Go to content

Tak przyrządzona kawa dodaje energii, wspomaga odchudzanie i obniża poziom stresu

fot. chabybucko/iStock

Mała czarna – wyobrażacie sobie dzień bez niej? A może lubcie poeksperymentować i czymś codzienną kawę urozmaicić? Coraz większą popularnością, cieszy się es alpukat, czyli indonezyjska kawa z mlekiem skondensowanym, syropem cukrowym i awokado. Daje niezłego kopa, a przy okazji jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Dodawanie awokado sprawia, że praktycznie wszystko smakuje lepiej: placki ziemniaczane i jajka, enchilada, miseczki zbożowe, chili, smoothies. Plastry kremowych owoców awokado na świeżym pieczywie… pycha! Ale dodawanie awokado do kawy? To zwrot, który pojawia się coraz częściej w mediach społecznościowych i zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy potwierdzają, że to naprawdę dobry pomysł.

Mieszkańcom Indonezji taki sposób przyrządzania kawy znany jest od lat.

„Es alpukat tradycyjnie przygotowuje się na bazie miąższu awokado, który jest umieszczany w filiżance i rozdrabniany łyżką. Następnie dodaje się skondensowane mleko, syrop cukrowy, kruszony lód, oraz kawę lub syrop czekoladowy. Często serwowana jest na deser. W dzisiejszych czasach można już dostać gotowe koktajle na bazie kawy i awokado, choć samodzielne przyrządzenie takowego koktajlu jest bardzo proste” – wyjaśnia w rozmowie z portalem „Well & Good” Patricia Tanumihardja, urodzona w Indonezji autorka poczytnych książek podróżniczo-kulinarnych. Zdaniem pisarki napój ten może posłużyć jako pożywny dodatek do śniadania lub samodzielna przekąska.

Zamiast mleka skondensowanego można użyć kokosowego, które posiada podobną, kremową i bogatą konsystencję. Syrop cukrowy natomiast z powodzeniem możemy zastąpić cukrem kokosowym lub trzcinowym.

Jak podkreśla dietetyczka Asako Miyashita, kawa z awokado ma wiele prozdrowotnych właściwości. „Awokado ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli. Poza tym obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. Owoc ten jest zarazem bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, która fantastycznie wpływa na kondycję skóry. Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów zapewnia natychmiastowy zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas” – tłumaczy ekspertka.

Źródło: https://healthyfittips.com/, https://www.wellandgood.com/