Go to content

Odkryj w sobie szefa kuchni! Przepisy dla tych, którzy nie umieją gotować

Katerina Holmes/Pexels

Wydaje ci się, że nie umiesz przyrządzić nic smacznego? Masz poczucie, że gotowanie to dla ciebie czarna magia? Laura Osęka – dietetyczka i autorka książek kulinarnych, udowodni ci, że jesteś w błędzie. W swoim ebooku „Jak gotować, mając dwie lewe ręce” opisuje krok po kroku, co należy zrobić, by odkryć w sobie szefa kuchni. Dzieli się też kilkudziesięcioma przepisami na pyszne i zdrowe dania wegańskie, które wyjdą każdemu.

Nie wierzysz? Mamy dla ciebie kilka przepisów przygotowanych przez Laurę Osękę. Spróbuj sama i przekonaj się, że gotowanie może być naprawdę proste!

Boczniaki z brokułami

Boczniaki z brokułami – Laura Osęka

Składniki:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 dymki, posiekane
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i starty na tarce
  • 3-4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 mała papryczka chili, posiekana
  • 400g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 500g boczniaków

marynata:

  • 4 łyki sosu sojowego
  • 6 łyżek octu z wina ryżowego
  • 6 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu spadziowego
  • 7 łyżek oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Wymieszaj składniki na marynatę. Zalej boczniaki i brokuły. Odstaw na 30 minut.
  2. Podgrzej na patelni dwie łyżki oleju, dodaj dymkę, czosnek, imbir i chili. Smaż przez około
    minutę. Zdejmij na talerz lub do miseczki i odstaw.
  3. Rozgrzej na patelni trzy łyżki oleju, dodaj zamarynowane grzyby i brokuły, smaż na dużym
    ogniu przez 4-5 minut, regularnie mieszając.
  4. Dodaj przygotowaną mieszankę dymki, czosnku, imbiru i chili. Przemieszaj.
  5. Przełóż na talerz. Podawaj z ryżem lub makaronem.

 

Burgery rybne z awokado

Laura Osęka – Burgery rybne z awokado

Składniki:

  • 600g pokrojonych na kawałki filetów rybnych bez ości i skóry, najlepiej z dorsza atlantyckiego,
    łososia jurajskiego lub pstrąga tęczowego
  • 4 dymki, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • białko z 1 jajka
  • 1 lub 2 dojrzałe awokado, obrane i zmiażdżone widelcem
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ½ ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 4 bułki do hamburgerów
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Włóż rybę do malaksera i rozdrobnij ją na małe kawałki. Dodaj dymkę, koperek, musztardę, białko,
    sól i pieprz. Zmiksuj całość, żeby składniki się połączyły.
  2. Uformuj cztery burgery, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 10-15 minut.
  3. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu.
  4. W misce zgnieć widelcem awokado z czosnkiem, sokiem i skórką z limonki. Dodaj kolendrę i wymieszaj.
  5. Smaż burgery rybne z każdej strony przez 3-4 minuty, aż będą całkiem upieczone albo nadal lekko soczyste, jak wolisz.
  6. W międzyczasie podgrzej bułki. Na każdej połówce rozsmaruj trochę pasty z awokado, a następnie ułóż burgera rybnego.
  7. Podawaj z ulubioną sałatką.

 

 

Składniki:

  • 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki
  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w ósemki (czyli najpierw w ćwiartki, a potem jeszcze raz wzdłuż na pół)
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę o boku długości mniej więcej 1,5cm
  • 2 kolorowe papryki, pokrojone w nieduże kawałki
  • 2½ łyżki oliwy z oliwek
  • 250g ulubionego ryżu, np. brązowego basmati lub dzikiego
  • 100g młodego szpinaku (np. baby), posiekanego
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach (lub podobnego sera)

sos:

  • 4 łyżki blanszowanych migdałów
  • 2 garści liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj cukinię, cebulę,
    bakłażana, paprykę, oliwę z oliwek, odrobinę soli i pieprzu, a potem przełóż na papier.
  2. Piecz przez 35-45 minut, aż warzywa będą złociste i lekko skarmelizowane.
  3. Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i odstaw do przestudzenia.
  4. Składniki sosu zmiksuj w blenderze, żeby się połączyły.
  5. Do sosu z ryżem dodaj szpinak i wymieszaj. Dodaj też upieczone warzywa.
  6. Wymieszaj ponownie. Podawaj posypane parmezanem.

 

Sałatka z bobu, brzoskwini i kopru włoskiego

Sałatka z bobu, brzoskwini i kopru włoskiego – Laura Osęka

Składniki:

  • 500g bobu
  • 1 średnia cukinia, przekrojona wzdłuż na pół, a następnie w cieniutkie półplasterki
  • 1 twarda brzoskwinia, pozbawiona pestki i pokrojona w cieniutkie plasterki
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego, oczyszczona, przekrojona wzdłuż na pół i następnie w cieniutkie plasterki
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj jedną łyżeczkę soli na litr wody. Wrzuć bób i gotuj przez minutę. Odcedź, ostudź i obierz ze skórek.
  2. Połącz składniki sosu, doprawiając solą do smaku.
  3. W misce wymieszaj wszystkie warzywa z sosem, posyp listkami bazylii. Podawaj samą sałatkę lub razem z grzankami.

 

Więcej przepisów znajdziesz w multimedialnym ebooku Laury Osęki „Jak gotować, mając
dwie lewe ręce” dostępnym na platformie How2.