzie wyłóż na dno naczynia.
- Ziemniaki, marchew, jajka ugotuj i pokrój w drobną kostkę.
- Cebule pokrój w kostkę (możesz sparzyć, by miała delikatniejszy smak) i posyp nią kawałki śledzi. Na nią wyłóż pokrojone ziemniaki, marchew i jajko.
- Majonez wymieszaj z gęstą śmietaną w proporcji 1:1, dodaj sól i pierz do smaku — wyłóż na wierzch warzyw. Posyp poszatkowaną natką pietruszki.
Śledzie w oleju — przepis
Śledzie w oleju — składniki:
- 200 g filetów śledziowych a’la Matjas
- cebula
- pieprz
- 2 listki laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- olej rzepakowy
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Filety ze śledzia, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę.
- Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do przygotowanych filetów. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz, zalej olejem. Odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.
Śledzie w occie — przepis
Śledzie w occie — składniki:
- 500 g płatów śledziowych solonych
- 2 cebule
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ziarna czarnego pieprzu
- łyżka cukru
- 3/4 – 1 szklanka octu (zależy od smaku)
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Śledzie pokrój na kawałki o szerokości 3-4 centymetrów.
- Wodę zagotuj z octem oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Ostudź.
- Cebule pokrój w piórka.
- W słoiku lub w pojemniku ułóż warstwami cebulę i kawałki śledzia. Zalej przestudzoną zalewą. Zakręć lub zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 dni.
Śledzie po japońsku — przepis
Śledzie po japońsku — składniki:
- 6 filetów śledziowych a’la Matjas
- 6 jajek
- 5 ogórków kiszonych
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 cebule
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Solone filety śledziowe, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku. Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, odcedź je.
- Jajka ugotuj na twardo i wystudź, przekrój wzdłuż na pół. Cebule pokrój w drobną kostkę i przelej wrzątkiem. Ogórki pokrój w kostkę i odciśnij z nadmiaru soku. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
- Śledzie wyjmij z zalewy, przekrój wzdłuż i rozłóż na dużym talerzu lub półmisku. Owiń nimi jajka, przykryj powstałym „sosem” z majonezu i udekoruj natką pietruszki.
Śledzie w śmietanie — przepis
Śledzie w śmietanie — składniki:
- 500 g płatów śledziowych solonych
- jabłko
- cebula
- szklanka śmietany 18 %
- sól
- pieprz
- ew. 1-2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- Jeśli filety śledziowe są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie (jeśli trzeba, to dłużej). Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, osącz je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaj (możesz ją sparzyć we wrzątku, by miała łagodniejszy smak i aromat).
- Śmietanę wymieszaj z jabłkiem i cebulą, dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać do tego majonez, by podbić nieco smak. Zalej kawałki śledzia i wstaw do lodówki na noc.