Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną.
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.
Moja Leniwa potrawa to coś bez czego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych – czyli Mazurek. Dlaczego jest wyjątkowy? Bo jest kolorowy i niepowtarzalny. Każdy ma inny kształt, każdy inaczej jest udekorowany. A dlaczego Leniwy – już odpowiadam:
Jak Wielkanoc – to Mazurek
Ciasto kruche z jaj od kurek,
Proszek, cukier, mąka, masło
Zagniatamy w proste ciasto
Po czym krótko zapiekamy
To zrobimy łatwo sami.
Potem masa kajmakowa
Zalać ciasto i gotowe
Sam Mazurek wyszedł zgrabny
Lecz krzty świąt w nim nie ma żadnych
Więc wkraczamy z bakaliami
Nimi ciasto ozdabiamy
Tu rodzynki i migdały
Tworzą obraz świąt wspaniały
Orzech włoski i laskowy
I Mazurek jest gotowy
Na nim baran, palma pąki
Zaniesiemy do święconki.
Tak właśnie ciasto kruche to nie problem, a kajmak używam gotowy. Resztę zrobią dzieciaki. Ciasto proste, a jakie pyszne!!!!
Autor: Marek
Partnerem akcji jest
Nagrody:
5 x zestaw smakołyków, składający się z:
- Ciasto drożdżowe DB
- Babeczki z płatkami czekolady
- Beza
- Ciasto Leśny mech
- Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
- Komplet pisaków
- Posypki Decorada (3 rodzaje)
- 2 polewy
- Budyń wanilinowy i śmietankowy
- Krem Karpatka
- Mix do śmietany
- Mix do mascarpino
- Proszek do pieczenia
- Aromat migdał & cytryna
- 2 x galaretka