Pączki w 5 minut? No dobra, piętnaście. Bo całe przygotowanie tyle potrwa, ale obiecujemy, że zjecie je szybciej!
Pączki w 5 minut – przepis
- Składniki:
- serek homogenizowany 280 g (zazwyczaj dwa opakowania)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszenna
- Pół szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Jak zrobić pączki w 5 minut?
Są tak szybkie, że w tym przepisie zaczynamy „od końca”!
Wlej olej do rondla i rozgrzej! Przygotuj sobie dwie łyżki
W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki, nie żałuj wysokich obrotów – ma być szybko. Ciasto powinno być kleiste i lepkie. Nie dosypuj więcej mąki, bo pączusie nie będą tak pyszne i lekkie.
Gotowe. Bierz się za smażenie! 🙂
Nabieramy ciasto na łyżkę i zsuwamy je do tłuszczu za pomocą drugiej. Żeby ciasto nie przyklejało się do łyżek zamocz je w oleju (zimnym). Smażymy na złoty kolor i gotowe! Jeśli pączusie same się nie przekręcą w oleju, obróć je, by równo się zrumieniły.
Wykładaj na ręcznik papierowy, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem.
Ach i lepiej zróbcie od razu podwójną porcję ciasta. Bardzo często zdarza się, że po zakończeniu smażenia wszystkie są już zjedzone! Po co ryzykować, hę? 😉
Wypróbujcie konieczne nasze przepisy na pączki – jest w czym wybierać!