Dania główne Gotowanie Przepisy

Przepis na bigos staropolski i z młodej kapusty. Tradycyjne dania nie tylko na święta

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 kwietnia 2020
Przepis na bigos staropolski i ze świeżej kapusty
Fot. iStock/przepis na bigos
 

Przepis na bigos to klasyka polskiej kuchni. To kapustne danie jest smaczne i sycące, nic dziwnego, że Polacy zajadają się nim od wieków. Miłośnicy bigosu dzielą się na tych, którzy preferują przygotowanie go w tradycyjny sposób, a są tacy, dla których smak świeżej kapusty w bigosie jest nie do przebicia. Prezentujemy więc przepis na bigos staropolski, oraz z młodej (świeżej) kapusty.

Przepis na bigos – różne sposoby przygotowania

Nie istnieje jeden słuszny przepis na bigos, któremu należy się podporządkować, by danie wyszło jak należy. Różne sposoby przygotowania opierają się na odpowiednich składnikach, bez których bigos nie byłby bigosem. Do przygotowania bigosu, w zależności od zaleceń danego przepisu, trzeba sięgnąć po składniki takie jak: szatkowana kapusta kiszona lub/i kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędzonych kiełbas, suszone śliwki i grzyby, cebula, i  przyprawy.

Przepis na bigos staropolski, przepis na bigos z młodej kapusty

Fot. iStock/przepis na bigos

W wielu przepisach zajdziemy także zalecenie, bo podczas gotowania podać czerwone wino, by podnieść smak bigosu. Składniki należy dusić odpowiednio długo, by potrawa przybrała ciemny kolor, gęstą konsystencję i specyficzny aromat oraz kwaskowy smak, z którego przebija nuta słodyczy. Bigosowi służy odgrzewanie w ciągu kolejnych dni – wtedy jego smak jest zdecydowanie najlepszy.

Przepis na bigos staropolski

Przepis na bigos staropolski to podpowiedź, jak przygotować klasyczny, lubiany przez większość bigos z kiszonej i świeżej kapusty. Warto mieć pod ręką garnek z grubym dnem, do którego bigos nie będzie przywierał.

Przepis na bigos staropolski: składniki

  • 400g wieprzowiny
  • 400g wołowiny
  • 200g wędzonego boczku
  • 250g wędzonej kiełbasy
  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 świeżej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek (lub rodzynek)
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • gałązka rozmarynu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren jałowca
  • kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka smalcu
Przepis na bigos staropolski, przepis na bigos z młodej kapusty

Fot. iStock/przepis na bigos staropolski

Przepis na bigos staropolski – przygotowanie: 

  1. Grzyby zalej wrzątkiem, odstaw, aż wchłoną wodę, pokrój na mniejsze części i ugotuj przez ok. 20 minut – wody po grzybach nie wylewaj.
  2. Boczek i kiełbasę pokrój w większą kostkę, mięso na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni zrumień boczek, przerzuć go do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, przerzuć ją do garnka, dorzuć łyżkę smalcu i obsmaż na mocnym ogniu mięso, i je również przełóż do garnka.
    Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i z kiełbasą oraz grzybami dorzuć do garnka. Zamiast śliwek możesz dodać pokrojone rodzynki. Dorzuć teraz przyprawy.
  4. Świeżą kapustę poszatkuj. Kiszoną – jeśli jest bardzo kwaśna wypłucz i jeśli trzeba – pokrój. Obie kapusty wrzuć do garnka.
  5. Dolej do garnka szklankę wina, szklankę wody po gotowaniu grzybów, miód i koncentrat pomidorowy.
  6. Składniki wymieszaj, nakryj garnek i wstaw na minimalny ogień. Gotuj 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając, by kapusta nie przywarła. Gdy składniki zmiękną i się połączą, odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Po ugotowaniu jeszcze gorący bigos możesz przełożyć do wyparzonego słoika i go zakręcić. W lodówce, bez pasteryzacji zachowa świeżość przez ok. 2 tygodnie. Zawekowany postoi dłużej. Każdego dnia warto przez kilkanaście minut podgotować bigos – jego smak nabierze mocy. Gdyby przywierał, można dolać odrobinę wina.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos z młodej kapusty, serwowany z koperkiem, to smak, który kojarzy się z późną wiosną i latem. Wtedy mamy pod dostatkiem młodych, świeżych warzyw, które aż proszą się, by skorzystać z ich dobrodziejstwa. Przepis na bigos z młodej (świeżej) kapusty to doskonała alternatywa dla cięższego bigosu staropolskiego.

Przepis na bigos z młodej kapusty: składniki

  • średniej wielkości główka młodej kapusty
  • 250 g boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 5-6 młodych marchewek
  • duży pęczek koperku
  • średniej wielkości cebula
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy,
  • pół łyżeczki kminku (do smaku – można pominąć)
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • przyprawa warzywna typu wegeta
  • pieprz mielony do smaku
Przepis na bigos staropolski, przepis na bigos z młodej kapusty

Fot. iStock/przepis na bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos ze świeżej kapusty: przygotowanie

  1. Z boczku odkrój skórę, jeśli jest, resztę boczku pokrój w drobną kostkę. Włącz palnik pod garnkiem i wrzuć boczek, poczekaj, aż wytopi się tłuszcz.
  2. Kiełbasę i cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do boczku. Dołóż liść laurowy i kminek, przesmaż wszystko kilka minut.
  3. Marchewki obierz i pokrój, dorzuć do garnka, zalej składniki 2 szklankami wody.
  4. Kapustę poszatkuj (bez twardego środka) i dodaj do garnka. Dorzuć cukier, sól, odrobinę przyprawy warzywnej, pieprz. Gotuj wszystko ok 20 minut na minimalnym ogniu.
  5. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć posiekany koperek oraz koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze ok 10 minut, by smaki dokładnie się połączyły.
  6. Na osobnej patelni przygotuj zasmażkę – rozgrzej olej i dołóż do niego łyżkę mąki pszennej. Mieszaj łyżką, aż mąka połączy się z olejem i zacznie się pienić. Gotową zasmażkę dorzuć do garnka, wymieszaj ze składnikami i podgotuj chwilę razem. Bigos zdejmij z ognia. Zasmażka nie jest konieczna (jest kaloryczna, niestety), ale ładnie wiąże bigos i nadaje przyjemnej gęstości i posmaku.

Przepis na bigos młodej kapusty jest szybki do wykonania, a dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, jest nie mniej popularny od tradycyjnego, staropolskiego bigosu na bazie kiszonej kapusty. Fantastycznie smakuje z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków – wtedy stanowi treściwy, smaczny i zdrowy obiad.

FB/ohmepl

 


Dania główne Gotowanie Przepisy

Jabłko pomoże schudnąć, zadba o wzrok, ochroni przed nowotworami. A to nie jedyne jego zalety

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 kwietnia 2020
Jabłko - witaminy, kcal. Przepis na jabłko pieczone
Fot. iStock/jabłko
 

Jabłko to owoc, który cieszy się wielką i niesłabnącą popularnością. Ma tak wiele odmian i smaków, że każdy znajdzie wśród jabłek swoje ulubione. W dodatku jest łaskawe dla figury i zdrowe, więc powinno widnieć w codziennej diecie każdego z nas. Jest takie powiedzenie: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie. Warto je zapamiętać!

Jabłka towarzyszą nam od zawsze. Tak bardzo wrosły w krajobraz Polski, że aż trudno sobie go wyobrazić bez owocujących jabłoni. A rosną one w sadach, ogrodach i dziko, wydając co roku zatrzęsienie owoców. Nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z ich dobrodziejstwa, dla zdrowia i urody.

Jabłko - witaminy, kcal. Przepis na jabłko pieczone

Fot. iStock

Jabłko – witaminy, kcal

Jabłka są lekkostrawne, orzeźwiające i odżywcze. Zawierają w swoim miąższu, ale i skórce, moc witamin i minerałów, które są niezbędne dla zdrowia. Jabłko zawiera witaminy takie jak: A, C, K oraz B1, B2, B3, B5, B6, B9 (kwas foliowy). Poza tym zawiera makro- i mikroelementy, do których zaliczamy: wapń, żelazo, cynk, fosfor,  potas,  magnez, mangan oraz niewielką ilość sodu, miedzi i fluoru. To nie wszystko, co kryją w sobie jabłka. Obecne w nich związki polifenolowe, katechiny, flawonole, kwas galusowy oraz kwas chlorogenowy również chronią zdrowie. W skórce ukrywa się luteina oraz zeaksantyna, dlatego nie warto obierać jabłek – wystarczy porządne umycie. Jabłko składa się przede wszystkim z wody, dzięki czemu znakomicie orzeźwia. Obecność tuż pod skórką błonnika i pektyn sprawia, że jabłka to zdrowa przekąska tłumiąca głód i przyspieszająca trawienie. Na sam koniec należy wymienić jeszcze jedną zaletę – wartość energetyczna 100 g tych owoców wynosi 50 kcal, więc jabłko jest doskonale podczas diety.

Jabłko – właściwości dla zdrowia

Jabłko chroni serce

Potas obniża ciśnienie tętnicze, antyoksydanty chronią przed uszkodzeniami układ sercowo-naczyniowy. Kwercetyna obecna w jabłkach hamuje sklejanie płytek krwi, co zapobiega zakrzepom, blokuje tworzenie się blaszki miażdżycowej, oraz reguluje ciśnienie krwi. Jabłka powodują także niższe stężenie złego cholesterolu we krwi.

Jabłko - witaminy, kcal. Przepis na jabłko pieczone

Fot. iStock

Reguluje poziom cukru we krwi

Regularne zjadanie jednego jabłka w ciągu dnia zmniejsza  ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Jabłka spożywane wraz ze skórą chronią najlepiej, gdyż  zawierają one więcej błonnika pokarmowego. Błonnik reguluje poziom cukru we krwi, zmniejszając jego wchłanianie z pożywienia. Warto przy tym wspomnieć, że jabłko jest łaskawe dla cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny <50, więc nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Jabłko wykazuje właściwości prebiotyczne

Jabłka pomagają utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit dzięki obecności rozpuszczalnej frakcji błonnika. Pomaga on w namnażaniu dobrych bakterii probiotycznych, które odpowiadają mi.in. za odporność organizmu.

Jabłko działa przeciwnowotworowo

Antyutleniacze, których w jabłku nie brakuje, przeciwdziałają powstawaniu zmian w DNA, mogących wpływać na rozwój nowotworu. Triterpenoidy, oligosacharydy i kwercetyna są związkami obecnymi w jabłku, które szczególnie weprzeć mogą profilaktykę raka jelita grubego, wątroby, sutka, jajnika i płuc.

Jabłko dla zdrowych oczu

Flawanoidy, jak i fitoskładniki obecne w jabłkach hamują szkodliwy wpływ wolnych rodników na narząd wzroku. Szczególne znaczenie ma luteina i zeaksantyna, chroniąc przed uszkodzeniem plamkę żółtą. Tłumią one szkodliwe dla wzroku promieniowanie światła niebieskiego, uważanego za bardzo destrukcyjne widzialne światło.

Fot. iStock

Jabłko dla urody i szczupłej sylwetki

Jabłko zawiera pektyny, które stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika, niezbędnego dla dobrego trawienia i szczupłej sylwetki. Pektyny szybko wypełniają żołądek i powodują długie uczucie sytości, i zmniejszają chęć na podjadanie między posiłkami. Pektyny zawarte w owocach po przejściu przez żołądek tworzą żelową masę o dużych zdolnościach pochłaniających. Ponadto pektyny wiążą toksyny i metale ciężkie, wspierając ich usuwanie z jelit. Jabłka idealnie nadają się na zdrową przekąskę podczas diety odchudzającej.

Jabłka nie tylko dbają o szczupłą sylwetkę, ale także przyczyniają się do poprawy stanu skóry. Obecne w owocach antyutleniacze (witamina C, E oraz silnie działające procyjanidyny) chronią komórki skóry przed uszkodzeniami i tym samym przed przedwczesnym starzeniem. Warta uwagi jest witamina C, która jest niezbędna do syntezy kolagenu odpowiadającego za młody wygląd i jędrność skóry. Najlepiej spożywać jabłka ze skórką, która także kryje w sobie wiele dobrego. W ten sposób podziała najlepiej dla zdrowia i urody. Można również wyciskać z jabłek sok lub wykorzystać je jako składnik owocowej sałatki, czy zjeść w formie pieczonej.

Jabłko pieczone – przepis

Przepis na jabłko pieczone to klasyka, którą w różnych odsłonach każdy z nas zna z czasów dzieciństwa. Słodki pachnący owoc z dodatkami, doskonale smakuje po upieczeniu. Ta wersja, z czerwonym winem, przypadnie do gustu starszym miłośnikom pieczonych jabłek.

Jabłko - witaminy, kcal. Przepis na jabłko pieczone

Fot. iStock/jabłko pieczone

Jabłko pieczone – przepis 

  • jabłka – najlepiej twarde i kwaskowate odmiany
  • miód
  • cynamon
  • rodzynki
  • czerwone wino

Jabłko pieczone – wykonanie:

  1. Z jabłek wydrąż przy pomocy drylownicy lub noża gniazda nasienne – uciętej góry z ogonkiem nie wyrzucaj!
  2. Wymieszaj drobno pokrojone rodzynki z miodem i odrobiną czerwonego wina.
  3. Słodki farsz nałóż do środka jabłka, posyp niewielką ilością cynamonu i nakryj górkę odłożonymi fragmentami jabłka z ogonkiem.
  4. Nagrzej piekarnik do 170°C, przy pomocy grzania „góra-dół”, jabłka ułóż na blaszce lub w naczyniu  żaroodpornym.
  5. Piecz jabłka w zależności od ich wielkości od 25 minut, nawet do 40 minut, aż zmiękną. Pieczone jabłka świetnie smakują na gorąco, podane z lodami waniliowymi.

źródło:  www.mp.pl , zdrowie.gazeta.pl,garneczki.pl


Zobacz także

DIY: Słodkie warsztaty z dzieckiem

Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański?

Dania z domowego grilla elektrycznego – 3 pomysły na zdrowy obiad!