Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych? Sekret tkwi w diecie roślinnej.
Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne*. To zrozumiałe — są zdrowe i bardzo smaczne. Wśród przepisów można znaleźć te na lekkie przekąski, pasty czy pasztety. Pojawia się także wiele pomysłów na przygotowanie własnego pieczywa. Wielkanoc więc to idealna okazja na skorzystanie z tego typu kulinarnych rozwiązań — szczególnie, jeśli wśród gości znajdą się wegetarianie lub weganie.
Chleb ze śliwką na zakwasie
Świąteczne gotowanie rozpocznij od przygotowania wyjątkowego pieczywa z dodatkiem suszonej śliwki. Chleb ten idealnie smakuje, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Psst… przygotuj go więcej, na pewno szybko zostanie zjedzony!
Składniki na zaczyn:
200 ml letniej wody
150 g mąki chlebowej
150 g zakwasu żytniego
Składniki na chleb:
250 g mąki typ 2000
200 ml wody sól do smaku
80 g suszonych śliwek Bakal Soft
80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
– zaczyn
Przygotować dzień wcześniej. Umieścić składniki w dużym pojemniku
i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej.
– chleb
Do zaczynu dodać mąkę, wodę, sól, pokrojone śliwki oraz orzechy
i wymieszać. Powstałe ciasto ma być gładkie i sprężyste. Przełożyć
je do ,,keksówki” i owinąć szczelnie folią. Odstawić do wyrośnięcia
na minimum 6 godzin. Następ piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.
Wegański pasztet z orzechami
Przygotuj tradycyjny wielkanocny wypiek w wegańskiej odsłonie. Pasztet z soczewicy zaskoczy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dla podkreślenia smaku podawaj go z konfiturą z żurawiny, stanie się jeszcze pyszniejszy!
180 g czerwonej soczewicy
1 duża cebula (najlepiej czerwona — ma bardziej wyrazisty smak)
90 g kaszy jaglanej
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
3 goździki (w całości) szczypta gałki muszkatołowej
80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę z goździkami i zielem angielskim. Ugotować oddzielnie soczewicę oraz kaszę jaglaną. Przygotowane składniki złączyć w jednym naczyniu i dodać sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko zblendować na gładką masę. Dodać lekko posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać masę do ,,keksówki’’ i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni.
Wielkanocne śniadanie z domowym wegańskim pasztetem orazz samodzielnie upieczonym chlebem z całą pewnością zrobi na bliskich ogromne wrażenie. Kto wie, może te wypieki okażą się nową rodzinną tradycją. Smacznego!
O Bakal:Bakal już ponad 29 lat dostarcza na rynek Polski najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowanaw przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości odżywczych i ogrom zastosowań kulinarnych. Dlatego teżw swoim portfolio posiada takie produkty jak np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowez małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie, suszone daktyle w kakao i inne.Motto Bakal brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.
*https://www.vegansociety.com/ [dostęp: 5.03.2020].
Artykuł powstał we współpracy z Bakal