Karkówka pieczona to danie, które swoim smakiem podbija podniebienia. Natarta wcześniej odpowiednimi ziołami lub marynatą doskonale pasuje na mniej i bardziej uroczyste posiłki. Podana na gorąco, prosto z piekarnika, doskonale komponuje się z sosem, do ziemniaków i warzyw. Na zimno sprawdzi karkówka pieczona, cienko krojona, jako domowa wędlina na kanapki.
Jak wybrać mięso, by karkówka była idealna?
Karkówka (karczek) to określenie na mięso pochodzące z karku. Karkówka może pochodzić z różnych zwierząt – najbardziej popularna jest wieprzowa, zaraz za nią plasuje się cielęca oraz barania. Jest ona dość tłusta, ale dzięki tej warstewce tłuszczu zachowuje ona delikatność i chrupkość przy znakomitym, bogatym smaku. Niestety nie jest to najzdrowsze mięso, więc warto sięgać po nią dla smaku raz na jakiś czas. W 100 g karkówki znajduje się 270 kcal.
Aby wybrać najlepszy kawałek karkówki, warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Nie należy kupować największego kawałka mięsa. To nieprawda, ze im większa karkówka, tym lepszy smak. Raczej za bardziej trafiony pomysł należy uznać wzięcie mniejszej sztuki zakładając, że pochodzi z młodszego zwierzęcia, więc powinna być bardziej delikatna w smaku i mniej żylasta oraz twarda.
Najlepiej, by kawałek karkówki ważył od ok. 1,5 do 2 kg – takie mięso jest miękkie, delikatne i smaczne. Warto również zwrócić uwagę na widoczne po przekrojeniu karkówki żyłki tłuszczu – jaśniejsze, tym świeższe i lepsze w smaku mięso. Jakikolwiek podejrzany zapach dyskwalifikuje mięso z planów spożycia. Pieczona karkówka ma być aromatyczna, pyszna, soczysta i delikatna, a to gwarantuje jedynie sprawdzony przepis. Warto w ramach inspiracji zmieniać poszczególne składniki i proporcje, by stworzyć własną wariację idealnego przepisu na to mięso.
Karkówka pieczona w całości w piekarniku w sosie – przepis
Karkówka pieczona w całości w sosie w piekarniku to wygodny pomysł na obiad, bez konieczności stałego doglądania czy obracania mięsa. Należy tylko pamiętać, że wymaga dłuższego marynowania, by była soczysta i krucha, oraz szybciej się upiekła. Im większy kawałek mięsa, tym więcej czasu potrzebuje.
Gdy przestygnie, karkówka pieczona w piekarniku, ale bez sosu, może stać się domową wędliną, krojoną na cienkie plastry. W takim wydaniu znakomicie będzie pasować do niej odrobina chrzanu, która podkręci smak ziołowej pieczonej karkówki.
Składniki:
- 1,5 kg karkówka
- 1 główka czosnku
- 4-5 łyżeczek majeranku
- 3 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- pieprz mielony czarny lub ziołowy
- łyżka smalcu lub oleju smalec do przesmażenia
Przygotowanie:
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub drobno poszatkuj.
- Mięso natrzyj przyprawami zmieszanymi z olejem. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny.
- Karkówkę podsmaż na mocno rozgrzanej patelni ze smalcem lub olejem przez chwilę, by z każdej strony się zrumieniła.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Karkówkę ułóż w naczyniu żaroodpornym, dolej wodę. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 1,5 godziny. Co jakiś czas oblej mięso zbierającym się w naczyniu sosem.
- Dobrze jest odstawić karkówkę na 20 minut po upieczeniu, by odpoczęła. Zebrany w naczyniu żaroodpornym przelej do osobnego garnczka, wstaw na minimalny ogień i zaciągnij delikatnie mąką zmieszaną z wodą, by był gęstszy. Jeśli wolisz sos prosto z piekarnika, możesz od razu polać nim karkówkę i ziemniaki.
- Pieczona w piekarniku karkówka dobrze smakuje z sosem do obiadu, a ostudzona i cienko krojona, na kanapki.
Karkówka pieczona w plastrach – przepis
Karkówka w plastrach pieczona w piekarniku, to szybsza do przygotowania wersja obiadu ze sztuką mięsa. Mniejsze kawałki pieką się znacznie szybciej i można je od razu serwować w porcjach na talerz. Przepis jest prosty, a danie pyszne, więc warto się na tę wersję skusić.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 8 ząbków czosnku
- ostra mielona papryka
- słodka mielona papryka
- rozmaryn lub tymianek
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na 2 cm grubości kawałki. Przy pomocy tłuczka delikatnie rozbij plastry.
- W misce wymieszaj olej z przyprawami dołożonymi do smaku. Natrzyj nimi karkówkę, odłóż do lodówki co najmniej na godzinę.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż plastry karkówki.
- Piekarnik rozgrzej góra-dół do 180ºC i piecz przez 25 minut – karkówka pieczona przez ten czas powinna już zmięknąć.
- Podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Karkówka z warzywami pieczona w rękawie – przepis
To wygodne danie jednogarnkowe jest bardzo wygodne w przyrządzeniu. Za jednym zamachem piecze się i mięso i warzywa. Karkówka z warzywami pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna.
Składniki:
- kilka plastrów karkówki – tyle, ile jest osób
- 2 cebule
- 4 marchewki
- papryka czerwona
- ziemniaki – w zależności od ilości osób
- kilka ząbków czosnku w zależności od smaku
- ostra mielona papryka
- słodka mielona papryka
- rozmaryn
- sól
- rękaw foliowy do pieczenia
Przygotowanie:
- Karkówkę rozbij tłuczkiem do mięsa, posól, natrzyj ją przyprawami. Cebulę pokrój w plasterki i dorzuć do mięsa. Mięso włóż do miski i odstaw na jakiś czas na jakiś czas do lodówki (co najmniej 30 minut).
- Ziemniaki, paprykę i marchew umyj, obierz i pokrój – marchew w nieco grubsze kawałki, paprykę w szersze paski, ziemniaki na mniejsze części.
- Przełóż do foliowego rękawa karkówkę z cebulą jeden kawałek przy drugim, rozłóż warzywa. Rękaw zamknij i zepnij spinką do woreczka, przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik rozgrzej góra-dół na 180 stopni i piecz karkówkę z warzywami ok godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, by mięso się zrumieniło. Karkówka z warzywami pieczona w rękawie, po tym czasie już jest gotowa.