Kierując się zasadą „przez żołądek do serca” wielu z nas walentynkowy wieczór postanawia spędzić przy dobrym jedzeniu. 14 lutego afrodyzjaki w kuchni grają pierwsze skrzypce – ostrygi, lubczyk, papryczka chilli, czekolada – te klasyki znajdują miejsce w większości walentynkowych potraw. My zaś, oprócz pikanterii, proponujemy dodać odrobinę chrupkości do dań, które zaserwujemy swoim drugim połówkom – i mamy na to doskonały pomysł – bakalie!
W ten wyjątkowy wieczór chcemy uraczyć swoich partnerów wyjątkowymi daniami. To doskonały dzień na wypróbowanie egzotycznych kuchni świata, wprowadzenie nowości, łączenie smaków. My proponujemy eksperymenty z dobrze znanymi produktami, które w nieoczywisty sposób mogą zupełnie odmienić walentynkową kolację.
Zadbaj o to, aby dodatki odmieniły strukturę potrawy lub przemyciły do niej delikatny smak zmieniający oblicze dania. Zblendowane orzechy nerkowca nadadzą zupie bardzo kremowej faktury, dodając uprażone pestki słonecznika lub płatki migdałów zyskasz dodatkową chrupkość.
W walentynkowy wieczór wypróbuj naszych propozycji na pyszną, lekką kolację, która pobudzi zmysły i wprawi w dobry nastrój. Zaproś partnera do kuchni – swoją randkę rozpocznijcie już w trakcie wspólnego gotowania!
Przystawka: Lekko pikantny krem z pomidorów, ricotty i orzechów nerkowca
Składniki:
- 600 g passaty pomidorowej
- 1 opakowanie ricotty
- 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
- 250 ml bulionu warzywnego
- kilka listków świeżej bazylii
- świeża papryczka chilli
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- ząbek czosnku
- łyżka cukru
- oliwa z oliwek
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy wodę. Do kielicha blendera przekładamy namoczone orzechy, wlewamy gorący bulion, passatę pomidorową, łyżkę ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek oraz ząbek czosnku, łyżkę cukru, świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Zupę nakładamy do miseczek , dodajemy ricottę oraz kilka listków świeżej bazylii. Podajemy wraz z grzanką ziołową.
Danie główne: aromatyczny łosoś pieczony z warzywami i pestkami słonecznika
Składniki:
- 500 g łososia bez skóry i ości
- 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
- 75 g Orzechów Chandler Bakalland
- 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
- 1 papryka czerwona
- 1 grejpfrut różowy
- 1 opakowanie ulubionego miksu sałat
- ocet balsamiczny
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Oczyszczonego, osuszonego łososia marynujemy w mieszance sosu sojowego, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny. Rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy wydrążoną paprykę pokrojoną w kawałki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość ryby oraz papryki. Grejpfruta obieramy i dzielimy na mniejsze części. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy mieszankę sałat, następnie łososia, pieczoną paprykę, kawałki grejpfruta oraz pestki słonecznika, orzechy włoskie i żurawinę. Przed podaniem danie delikatnie skrapiamy octem balsamicznym.
Deser: czekoladowe kąski z bakaliami
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości co najmniej 70% kakao
- 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
- 100 g Migdałów lekko solonych Bakalland
- 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
- 100 g Jagód goji Bakalland
- grubo mielona sól
- olej
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem. Na tak przygotowaną blachę łyżką nakładamy kleksy roztopionej czekolady formując je w krążki. W jeszcze niezastygniętych umieszczamy migdały, jagody goji, żurawinę, rodzinki i pistacje. Całość oprószamy grubo mieloną solą. Tak przygotowane krążki pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Więcej bakaliowych inspiracji znajdziesz na www.bakalland.pl.