Przepis na placuszki z cukinii to propozycja na wykorzystanie tego zdrowego warzywa w kuchni. Cukinia ma wiele zalet — można z niej przygotować zupy, zapiekanki, makarony, świetnie sprawdzi się także przepis na placuszki z cukinii, pyszne i sycące danie. Jak przygotować je z różnymi dodatkami?
Cukinia jest lekkostrawnym i zdrowym warzywem, które coraz częściej gości w naszych kuchniach. W jej miąższu znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę K, kwas foliowy. Zawiera także minerały: potas, sód, fosfor, wapń, miedź i mangan. Warto po nią sięgać jak najczęściej, wykorzystując prosty przepis na placuszki z cukinii w różnych odsłonach. To danie obiadowe, sycące i pyszne, które można serwować z dodatkiem różnych sosów, ketchupem, czy po prostu posypane natką pietruszki lub koperkiem. Przygotowanie placków nie stwarza problemów i nie zabiera zbyt wiele czasu, warto więc choć raz spróbować przepisów na cukinię.
Placuszki z cukinii przepis
Placuszki z cukinii — składniki:
- 2 małe cukinie
- cebula
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinie obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól delikatnie, by puściły nadmiar soku. Po 15 minutach odciśnij, przełóż do miski.
- Dodaj startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, wbij jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dopraw do smaku pieprzem. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z sosem czosnkowym.
Placuszki z cukinii i marchewki — przepis
Placuszki z cukinii i marchewki — składniki:
- średnia cukinia
- 3 marchewki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- ok. 5 łyżek mąki
- 200 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Warzywa obierz ze skórki. Cukinię, marchew i cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię lekko odciśnij z nadmiaru wody. Czosnek przeciśnij przez praskę, ser zetrzyj na małych oczkach.
- Składniki połącz i dodaj do nich sól i pieprz oraz jajka. Wymieszaj wszystko i dodaj ok. 5 łyżek mąki, by masa nie była zbyt rzadka.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Placuszki z cukinii i fety — przepis
Placuszki z cukinii i fety — składniki:
- 2 średnie cukinie
- pół pęczka natki pietruszki
- 250 g sera feta
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i zetrzyj na tartce o dużych oczkach (jeśli skóra jest stara i twarda, obierz ją). Oprósz ją solą i odstaw na 10 minut, żeby puściła soki. Odciśnij.
- Do cukinii dodaj rozdrobniony ser feta, jajka, posiekaną natkę i mąkę. Wymieszaj, dopraw, pamiętając, że ser feta jest słony.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe placki posyp natką pietruszki.
Placuszki z cukinii fit bezglutenowe — przepis
Placuszki z cukinii fit bezglutenowe — składniki:
- 400 g cukinii
- 60 g mąki ryżowej
- 2 jajka
- mała cebula
- sól
- pieprz
- tymianek
- ostra papryka
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce na stronie o drobnych oczkach. Odstaw na 10 minut, by puściła wodę — odciśnij jej nadmiar.
- Gotową cukinię wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku pieprzem, solą, szczyptą papryki i tymianku do smaku.
- Na patelni rozgrzej minimalną ilość oleju, nakładaj masę z cukinii i smaż z obu stron do zarumienienia. Usmażone placki wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Placuszki z cukinii i ziemniaków — przepis
Placuszki z cukinii i ziemniaków — składniki:
- cukinia średniej wielkości
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- cebula
- jajko
- 5 łyżek mąki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz i również zetrzyj.
- Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy, i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Placuszki z cukinii i z serem — przepis
Placuszki z cukinii i z serem — składniki:
- 1 kg cukinii
- 200 g żółtego sera
- ok. 10 łyżek mąki
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię umyj (nie musisz obierać, jeśli ma miękką skórę), usuń nasiona i miękki miąższ. Twardy miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na 15 minut i odlej nadmiar soku.
- Żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii. Dołóż mąkę, proszek do pieczenia sól, jajka, szczyptę pieprzu i wymieszaj, by składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Gotowe placki odłóż na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj polane sosem pomidorowym lub ketchupem.