Kochasz kiszone ogórki, ale nie chce ci się odstawiać tego całego cyrku ze słoikami, gliniankami i – co najgorsze – czekać i czekać? Mamy dobrą wiadomość, możesz je ukisić już w 24 godziny! A zamiast słoika wystarczy woreczek strunowy! Wypróbuj koniecznie przepis na ogórki kiszone na sucho.
Ogórki kiszone na sucho – o co chodzi?
Od pewnego czasu Internet podbija przepis na ogórki kiszone na sucho, bez wody. W zasadzie jest to przepis na ogórki małosolne, bowiem cały proces trwa jedyne 24 h, a to za mało, by otrzymać tradycyjne kiszonki. Ale… małosolne są najlepsze – każdy to wie! Jak je przygotować? To tak proste, że zdziwisz się, że jeszcze tego nie zrobiłaś!
Ogórki kiszone na sucho, bez wody — przepis
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
- korzeń chrzanu
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
- opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu
Przygotowanie:
- Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
- Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
- Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
- Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.