Placuszki jogurtowe mają wielu wielbicieli, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Delikatne placki, przyrządzane na różne sposoby, najlepiej smakują podawane na gorąco, ze słodkimi dodatkami. Jak przygotować placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami lub z kremem czekoladowym?
Placuszki jogurtowe to proste w przyrządzeniu danie, pasujące na śniadanie, jak obiad czy kolację. Słodkie placki można serwować z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, owocami, wg uznania.
Placuszki jogurtowe z bananem — przepis
Placuszki jogurtowe z bananem — składniki:
- 2 banany
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Do miski przełóż jogurt, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z jednej strony. W połowie czasu smażenia na górę (surową stronę) każdego placka połóż 1-2 plasterki banana.
- Placki obróć i dosmaż z drugiej strony. Gdyby banan przywierał, po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, by nic na powierzchni nie zostało.
- Oprósz placki cukrem pudrem i podawaj gorące.
Placuszki jogurtowe z jabłkiem — przepis
Placuszki jogurtowe z jabłkiem — składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 220 g mąka pszenna
- 100 ml oleju
- jabłko
- 1 jajko
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa korzenna
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną (ok. łyżeczki) wymieszaj. Dodaj jajko, olej oraz starte na średnich oczkach jabłko.
- Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
Placuszki jogurtowe z malinami — przepis
Placuszki jogurtowe z malinami — składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 1/3 szklanki mąki
- szklanka malin + owoce do dekoracji
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj jogurt, jajka, olej, sok z cytryny. Dosyp mąkę dokładnie mieszając, by nie było grudek.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź porcję ciasta, układając 2-3 maliny na każdym placuszku, smaż z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.
- Podaj jeszcze gorące, z pozostałymi malinami, posypane cukrem pudrem.
Placuszki jogurtowe z jagodami — przepis
Placuszki jogurtowe z jagodami — składniki:
- szklanka jagód
- szklanka mąki pszennej
- mały jogurt naturalny
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj.
- Przesiej mąkę do utartych żółtek i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj jagody i ostrożnie wymieszaj je drewnianą łyżką.
- Białka unij na sztywno, dodaj je do ciasta i delikatnie zamieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką placki. Smaż z obu stron aż będą rumiane.
Placuszki jogurtowe z nutellą — przepis
Placuszki jogurtowe z nutellą — składniki:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki nutelli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- cukier puder
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj roztrzepane jajko, jogurt i nutellę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj — ciasto powinno być dość gęste.
- Teflonową lub ceramiczną patelnię rozgrzej bez tłuszczu, formuj łyżką placuszki i smaż na średnim ogniu, aż do chwili, gdy ukażą się pęcherzyki powietrza — wtedy przewróć na drugą stronę.
- Podawaj z cukrem pudrem.
Placuszki jogurtowe z dynią — przepis
Placki jogurtowe z dynią — składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ½ szklanki mąki
- 3 łyżki purée z dyni
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jogurt przełóż do miseczki, wbij do niego jajko i dodaj purée z dyni (ugotowaną lub upieczoną i zblendowaną dynię) – wymieszaj dokładnie.
- Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj aż do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj ciasto, formując okrągłe placuszki. Smaż je na wolnym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony.
- Usmażone placuszki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane miodem.