Go to content

Daria Ładocha: Rozsmakuj się w kuchni tajskiej! Cztery wyjątkowe przepisy

Fot. Materiały prasowe

Kuchnia tajska z roku na rok staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Polacy pokochali pad thai, curry i orientalne zupy. Co zrobić, by jedzone w naszym domu smakowały one tak samo jak w Tajlandii? Z pomocą przychodzi Daria Ładocha – niekwestionowana mistrzyni tajskiej kuchni, która przez Tajów została okrzyknięta „białą Tajką”. W swoim nowym ebooku „Kuchnia tajska bez THAIemnic” zdradza, w czym tkwi sekret tajskich dań i przekonuje, że każdy z nas te potrawy może ugotować w swoim domu. Nie wierzysz? Przekonaj się sama! Poniżej znajdziesz kilka przepisów Darii Ładochy na pyszne i zdrowe tajskie specjały. Smacznego!

Pad thai z tofu i krewetkami

Fot. Materiały prasowe

Składniki do sosu:

  • 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w zimnej wodzie
  • 2 łyżki jasnej pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżeczki cukru palmowego
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki do makaronu:

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 1 miseczka makaronu ryżowego 3mm, namoczonego w zimnej wodzie
  • ⅓ szklanki orzechów ziemnych, utłuczonych w moździerzu
  • 6 krewetek, obranych
  • 1 limonka
  • szczypiorek pokrojony na paski o długości około 2cm
  • 2 plastry tofu, pokrojone w kostkę
  • pół opakowania kiełków fasoli mung
  • olej do smażenia
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Suszone krewetki posiekaj bardzo drobno. Połącz je z wszystkimi składnikami sosu i wymieszaj, aż cukier na pewno się rozpuści. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Przełóż na inny talerz. Następnie dodaj czosnek i szalotkę oraz krewetki. Gdy zrobią się różowe, przesuń je na bok patelni. Teraz wbij jajko (jak na „sadzone”) i delikatnie zmieszaj żółtko z białkiem, by powstał miniomlet, a nie jajecznica. Gdy będzie usmażony, przesuń go na bok patelni. Teraz podkręć ogień i wrzuć makaron z kilkoma łyżkami wody oraz sos. Mieszając energicznie, ugotuj makaron w sosie tak, aby był miękki, ale się nie rwał. Nie dopuść do wysuszenia makaronu. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, orzechy ziemne i szczypiorek. Przełóż szybko na talerz, udekoruj szczypiorkiem i delikatnie skrop limonką.

Zielone curry z koprem włoskim, groszkiem cukrowym i kalarepą

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • ½ kopru włoskiego, poszatkowanego
  • ½ kalarepy, pokrojonej w cienkie plasterki
  • garść groszku cukrowego
  • 4 liście limonki kaffir
  • ⅓ cukinii pokrojonej w cienkie plastry
  • 2–3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • garść liści bazylii tajskiej
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Do podania:

  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:

W woku rozgrzej olej. Dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj. Smaż do momentu, aż pasta zacznie pachnieć. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj tak, aby nie zostały grudki. Dodaj liście limonki kaffir. Gdy mleko się zagotuje, dodaj koper włoski, groszek cukrowy i kalarepę. Po czterech minutach dodaj cukinię i doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem rybnym, cukrem palmowym i dodaj na koniec bazylię tajską. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Warzywna zupa z makaronem sojowym i orzechami nerkowca

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 100 g suszonego makaronu sojowego
  • ½ papryki zielonej, pokrojonej w słupki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w słupki
  • 100g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 1 łyżka szczypiorku, pokrojonego na paski o długości około 1cm
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia kolendry
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka prażonej szalotki do dekoracji
  • 1 łyżka smażonych plasterków czosnku
  • garść prażonych orzechów nerkowca, utłuczonych w moździerzu

Przygotowanie:

Makaron namocz w gorącej wodzie. Wrzuć do moździerza korzeń kolendry, pieprz czarny, chili oraz czosnek i utrzyj na pastę. Rozgrzej olej w garnku i dodaj pastę przygotowaną w moździerzu. Dokładnie wymieszaj. Dodaj paprykę zieloną oraz żółtą. Dodaj jedną łyżkę sosu sojowego i pół szklanki bulionu. Dodaj makaron i pieczarki. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. Dodaj resztę bulionu i zagotuj. Na koniec dopraw resztą sosu sojowego i przełóż na talerz. Udekoruj pokrojonym szczypiorkiem, prażoną szalotką, smażonym czosnkiem i orzechami nerkowca.

Sałatka z mango i krewetkami w ostrym sosie

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • pół sałaty lodowej
  • 1 marchewka, pocięta w julienkę
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
  • 500 g krewetek bez pancerzyków
  • 1 ogórek, pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • ½ mango, pokrojonego w łódeczki

Sos:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 5 plasterków czosnku

Dodatkowo:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • ½ łyżeczki posiekanego cukru palmowego

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek w plasterkach i smaż przez chwilę. Potem dodaj sos sojowy i drobno posiekane papryczki chili. Następnie dorzuć krewetki i smaż je w sosie, aż staną się jasnoróżowe. Na koniec posyp je kolendrą i przełóż na półmisek wraz z sosem.

Umyj sałatę i pokrój na drobne kawałki. Ułóż je na półmisku. Potem kolejno dodaj szalotkę, marchewkę, zielony ogórek, obrane i pokrojone mango. Następnie orzechy i sezam. Na koniec skrop całość sokiem z limonki, dodaj sos rybny i posyp delikatnie cukrem. Całość wymieszaj i można serwować sałatkę.

Więcej przepisów na tajskie dania znajdziesz w ebooku Darii Ładochy „Kuchnia tajska bez THAIemnic” dostępnym na platformie How2.

Artykuł gościnny