Wakacje bez gofrów się nie liczą! A co króluje na nadmorskim deptaku? Oczywiście świeże, pachnące i pełne owoców gofry! Owoce leśne w żelu – czyli pyszna, domowa frużelina! Do dzieła!
Owoce leśne w żelu
Na frużelinę:
- 250 g owoców (wiśnie, jagody, maliny, truskawki)
- 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
- 1 łyżeczka żelatyny Delecta
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
W tym przypadku zamiast konfitury robimy owoce w żelu, które idealnie skomponują się z naszymi goframi!
Na początku zalewamy żelatynę 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie zabieramy się za owoce, mieszamy je cukrem w rondlu i stawiamy na średnim ogniu, podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Gotową, rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kiedy frużelina będzie miała już konsystencję żelu, nie pozostaje nam nic innego jak ją ostudzić i przelać do słoika. Po cierpliwym odczekaniu mikstura będzie gotowa do położenie jej na gofrach i delektowania się smakiem!
Po więcej inspiracji na wakacyjne słodkości warto zajrzeć na www.delektujemy.pl