Na ciepło czy na zimno? Z sokiem malinowym czy też może z charakterystycznym kożuchem? Waniliowy, czekoladowy, a może w bardziej nowoczesnej wersji, jak malina z mascarpone? Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie budyniu. Marka Delecta zdradza kilka przepisów na desery z wykorzystaniem tej słodkiej leguminy.
O ile większość z nas kojarzy budynie tylko w słodkiej wersji, już sama Ćwierciakiewiczowa pisała o budyniu ze słodką kapustą, z grzybami, ze śledziami, bądź wątróbką. Coś co dla nas wydaje się nie do pomyślenia, stanowiło rarytas na staropolskich stołach. Bez obaw, marka Delecta nie zabierze was w aż tak odległą podróż w czasie. Zaprezentowane przepisy będą bliższe wspomnieniom z wakacji u babci czy podwieczorku w przedszkolu. Zatem do dzieła!
Babeczki z powidłami i jaglanym kremem budyniowym
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny
- 1 jajo
Nadzienie:
- 300 g powideł śliwkowo-cynamonowych
- 1 opakowanie budyniu jaglanego o smaku waniliowym Delecta
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 350 ml mleka
- 75 g masła
Dekoracja:
- 1 opakowanie żurawiny Bakalland
- 1 opakowanie mango Bakalland
- kilka listków świeżej mięty
- 2 świeże figi (opcjonalnie)
To małe rzeczy sprawiają, że życie nabiera smaku! A więc, komu małą babeczkę? 😉
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając ją z margaryną i jajem. Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, następnie zaś nakładamy ciasto.
Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Na chłodne spody wykładamy po łyżce powideł śliwkowo-cynamonowych. Następnie przygotowujemy jaglany krem budyniowy, miksując zimny budyń z masłem. Gotowy krem nakładamy na powidła. Babeczki ozdabiamy suszoną żurawiną, suszonym mango, miętą i świeżą figą. Gotowe!
Kilka gryzów, a tyle szczęścia.
Zapiekany budyń z malinami i kruszonką
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu instant o smaku waniliowym Delecta
- 175 ml wrzątku
- 6 łyżek malin
- 4 łyżki musli o smaku owoców leśnych Bakalland
- 3 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
Kruszonka, budyń i maliny. Czy coś jeszcze jest potrzebne do deseru idealnego? Chyba mamy wszystko.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Przygotowujemy ceramiczne miseczki i smarujemy je masłem. Budyń zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie rozkładamy do kokilek. Na wierzchu układamy maliny. Masło lub olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z musli. Tak przygotowaną masą zakrywamy maliny. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odczekujemy chwilę do wystygnięcia i serwujemy gościom.
Bardzo łatwy i szybki deser to idealne rozwiązanie na niezapowiedziane wizyty, jak i gorszy dzień.
Budyń kajmakowy ze smażonym ananasem
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu smaku śmietankowy z białą czekoladą Delecta
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- 1 opakowanie żurawiny suszonej Bakalland
- 1 puszka ananasów w zalewie
Połączenie kajmaku i ananasa to duet, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom.
Budyń przyrządzamy według przepisu z opakowania, dodając do niego 400 ml mleka i rezygnując z cukru. Gotowy budyń mieszamy z połową puszki masy krówkowej Bakalland i odstawiamy do wystudzenia. Plastry ananasa smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem suszonej żurawiny. W pucharkach umieszczamy warstwowo budyń na zmianę z kawałkami pokrojonego ananasa. Podajemy według uznania: na ciepło lub na zimno.
Taki deser dodaje energii w pochmurne dni! Jesienne wieczory dzięki niemu z pewnością będą mniej smutne. 🙂
Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl.
Artykuł powstał we współpracy z Delecta.