Go to content

Wafle gdańskie z konfiturą

Wafle gdańskie z konfiturą - przepis
Fot. iStock

Lato trwa w najlepsze, więc słodka pokusa jest na wyciągnięcie ręki. Aby poczuć się jak w nadmorskim kurorcie, nie musisz wcale wyjeżdżać nad morze! Wystarczy, że przygotujesz wakacyjne słodkości w domu. Masz ochotę na deser gofrowy, a może wafle gdańskie z konfiturą? Do dzieła!

Wafle gdańskie z konfiturą – przepis

Ciasto:

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej Delecta
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • olej ryżowy do posmarowania gofrownicy

Fot. Materiały prasowe

Konfitura:

  • 200 g truskawek lub wiśni
  • 10 g miodu

Jak zrobić wafle gdańskie z konfiturą

Wafle gdańskie to idealny deser dla miłośników bardziej klasycznej wersji gofra, polanego pyszną konfiturą. Kto by się nie skusił?

Aby przygotować wafle, należy wsypać do wysokiego naczynia żółtka, mleko, śmietanę oraz miód i dokładnie wymieszać. Następnie ubijamy białka i łączymy razem z ciastem. Kiedy ciasto jest już gotowe, rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy masę. Pieczemy około 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni i będzie z łatwością odchodzić od gofrownicy. Teraz możemy zabrać się za truskawki (lub wiśnie), które zagotowujemy na wolnym ogniu, do momentu ich zgęstnienia. Jeśli konfitura wydaje nam się mało słodka, możemy dodać miód według uznania. Kiedy nasza konfitura domowej roboty jest już gotowa, możemy ją nałożyć na chrupiące i ciepłe wafle.

Smacznego!

Po więcej inspiracji na wakacyjne słodkości warto zajrzeć na www.delektujemy.pl

FB/ohmepl


Artykuł powstał we współpracy z marką Delecta