Wydaje ci się, że nie umiesz przyrządzić nic smacznego? Masz poczucie, że gotowanie to dla ciebie czarna magia? Laura Osęka – dietetyczka i autorka książek kulinarnych, udowodni ci, że jesteś w błędzie. W swoim ebooku „Jak gotować, mając dwie lewe ręce” opisuje krok po kroku, co należy zrobić, by odkryć w sobie szefa kuchni. Dzieli się też kilkudziesięcioma przepisami na pyszne i zdrowe dania wegańskie, które wyjdą każdemu.
Nie wierzysz? Mamy dla ciebie kilka przepisów przygotowanych przez Laurę Osękę. Spróbuj sama i przekonaj się, że gotowanie może być naprawdę proste!
Boczniaki z brokułami
Składniki:
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 dymki, posiekane
- kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i starty na tarce
- 3-4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1 mała papryczka chili, posiekana
- 400g brokułów, podzielonych na różyczki
- 500g boczniaków
marynata:
- 4 łyki sosu sojowego
- 6 łyżek octu z wina ryżowego
- 6 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu spadziowego
- 7 łyżek oleju sezamowego
Przygotowanie
- Wymieszaj składniki na marynatę. Zalej boczniaki i brokuły. Odstaw na 30 minut.
- Podgrzej na patelni dwie łyżki oleju, dodaj dymkę, czosnek, imbir i chili. Smaż przez około
minutę. Zdejmij na talerz lub do miseczki i odstaw. - Rozgrzej na patelni trzy łyżki oleju, dodaj zamarynowane grzyby i brokuły, smaż na dużym
ogniu przez 4-5 minut, regularnie mieszając. - Dodaj przygotowaną mieszankę dymki, czosnku, imbiru i chili. Przemieszaj.
- Przełóż na talerz. Podawaj z ryżem lub makaronem.
Burgery rybne z awokado
Składniki:
- 600g pokrojonych na kawałki filetów rybnych bez ości i skóry, najlepiej z dorsza atlantyckiego,
łososia jurajskiego lub pstrąga tęczowego - 4 dymki, posiekane
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka musztardy
- białko z 1 jajka
- 1 lub 2 dojrzałe awokado, obrane i zmiażdżone widelcem
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- ½ ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
- sok i skórka z 1 limonki
- 4 bułki do hamburgerów
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Włóż rybę do malaksera i rozdrobnij ją na małe kawałki. Dodaj dymkę, koperek, musztardę, białko,
sól i pieprz. Zmiksuj całość, żeby składniki się połączyły. - Uformuj cztery burgery, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 10-15 minut.
- Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu.
- W misce zgnieć widelcem awokado z czosnkiem, sokiem i skórką z limonki. Dodaj kolendrę i wymieszaj.
- Smaż burgery rybne z każdej strony przez 3-4 minuty, aż będą całkiem upieczone albo nadal lekko soczyste, jak wolisz.
- W międzyczasie podgrzej bułki. Na każdej połówce rozsmaruj trochę pasty z awokado, a następnie ułóż burgera rybnego.
- Podawaj z ulubioną sałatką.
Składniki:
- 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w ósemki (czyli najpierw w ćwiartki, a potem jeszcze raz wzdłuż na pół)
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę o boku długości mniej więcej 1,5cm
- 2 kolorowe papryki, pokrojone w nieduże kawałki
- 2½ łyżki oliwy z oliwek
- 250g ulubionego ryżu, np. brązowego basmati lub dzikiego
- 100g młodego szpinaku (np. baby), posiekanego
- 2 łyżki parmezanu w płatkach (lub podobnego sera)
sos:
- 4 łyżki blanszowanych migdałów
- 2 garści liści bazylii
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- skórka starta z ½ cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj cukinię, cebulę,
bakłażana, paprykę, oliwę z oliwek, odrobinę soli i pieprzu, a potem przełóż na papier. - Piecz przez 35-45 minut, aż warzywa będą złociste i lekko skarmelizowane.
- Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i odstaw do przestudzenia.
- Składniki sosu zmiksuj w blenderze, żeby się połączyły.
- Do sosu z ryżem dodaj szpinak i wymieszaj. Dodaj też upieczone warzywa.
- Wymieszaj ponownie. Podawaj posypane parmezanem.
Sałatka z bobu, brzoskwini i kopru włoskiego
Składniki:
- 500g bobu
- 1 średnia cukinia, przekrojona wzdłuż na pół, a następnie w cieniutkie półplasterki
- 1 twarda brzoskwinia, pozbawiona pestki i pokrojona w cieniutkie plasterki
- 1 mała bulwa kopru włoskiego, oczyszczona, przekrojona wzdłuż na pół i następnie w cieniutkie plasterki
- garść listków bazylii
- sól, pieprz
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
Przygotowanie
- Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj jedną łyżeczkę soli na litr wody. Wrzuć bób i gotuj przez minutę. Odcedź, ostudź i obierz ze skórek.
- Połącz składniki sosu, doprawiając solą do smaku.
- W misce wymieszaj wszystkie warzywa z sosem, posyp listkami bazylii. Podawaj samą sałatkę lub razem z grzankami.
Więcej przepisów znajdziesz w multimedialnym ebooku Laury Osęki „Jak gotować, mając
dwie lewe ręce” dostępnym na platformie How2.