Gotowanie Przepisy

Daria Ładocha: Rozsmakuj się w kuchni tajskiej! Cztery wyjątkowe przepisy

Redakcja
Redakcja
4 stycznia 2021
Fot. Materiały prasowe
 

Kuchnia tajska z roku na rok staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Polacy pokochali pad thai, curry i orientalne zupy. Co zrobić, by jedzone w naszym domu smakowały one tak samo jak w Tajlandii? Z pomocą przychodzi Daria Ładocha – niekwestionowana mistrzyni tajskiej kuchni, która przez Tajów została okrzyknięta „białą Tajką”. W swoim nowym ebooku „Kuchnia tajska bez THAIemnic” zdradza, w czym tkwi sekret tajskich dań i przekonuje, że każdy z nas te potrawy może ugotować w swoim domu. Nie wierzysz? Przekonaj się sama! Poniżej znajdziesz kilka przepisów Darii Ładochy na pyszne i zdrowe tajskie specjały. Smacznego!

Pad thai z tofu i krewetkami

Fot. Materiały prasowe

Składniki do sosu:

  • 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w zimnej wodzie
  • 2 łyżki jasnej pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżeczki cukru palmowego
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki do makaronu:

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 1 miseczka makaronu ryżowego 3mm, namoczonego w zimnej wodzie
  • ⅓ szklanki orzechów ziemnych, utłuczonych w moździerzu
  • 6 krewetek, obranych
  • 1 limonka
  • szczypiorek pokrojony na paski o długości około 2cm
  • 2 plastry tofu, pokrojone w kostkę
  • pół opakowania kiełków fasoli mung
  • olej do smażenia
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Suszone krewetki posiekaj bardzo drobno. Połącz je z wszystkimi składnikami sosu i wymieszaj, aż cukier na pewno się rozpuści. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Przełóż na inny talerz. Następnie dodaj czosnek i szalotkę oraz krewetki. Gdy zrobią się różowe, przesuń je na bok patelni. Teraz wbij jajko (jak na „sadzone”) i delikatnie zmieszaj żółtko z białkiem, by powstał miniomlet, a nie jajecznica. Gdy będzie usmażony, przesuń go na bok patelni. Teraz podkręć ogień i wrzuć makaron z kilkoma łyżkami wody oraz sos. Mieszając energicznie, ugotuj makaron w sosie tak, aby był miękki, ale się nie rwał. Nie dopuść do wysuszenia makaronu. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, orzechy ziemne i szczypiorek. Przełóż szybko na talerz, udekoruj szczypiorkiem i delikatnie skrop limonką.

Zielone curry z koprem włoskim, groszkiem cukrowym i kalarepą

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • ½ kopru włoskiego, poszatkowanego
  • ½ kalarepy, pokrojonej w cienkie plasterki
  • garść groszku cukrowego
  • 4 liście limonki kaffir
  • ⅓ cukinii pokrojonej w cienkie plastry
  • 2–3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • garść liści bazylii tajskiej
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Do podania:

  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:

W woku rozgrzej olej. Dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj. Smaż do momentu, aż pasta zacznie pachnieć. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj tak, aby nie zostały grudki. Dodaj liście limonki kaffir. Gdy mleko się zagotuje, dodaj koper włoski, groszek cukrowy i kalarepę. Po czterech minutach dodaj cukinię i doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem rybnym, cukrem palmowym i dodaj na koniec bazylię tajską. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Warzywna zupa z makaronem sojowym i orzechami nerkowca

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 100 g suszonego makaronu sojowego
  • ½ papryki zielonej, pokrojonej w słupki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w słupki
  • 100g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 1 łyżka szczypiorku, pokrojonego na paski o długości około 1cm
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia kolendry
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka prażonej szalotki do dekoracji
  • 1 łyżka smażonych plasterków czosnku
  • garść prażonych orzechów nerkowca, utłuczonych w moździerzu

Przygotowanie:

Makaron namocz w gorącej wodzie. Wrzuć do moździerza korzeń kolendry, pieprz czarny, chili oraz czosnek i utrzyj na pastę. Rozgrzej olej w garnku i dodaj pastę przygotowaną w moździerzu. Dokładnie wymieszaj. Dodaj paprykę zieloną oraz żółtą. Dodaj jedną łyżkę sosu sojowego i pół szklanki bulionu. Dodaj makaron i pieczarki. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. Dodaj resztę bulionu i zagotuj. Na koniec dopraw resztą sosu sojowego i przełóż na talerz. Udekoruj pokrojonym szczypiorkiem, prażoną szalotką, smażonym czosnkiem i orzechami nerkowca.

Sałatka z mango i krewetkami w ostrym sosie

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • pół sałaty lodowej
  • 1 marchewka, pocięta w julienkę
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
  • 500 g krewetek bez pancerzyków
  • 1 ogórek, pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • ½ mango, pokrojonego w łódeczki

Sos:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 5 plasterków czosnku

Dodatkowo:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • ½ łyżeczki posiekanego cukru palmowego

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek w plasterkach i smaż przez chwilę. Potem dodaj sos sojowy i drobno posiekane papryczki chili. Następnie dorzuć krewetki i smaż je w sosie, aż staną się jasnoróżowe. Na koniec posyp je kolendrą i przełóż na półmisek wraz z sosem.

Umyj sałatę i pokrój na drobne kawałki. Ułóż je na półmisku. Potem kolejno dodaj szalotkę, marchewkę, zielony ogórek, obrane i pokrojone mango. Następnie orzechy i sezam. Na koniec skrop całość sokiem z limonki, dodaj sos rybny i posyp delikatnie cukrem. Całość wymieszaj i można serwować sałatkę.

Więcej przepisów na tajskie dania znajdziesz w ebooku Darii Ładochy „Kuchnia tajska bez THAIemnic” dostępnym na platformie How2.

Artykuł gościnny


Gotowanie Przepisy

Dieta keto – co należy o niej wiedzieć? Zasady, wady i zalety diety wysokotłuszczowej

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 stycznia 2021
dieta keto - zasady, efekty, wady i zalety diety wysokotłuszczowej
Fot. iStock
 

Dieta keto (ketogeniczna, ketogenna) znalazła zastosowanie w leczeniu niektórych chorób neurodegradacyjnych, choć także bywa wykorzystywana z myślą o redukcji masy ciała. Warto wiedzieć, czym dokładnie jest dieta keto, jak wpływa na organizm? I czy rzeczywiście warto przejść na dietę wysokotłuszczową, by schudnąć?

Dieta keto — na czym polega jej działanie?

Dieta keto (ketogeniczna, ketogenna) ma na celu zmuszenie organizmu do czerpania energii z tłuszczów, a nie — jak zazwyczaj — z węglowodanów (m.in. glukozy). Przestawienie to ma poprawić funkcjonowanie organizmu. W normalnych warunkach mózg i mięśnie czerpią energię z glukozy, której nadmiar powoduje problemy ze zdrowiem. W diecie z dużą ilością cukru nasila się stres oksydacyjny, który wpływa na starzenie się i uszkodzenie komórek, pojawia się otyłość, czy cukrzyca. Dieta keto ma zatrzymać ten proces przez ograniczenie glukozy i rozpoczęcie czerpania energii z tłuszczów. Przy tym dochodzi do jego spalania, a przy okazji do redukcji masy ciała. Po kilku dniach od wprowadzenia zmian głównym paliwem stają się ciała ketonowe, powstałe z rozpadu tłuszczów.

Początkowo dieta ta była stosowana z powodzeniem u chorych na padaczkę, w której glukoza powoduje zbyt duże pobudzenie neuronów i wzmaga napady. Dobroczynny wpływ diety na układ nerwowy i redukcję masy ciała sprawiły, że z czasem po dietę ketogenną zaczęto sięgać bez wyraźnych wskazań medycznych, co bywa bardzo ryzykowne.

Dieta keto — zasady

Dieta keto to dieta bogatotłuszczowa i niskowęglowodanowa, co oznacza, że większość kalorii trafia do organizmu wraz z tłuszczami. Założenie diety mówi, że stosunek tłuszczów do węglowodanów powinien wynosić 3-4:1.

  • w przypadku 4:1 – 4 g tłuszczu przypadają na 1 g białka i węglowodanów;
  • w przypadku 3:1 to 3 g tłuszczu przypadają na 1 g białka i węglowodanów.

Należy dostarczać odpowiednią do zapotrzebowania ilość białka, aby nie doszło do sytuacji, w której organizm zaczyna pozyskiwać energię z białek pochodzących z mięśni. Ilość białka powinna być kontrolowana, ponieważ jego nadmiar organizm przekształca w glukozę.

dieta keto - zasady, efekty, wady i zalety diety wysokotłuszczowej

Fot. iStock/dieta keto — zasady

Produkty zabronione

W diecie ketogenicznej należy unikać węglowodanów. A dostarczają je przede wszystkim słodycze i produkty zawierające cukier, pokarmy zbożowe, ziemniaki, warzywa strączkowe, warzywa korzeniowe, większość owoców (z wyjątkiem owoców jagodowych).

Produkty zalecane

W diecie ketogennej nie może brakować tłuszczów, które dostarczane są do organizmu wraz z mięsem, rybami i owocami morza, olejami, masłem, orzechami. Zalecane jest awokado, bogate w zdrowe tłuszcze, oraz warzywa zielone (jak. np. kapusta, brukselka) i kiszone. Można sięgać po smalec, śmietanę, sery, twaróg, majonez. Ponieważ dieta keto nie dostarcza wszystkich potrzebnych substancji, należy uzupełniać powstające niedobory. Zaleca się podczas jej stosowania suplementację składników takich jak: witamina D, wapń, magnez i cynk.

Dieta ketogeniczna — efekty, zalety

Dieta ketogeniczna daje zauważalne efekty, wpływając na funkcjonowanie organizmu. Do pozytywnych skutków jej stosowania można zaliczyć  ograniczenie stresu oksydacyjnego, który występuje przy wyższym poziomie glukozy we krwi. W diecie ketogenicznej dochodzi do obniżenia poziomu glukozy we krwi, co zmniejsza stres oksydacyjny. Dzięki temu można uniknąć uszkodzeń komórek beta trzustki i ograniczyć syntezę insuliny. Mimo wszystko nie zaleca się jej do długiego stosowania w przypadku osób chorych na cukrzycę. W ich przypadku brakuje racjonalnego uzasadnienia dla spożywania tak dużej ilości tłuszczu.

dieta keto - zasady, efekty, wady i zalety diety wysokotłuszczowej

Fot. iStock/dieta keto

Poprawę funkcjonowania w przypadku stosowania diety keto można zauważyć u chorych na Alzheimera. Dzieje się tak, ponieważ ograniczenie  ilości węglowodanów prowadzi do ograniczenia stresu oksydacyjnego, który negatywnie wpływa na pracę mózgu. Jest ona także zalecana jako uznana niefarmakologiczna metoda leczenia padaczki lekoopornej u dzieci. Szacuje się, że nawet w 80% przypadków dieta ketogenna pozwala na zminimalizowanie objawów padaczki. Dzieje się tak, ponieważ ograniczenie glukozy hamuje pobudliwość komórek nerwowych. Dodatkowo obecność wolnych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza wielonienasyconych, również wpływa na przekaźnictwo nerwowe. Ważne jest jednak, by stosować ją wyłącznie pod ścisłym nadzorem neurologa i wyspecjalizowanego dietetyka.  Coraz częściej dieta keto stosowana jest w przypadku chorób takich jak: zespoł Retta, zespół Draveta, zespół Doose, stwardnienie guzowate. Specjaliści podkreślają, że jedynie choroby neurodegeneracyjne są uzasadnieniem stosowania tej diety.

Dieta keto — minusy i przeciwwskazania

Do minusów należą zdecydowanie niedobory składników mineralnych, witamin oraz białka. Dzieje się tak z powodu restrykcji diety, która wyklucza większość owoców i część warzyw. Istnieje spore ryzyko, że długotrwałe stosowanie diety ketogenicznej może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. W dłuższej perspektywie może pojawić się kamica nerkowa, uciążliwe zaparcia, czy zaburzenia lipidowe. Zaobserwowano także negatywny wpływ na stan mikroflory jelitowej, która odpowiada m.in. za pracę jelit. Naukowcy podkreślają także, że dotychczas nie udokumentowano przewagi diety keto w redukcji nadwagi, w stosunku do innych diet niskoenergetycznych, które mają na celu redukcję masy ciała. Do negatywnych skutków można także zaliczyć mniejsze możliwości wysiłkowe organizmu, spowodowane obniżeniem poziomu glikogenu mięśniowego, oraz pogorszenia samopoczucia u osób stosujących tę dietę. Na początku stosowania diety wiele osób skarży się na otępienie, zmęczenie, problemy z koncentracją, nieprzyjemny zapach ciała i z ust.

Zdecydowanie nie poleca się diety keto w przypadku m.in.: wrodzonych wad metabolizmu kwasów tłuszczowych, porfirii, poważnych chorób wątroby i nerek, refluksu żołądkowo-przełykowego. Do przeciwwskazań należą także problemy z prawidłowym stanem odżywienia.


źródło: www.ptfarm.pl ,www.mp.pl, pulsmedycyny.pl ,ncez.pl 

Gotowanie Przepisy

Gulasz z różnych mięs – 7 przepisów na smaczny obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 stycznia 2021
gulasz wołowy, z indyka, wieprzowy, z szynki, kurczaka, lub z dzika
Fot. iStock

Gulasz to danie uniwersalne, które można przygotować na różne sposoby, z wykorzystaniem różnych mięs. Ponadto można serwować go samodzielnie, lub też z ziemniakami, kaszą, ryżem i wieloma innymi dodatkami. Jego przygotowanie nie wymaga wielkiej wprawy, dlatego warto spróbować sił i przyrządzić gulasz wołowy, z indyka, wieprzowy, z szynki, kurczaka, lub z dzika. Możliwości jest wiele i każdy znajdzie przepis dla siebie.

Gulasz wołowy z papryką — przepis

Do gulaszu wołowego najlepiej wybrać mięso z łopatki, pręgi, udźca, goleni lub karkówkę wołową. Pamiętaj, by mięso pokroić na równe kawałki, które w tym samym czasie zmiękną. Solenie mięsa warto zostawić na koniec duszenia, ponieważ sól może sprawić, że kawałki mięsa staną się twarde. Warto pamiętać, że wołowina potrzebuje więcej dłuższego duszenia, niż inne rodzaje mięsa. Warto więc wcześniej natrzeć ją przyprawami i jeśli jest taka możliwość, włożyć do lodówki, by mięso przeszło ich aromatem i skruszało odpowiednio.

Gulasz wołowy z papryką, warzywami lub z pieczarkami

Fot. iStock/Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z papryką — składniki: 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża papryka czerwona
  • świeża papryka żółta
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • większa szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z  żył i tłuszczu. Pokrój w niewielką kostkę i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa do zrumienienia. Zdejmij z patelni, wrzuć do garnka, a na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek — uważaj, by nie przypalić.
  3. Do mięsa dorzuć cebule i czosnek, zalej bulionem wołowym. Jeśli nie masz gotowego bulionu, wykorzystaj kostki rosołowe wołowe. Dodaj do mięsa liście laurowe i ziele angielskie. Duś ok. 1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Jeśli zbyt dużo wody odparuje, dolej nieco wrzątku.
  4.  Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na ok.20 minut przed końcem duszenia dodaj paprykę do mięsa.
  5. Gdy składniki będą miękkie, łyżkę mąki wymieszaj z niewielką ilością sosu i połącz z gulaszem. Dopraw całość mieloną papryką, solą i pieprzem.

Gulasz z indyka — przepis

Mięso z indyka to dobry wybór na gulasz. Jest ono delikatne w smaku i w dodatku łatwiejsze do przygotowania, w porównaniu do wołowiny czy dziczyzny. Wybierając mięso warto wiedzieć, że kawałek z piersi jest bardziej delikatny w smaku, natomiast mięso z udźca jest ciemniejsze i bardziej wyraziste w smaku. Poza tym indyk zawiera niewiele tłuszczu i dużo białka, jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. omega-6) i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza także minerały takie jak: potas, cynk, fosfor, oraz  witaminę D, witaminy z grupy B.

Gulasz z indyka - klasyczny, z pieczarkami, z warzywami

Fot. iStock/Gulasz z indyka

Gulasz z indyka — składniki:

  • 700 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona wędzona
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki do zagęszczenia
  • kostka rosołowa drobiowa

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj, marchewki obierz i pokrój na plasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub poszatkuj.
  2. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj marchewkę, a na końcu mięso. Chwilę razem podsmaż.
  3. Całość zalej dwiema szklankami bulionu drobiowego (z kostki lub rosołu), dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listek laurowy i zagotuj, po czym duś na minimalnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż mięso stanie się miękkie (ok. 75 minut).
  4. Dopraw do smaku paprykami, solą, pieprzem i tymiankiem. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić. Jeśli nie chcesz używać mąki, duś odpowiednio długo, aż płyn odparuje i naturalnie się zagęści.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami — przepis 

Wieprzowina to mięso, które często wykorzystywane jest do przyrządzania gulaszu. Jest tańsze i prostsze w przyrządzeniu, niż wołowina. Zazwyczaj do gulaszu trafia mięso z łopatki i szynki, ale można wykorzystać także karkówkę, mięso z udźca lub goleni.

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Gulasz wieprzowy z pieczarkami — składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 250 g pieczarek
  • duża marchew
  • 1 cebula
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • suszony tymianek
  • bulion lub kostka rosołowa
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki

 Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
  2. Na patelni rozgrzej olej, obmaż kawałki mięsa tak, by były rumiane z każdej strony, wrzuć je do garnka.
  3. Cebulę, pieczarki i marchewki obierz i oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
  4. Dodaj do mięsa, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, nieco tymianku i papryki.
  5. Duś pod przykryciem ok. 45-50 minut, na koniec, gdy składniki zmiękną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz będzie za rzadki, możesz zagęścić go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.

Gulasz węgierski na ostro — przepis

Tradycyjnie do gulaszu wykorzystuje się wołowinę, ale także wieprzowina i inne rodzaje mięs w tym przepisie sprawdzą. Trzeba jedynie pamiętać o czasie koniecznym do zmięknięcia mięsa, ponieważ ten jest różny dla różnych jego rodzajów. Gulasz węgierski na ostro jest zdecydowanie propozycją obiadu dla osób, które kochają intensywne smaki. Raczej nie powinny skusić się na niego osoby z wrażliwym układem pokarmowym i problemami gastrycznymi.

Gulasz węgierski - klasyczny, na ostro, z ziemniakami

Fot. iStock/gulasz węgierski na ostro

Gulasz węgierski na ostro — składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • duża cebula
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • papryka czerwona słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • 3 liście laurowe
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w większą kostkę, obsyp przyprawami wg smaku i dokładnie wymieszaj z mięsem, aby każdy kawałek był obtoczony i odstaw na 30 min do lodówki.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w paski, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój na większe kawałki. Z papryczki chilli usuń ziarenka i pokrój ją na drobniutką kostkę. Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, mięso wyjmij z lodówki i oprósz mąką, obsmaż na rumiano, często mieszając, by nie przywierało.
  4. W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody z 3 liśćmi laurowymi. Obsmażone mięso włóż do gotującej wody i duś na niewielkim ogniu.
  5. Na patelni po mięsie przesmaż pieczarki, papryki i cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa przełóż do garnka z mięsem. Przykryj i duś ok. 40 min. Sos dopraw zgodnie z uznaniem.
  6. Na małej patelni rozgrzej nieco oleju, wsyp 2 łyżki mąki i mieszaj aż powstanie delikatnie złota zasmażki. Zasmażkę wlej do gulaszu,  mocno mieszając. Po 2 minutach możesz zdjąć gotowy gulasz węgierski z ognia.

Prosty gulasz z szynki wieprzowej — przepis 

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Prosty gulasz z szynki wieprzowej — składniki: 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2-3 duże cebule
  • 2 średnie lub 1 duża marchewka
  • 1-2 liście laurowe
  • przyprawa do mięsa
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki papryki słodkiej suszonej w płatkach
  • papryka słodka w proszku
  • kostka bulionowa
  • ok. 3 łyżeczki śmietany kwaśniej 18%
  • 2 łyżki mąki — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w większą, równą kostkę. Przełóż do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj wszystko ze sobą, aż  składniki połączą się ze sobą. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na noc, by mięso przeszło przyprawami i skruszało.
  2. Cebulę i marchew obierz. Cebulę pokrój w większą kostkę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Mięso wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Następnie przełóż je do garnka. Na tym samym oleju podsmaż cebulę, gdy zmięknie dodaj marchew i duś razem do miękkości. Podsmażone warzywa dodaj  do mięsa i zalej gorącą wodą, dodaj liście laurowe i kostkę bulionową. Mięso powinno być zakryte wodą.
  4. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Gdy mięso zmięknie, dopraw gulasz z szynki solą i pieprzem. Zaciągnij odrobiną śmietany, a jeśli sos będzie zbyt rzadki, mąkę pszenną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewaj do gulaszu. Zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Gdy odpowiednio zgęstnieje, zdejmij z ognia.

Gulasz z kurczaka z warzywami — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock

Gulasz z kurczaka z warzywami — składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • mała cukinia
  • 200 g dyni bez skóry i nasion
  • duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • ew. śmietana do zabielenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na równe kawałki. Przypraw solą, curry, ostrą papryką, jeśli masz czas, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju i odłóż na talerz.
  2. Na tłuszczu po smażeniu mięsa przesmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i papryki. Podlej nieco bulionem (reszta musi zostać na później) i duś do miękkości dyni około 10-15 min.
  3. Na drugiej patelni podsmaż pieczarki.
  4. Gdy dynia zmięknie, dodaj do niej podsmażone pieczarki i mięso, zalej pozostałym bulionem, przypraw do smaku, i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Gotowy gulasz z kurczaka podawaj posypany drobno pokrojoną natką pietruszki.

Gulasz z dzika — przepis 

gulasz wołowy, z indyka, wieprzowy, z szynki, kurczaka, lub z dzika

Fot. iStock/gulasz z dzika

Gulasz z dzika — składniki:

  • 500 g mięsa z dzika
  • duża papryka czerwona
  • duża marchew
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 4 owoce jałowca
  • 2 liście laurowe
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • suszony rozmaryn
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • kostka rosołowa wołowa
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Dzień przed mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Włóż je do miski, dodaj trochę soli, pieprzu, papryki w proszku, czosek przeciśnięty przez praskę oraz olej. Wetrzyj przyprawy w mięso i odstaw do lodówki na noc (min. 12 godzin). Po tym czasie mięso oprósz mąką, na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż kawałki mięsa na rumiano.
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj do niego mięso dzika i zalej 1/2 litra wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Dodaj do garnka oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę. Dodaj pozostałe przyprawy – jałowiec, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, ziarnisty. Duś na małym ogniu przez około godzinę.  Gdy składniki będą miękkie, dodaj pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Jeszcze chwilłę podgotuj razem i dopraw, jeśli jeszcze będzie taka potrzeba.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , www.nawidelcu.pl

Zobacz także

smoothie przepisy - owocowe, warzywne, fit

Pyszne smoothie w siedmiu odsłonach. Przepisy idealne nie tylko na zdrowe śniadanie

Nalewka z pigwy - przepis na spirytusie, na miodzie, z rumem

Nalewka z pigwy – cztery przepisy na rozgrzewający, domowy trunek

Leniwa pizza - Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania

Przepis na leniwą pizzę – ciasto bez wyrabiania i wyrastania