Go to content

Owocowe czwartki, grillowe wtorki… a może babeczkowa środa? Czyli pomysły na Dzień Szefa

Fot. iStock

Rynek pracownika wynikający z najniższego od lat bezrobocia sprawia, że firmy prześcigają się w pomysłach na pozapłacowe benefity dla osób zatrudnionych w swoich szeregach. Prywatna opieka medyczna, karnety na siłownię, owocowe czwartki, grillowe wtorki… pomysłów jest wiele! Dlaczego więc nie wprowadzić babeczkowej środy? Zwłaszcza, że 16 października przypada Dzień Szefa. Może właśnie tego dnia warto wyjść z tym pomysłem? Delecta podpowiada jak przygotować wyjątkowo smaczne babeczki, które pozwolą przekonać szefa do tej słodkiej inicjatywy.

Poczucie przynależności to jedna z podstawowych potrzeb każdego człowieka. Właśnie dlatego dobra atmosfera w pracy jest dla nas tak ważna – w końcu spędzamy w niej minimum 1/3 swojego czasu! Nie najlepsze relacje z przełożonymi oraz współpracownikami wpływają nie tylko na nasze samopoczucie czy efektywność, ale mogą też dodatkowo motywować nas do zmiany pracy. Jak wynika z raportu płacowego Hays 2019, tarcia w miejscu pracy są powodem do zmiany miejsca zatrudnienia dla 31% pracowników. Właśnie dlatego warto pielęgnować wzajemne relacje i dbać o dobrą atmosferę. Czasem nie ma potrzeby czekać na podjęcie kroków przez działy HR, tylko samemu wyjść z inicjatywą. Samodzielnie upieczone ciasto z pewnością polepszy humor w poniedziałkowy poranek. A może tak poczęstować słodką babeczką szefostwo i zaproponować stworzenie z tego firmowej tradycji? Warto spróbować. 😊

Marka Delecta zdradza przepisy, dzięki którym żaden ASAP nie będzie nam już straszny!

Cake pops

Fot. Materiały prasowe

Ciasto:

  • 200 g suchego, pokruszonego ciasta, np. ciasto czekoladowe Duża Blacha Delecta
  • 4 jaja
  • 100 ml wody
  • 200 g margaryny
  • 60 g serka mascarpone
  • 40 g gotowego kremu czekoladowego do smarowania

Dekoracja:

  • 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
  • 1 opakowanie polewy smak białej czekolady Delecta
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
  • 1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta
  • 2-3 łyżki posypki o smaku owocowym Decorada Delecta

Bez względu na to czy bliższe jest nam „Biuro”, czy „Mad Men”, cake popsy to słodki przysmak, który z łatwością można przygotować, zerkając jednym okiem na kolejny odcinek swojego ulubionego serialu.

Krem czekoladowy mieszamy z mascarpone. Kawałki pokruszonego ciasta (wykorzystujemy pozostałości po innym wypieku lub pieczemy ciasto czekoladowe Duża Blacha według przepisu na opakowaniu) dokładnie mieszamy z kremem, tworząc dużą kulę. Chłodzimy ją przez 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie dzielimy ją na 10 równych kawałków i formujemy z nich kulki, które trzymamy w zamrażarce przez kolejne 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy polewę w kąpieli wodnej. Przygotowujemy patyczki, a schłodzone kulki wyjmujemy z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzamy w polewie i natychmiast wbijamy w środek kulki, dochodząc do połowy. Zamaczamy kuleczki w polewie, trzymając za patyczek. Jeszcze płynną polewę dekorujemy posypkami – nakładając je palcami lub zanurzając kuleczkę w posypce. Odkładamy do zastygnięcia do wysokiej szklanki – cake popsy nie powinny się dotykać. Kiedy ostygną, wkładamy je do lodówki, gdzie powinny się chłodzić jeszcze przez kilka godzin.

Z takim czekoladowym lizakiem każdy w biurze będzie prezentował się niczym istny Kojak. 😊

Cynamonowe muffiny ze śliwkami i kruszonką

Fot. Materiały prasowe

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 340 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 12 śliwek węgierek

Na kruszonkę:

  • 70 g miękkiego masła
  • 8 łyżek mąki
  • 5 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Łatwy w wykonaniu i pyszny deser idealnie łączy się z popołudniową kawą. Z takim duetem żaden „task” nie będzie nam straszny!

Aby jednak skosztować tych pysznych muffinek, trzeba przygotować je wieczór wcześniej. Na początku nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Następnie, składniki na kruszonkę zagniatamy, kruszymy i odstawiamy. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę, którą napełniamy papilotki, a w środek wciskamy po 2 połówki śliwki. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 20-25 minut.

Dla takiego smaku i uśmiechów współpracowników warto poświęcić godzinę w kuchni.

Dietetyczne babeczki z batatami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • duży batat
  • 3 banany
  • 90 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 125 g gorzkiej czekolady

Słodycze na diecie? Jak najbardziej! Babeczki z batatami zaspokoją ochotę na coś słodkiego i nie wywołają wyrzutów sumienia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165°C (bez termoobiegu). W tym czasie gotujemy batata lub pieczemy w folii i rozgniatamy na purée. Dodajemy rozgniecione banany. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka z odrobiną soli, dodajemy zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko razem i przekładamy do formy muffinkowej do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 165-175°C przez 25-30 minut.

Szybkie babeczki sprawdzą się jako przekąska do pracy i będą idealnym deserem do firmowych plotek. Pycha!

Więcej słodkich przepisów na www.delektujemy.pl


Artykuł powstał we współpracy z Delecta