Go to content

Kopiec kreta – jedno ciasto, cztery odsłony. Przepis na kopiec kreta z bananami, z truskawkami, babeczki i na blachę

Kopiec kreta z bananami lub truskawkami, babeczki, na blachę - przepis
Fot. iStock

Kopiec kreta to efektowne ciasto, które cieszy się niemałą popularnością. Mimo iż wygląda na czasochłonne, wcale takie nie jest. Można upiec je w foremce okrągłej jak i kwadratowej, z bananami i truskawkami – kopiec kreta może zamienić się także w babeczki.

Wystarczy dobry przepis i odrobinę chęci, by na stole znalazło się to pełne smaku oryginalne ciasto.

Kopiec kreta – przepis

To podstawowy przepis na kopiec kreta. Pieczony w tortownicy rzeczywiście przypomina kopiec, a przekrojony ukazuje wnętrze z pysznymi warstwami.

Kopiec kreta z bananami lub truskawkami, babeczki, na blachę - przepis

Fot. iStock/kopiec kreta

Kopiec kreta – składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1 margaryna do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 opakowania śmietany fix
  • sok z 1 cytryny

Kopiec kreta – przygotowanie:

Ciasto:

  1. Margarynę rozpuść w garnczku z cukrem, wodą, dodaj do nich kakao. Zdejmij z ognia do wystygnięcia.
  2. Do chłodnej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszaj.
  3. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Dodaj do masy, wymieszaj delikatnie. Gotowe ciasto wlej do tortownicy.
  4. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 160ºC. Piecz ciasto przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostaw do lekkiego przestygnięcia.
  5. Ciasto przekrój na dwa blaty. Górną część pokrusz do osobnej miseczki, z dolnej wydrąż część ciasta, zostawiając boki i spód.
  6. Ciasto ze środka w osobnej miseczce pokrusz i odłóż.

Masa:

  1. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

Całość:

  1. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobniutko poszatkuj nożem. Banany pokrój w ćwiartki i pokrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Do ubitej śmietany dodaj czekoladę.
  2. Na dno wydrążonego ciasta połóż banany, na nie wyłóż bitą śmietanę tak, wierzch obsyp okruchami ciast, które zostały po wydrążeniu. Delikatnie dociśnij palcami.
  3. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Kopiec kreta z truskawkami – przepis

Ten pomysł na kopiec kreta ucieszy miłośników truskawek. W tej wersji zastępują one banany, dając ciekawy efekt.

Kopiec kreta z bananami lub truskawkami, babeczki, na blachę - przepis

Fot. iStock/kopiec kreta

Kopiec kreta z truskawkami – przygotowanie: 

Przygotuj ciasto i masę tak samo, jak w klasycznej wersji przepisu, umieszczonej powyżej. Różnica polega jedynie na tym, że zamiast wykładać na spód ciasta banany, ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki. Wystarczy 0,5 kg truskawek na tortownicę. Możesz je także pokroić w plasterki i zamiast na spód, wcisnąć je w środek masy.

Babeczki kopiec kreta – przepis

To propozycja na ciekawe podanie kopca. Babeczki są jego miniaturką. Idealne na raz.

Babeczki kopiec kreta – składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • /4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 opakowanie Śmietan-fixu
  • cukier puder (według uznania)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo do dekoracji:
  • 1 banan
  • sok z cytryny

Przygotowanie: 

Kopiec kreta z bananami lub truskawkami, babeczki, na blachę - przepis

Fot.

Ciasto:

  1. Do jednej miski wsyp mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajko razem z mlekiem oraz maślanką.
  3. Do składników suchych dodaj mokre, mieszając do jednolitej masy.
  4. Piekarnik rozgrzej w międzyczasie do 180ºC. Przygotuj foremki na muffiny. Wlej do każdej ciasto na wysokość 3/4 foremki. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
  5. Gdy babeczki delikatnie przestygną, wierzch babeczek zetnij. Z jeszcze ciepłych babeczek wydrąż środek, a pozyskane z tego ciasto rozdrobnij i odłóż.

Masa:

  1. Banana drobno pokrój i skrop sokiem z cytryny. Ubij  na sztywno kremówkę – pod koniec dodaj wymieszany śmietan-fix z cukrem i cukrem pudrem.

Przygotowanie całości: 

  1. Do środka każdej babeczki nakładamy pokrojone banany, i za pomocą szprycy wylej na nie ubitą śmietankę. Wierzch pokryj rozkruszonym ciastem, lekko je dociskając – powinien powstać kopiec.
  2. Gotowe babeczki włóż do lodówki co najmniej na godzinę, by stężały.

Kopiec kreta na kwadratową blachę (formę) – przepis

Mimo że klasyczna wersja kopca kreta wypiekana jest w okrągłej formie (tortownicy), nic nie stoi na przeszkodzie by to nieco zmienić. Kto nie ma pod ręką tortownicy, może sięgnąć po kwadratową blachę o wymiarach 24 cm/24 cm. Nie da się w ten sposób osiągnąć idealnego kształtu kopca, ale warstwy pozostają te same, smak również się nie zmienia.

Kopiec kreta na kwadratową blachę (formę) – składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g margaryny do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • 1/2 opakowania czekolady gorzkiej
Dodatkowo do dekoracji:
  • 3 banany

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Białka oddziel od żółtek, żółtka odłóż na bok. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru – kolejną porcję dodawaj dopiero, aż poprzednia się rozpuści. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Do ubitej masy dodaj żółtka i miksuj jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
  2. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiej do gotowej jajecznej masy i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. W międzyczasie rozpuść i przestudź margarynę. Dodaj margarynę do masy i ponownie delikatnie wymieszaj składniki.
  4. Nagrzej piekarnik do 180ºC, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Gotowe ciasto wylej na blaszkę i piecz ok. 25 min. w temp. 180ºC .
  6. Upieczone ciasto wystudź.

Masa:

  • Banany zblenduj, dodając pod koniec cukier puder. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobniutko pokrój nożem.
  • Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno (ok. 5 min.), dodaj do niej zblendowane banany i rozdrobnioną czekoladę.
  • Wszystko delikatnie wymieszaj i włóż na kilka minut do lodówki.

Przygotowanie całości: 

  1. Ciasto wydrąż od góry – zostaw ok. 1 cm spodu ciasta oraz boków. Wydrążone ciasto pokrusz w osobnej miseczce.
  2. Na dno ciasta wyłóż banany, a na nie przygotowaną masę.
  3. Pokruszonym ciastem posyp wierzch masy i delikatnie uklep ją dłonią. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

źródło: www.przepisy.pl, www.przyslijprzepis.pl