Dania główne Gotowanie Przepisy

Knedle w pięciu odsłonach. Wypróbuj przepis na knedle z owocami, z mięsem, oraz czeskie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 września 2020
Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami, czeskie, z mięsem
Fot. iStock
 

Knedle to popularne w Niemczech i Czechach kulki z ciasta z nadzieniem. Przepisy na nie rozchwytywane są latem i wczesną jesienią, gdy owoców sezonowych jest pod dostatkiem. Największą popularnością cieszą się knedle ze śliwkami, z truskawkami, jagodami, czeskie oraz z mięsem. Przepisów jest wiele, ponieważ to danie pozwala na dowolną zmianę nadzienia.

Knedle wymagają nieco zachodu, ale efekt wart jest czasu im poświęconego. Podawane na gorąco, polane masłem i bułką tartą, lub też jogurtem, czy śmietaną, są pyszne i sycące. Knedle można przyrządzać na słodko, lub też potraktować jako dodatek do sosu, lub gulaszu i gotowanej kapusty.

Ciasto na knedle 

Ciasto na knedle, w zależności od przepisu, może być ziemniaczane, z czerstwych bułek lub wyrastające na drożdżach. Przygotowując ciasto należy zwrócić uwagę na jego konsystencję. Zbyt gęste sprawi, że knedle będą twarde, a za rzadkie ciasto rozpadnie się podczas gotowania. Można ugotować na próbę jednego knedla — jeśli się rozpada, do mąki należy dodać troszkę mąki lub bułki tartej, a jeśli jest twarde, dodać  mleko lub wodę i ponownie je wyrobić. Warto również pamiętać, by podczas gotowania woda nie wrzała mocno, bo knedle się rozpadną. Wody powinno być dużo, ponieważ knedle nieco pęcznieją, a wyjęte łyżką cedzakową należy osączyć i dopiero położyć na talerz, by nie wchłonęły za dużo płynu.

Knedle ze śliwkami — przepis

Fot. iStock

Knedle ze śliwkami — składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg śliwek węgierek
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, odparuj i ostudź. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij.
  2. Śliwki umyj, rozłóż na pół w ten sposób, by jednym końcem były połączone. Wyjmij pestkę i w jej miejsce wsyp cukier, zamknij.
  3. Do ziemniaków dodaj jajko, sól, mąkę i szybko wyrób ciasto.
  4. Z ciasta formuj małe placki, pośrodku ułóż śliwkę i zaklej je, tworząc kulkę ze śliwką w środku. Najlepiej zwilżonymi dłońmi.
  5. Knedle wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj ok. 4-5 min (dłużej, jeśli warstwa ciasta jest gruba).
  6. Podawaj gorące, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Knedle z truskawkami — przepis

Fot. iStock

Knedle z truskawkami — składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajk0
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • cukier

Dodatkowo:

  • śmietana lub jogurt do polania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, przestudź, przeciśnij przez praskę (maszynkę) lub dobrze rozgnieć tłuczkiem.
  2. Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
  3. Z ciasta formuj małe placki, pośrodku ułóż truskawkę, posyp łyżeczką cukru, i zaklej je, tworząc kulkę z truskawką w środku.
  4. Gotowe knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia (dłużej, jeśli ciasto jest grube).
  5. Podawaj gorące, ciepło, polane śmietaną lub jogurtem i posypane cukrem. Możesz także zblendować truskawki z odrobiną śmietany i polać nimi knedle.

Knedle z jagodami i twarogiem — przepis

Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami, czeskie, z mięsem

Fot. iStock

Knedle z jagodami i twarogiem — składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g twarogu
  •  szklanka jagód
  •  opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • sól
  • roztopione masło do polania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, mieszając, stopniowo dorzucaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie wbij jajko i wyrób ciasto.
  2. Do miseczki wrzuć twaróg, dodaj cukier waniliowy, cukier oraz żółtko i jagody. Wszystko zblenduj lub rozgnieć widelcem.
  3. Ciasto podziel na części i formuj małe placki. Pośrodku nałóż farsz i zaklej ciasto, tworząc kulkę.
  4. Gotowe knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia.
  5. Podawaj gorące, ciepło, polane śmietaną lub jogurtem i posypane cukrem.

Knedle czeskie — przepis

Tym razem jest to przepis nie na knedle w słodkim wydaniu, ale na knedle czeskie (knedliki bułczane), które są znakomitym dodatkiem do sosu mięsnego, gulaszu lub pieczeni. Przyrządza się je inaczej, niż knedle z owocami, bez z nadzienia, jako drożdżowe placuszki.

Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami, czeskie, z mięsem

Fot. iStock

Knedle czeskie — składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250-300 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 2 małe jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała kajzerka

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj i odstawi na 15 minut.
  2. Kajzerkę drobniutko pokrój.
  3. Po upływie tego czasu mąkę przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, sól, olej, pokrojoną kajzerkę i ok. 250 ml mleka. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Podsyp mąką i wyrabiaj ok. 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od miski. Wyrobione ciasto oprósz mąką i przełóż do miski. Wierzch ciasta oprósz mąką, miskę przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, żeby ciasto wyrosło.
  4. Po tym czasie stolnicę oprósz mąką, wyłóż na nią ciasto, i przez chwilę wyrabiaj.
  5. Podzieli ciasto na cztery części, i z każdej uformuj wałek o grubości bagietki, przykryj ściereczką i odłóż na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  6. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wlać wodę z solą. Wkładaj kolejno po jednej bułce i gotuj pojedynczo pod przykryciem ok. 10 minut (po pięć minut na każdą stronę). Stopniowo uchylaj pokrywkę, aż do całkowitego jej ściągnięcia. Ostrożnie wyjmij gotowe knedliki i nakłuj je widelcem.
  7. Gorące pokrój na ok. 2 cm plastry i podawaj z sosem lub gulaszem.

Knedle z mięsem — przepis

Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami, czeskie, z mięsem

Fot. iStock/knedle z mięsem

Knedle z mięsem — składniki na 12 knedli:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz mięsny:

  • 200 g mięsa mielonego
  • 4-5 pieczarek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • pół małej cebuli
  • łyżeczka masła
  • odrobina mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno poszatkuj, pieczarki oczyść i drobno pokrój, ziemniaki przepuść przez maszynkę lub praskę.
  2. Na patelni roztop masło i zeszklij cebulkę, dodaj pieczarki i mięso mielone. Gdy mięso się podsmaży, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Gdyby farsz był za mokry, dodaj trochę bułki tartej.
  3. Ziemniaki zmieszaj z jajkiem, szczyptą soli i odrobiną mąki ziemniaczanej. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Formuj płaskie placki, na ich środek nałóż farsz i całość zlep, tworząc kulki.
  4. Knedle gotuj w osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
  5. Serwuj polane masłem i zeszkloną cebulką lub skwarkami.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 


Dania główne Gotowanie Przepisy

Rosół – najlepsze przepisy, które sprawią, że będzie smakował jak u mamy!

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 września 2020
rosół
Fot. iStock

Rosół — bez niego nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni. Zazwyczaj pojawia się na talerzach w niedzielę lub podczas uroczystości, jako tradycyjne pierwsze danie. Jest wiele przepisów na rosół, i chyba każda rodzina ma własny, który uważa za najlepszy. Na szczęście do ideału można się zbliżyć, wybierając do niego odpowiednie mięso i przyprawy. Poznajcie przepis na rosół z kury, kaczki, wołowy i warzywny. Wybór najlepszego pozostaje w waszej gestii.

Rosół — dlaczego warto go jeść?

Rosół — rozgrzewająca, pyszna zupa, jest niezastąpiona w zimne dni oraz podczas choroby. Ponieważ składa się on z mięsa i dużej ilości warzyw, znajdziemy w nim m.in.: witaminy E, A i beta-karoten, minerały takie jak: potas, fosfor, wapń i magnez, żelazo, oraz pełnowartościowe białko. Rosół działa wzmacniająco na organizm, co potwierdziły badania. Łagodzi stan zapalny w organizmie, szczególnie podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Ponieważ w wywarze znajduje się naturalna cysteina, gorąca zupa lepiej rozrzedza wydzielinę z gardła, płuc i nosa, więc łatwiej jest się jej pozbyć. A to nie jedyna jego zaleta. Warto wiedzieć, że rosół polecany jest osobom z wrzodami żołądka, refluksem i zgagą, ponieważ duża zawartość kolagenu i żelatyny w wywarze okala i łagodzi błonę śluzową żołądka, wspiera regenerację błon śluzowych jelit. Warto wypić kubek gorącego rosołu przed snem, ponieważ dzięki zawartości glicyny działa uspokajająco, ułatwia zasypianie i dobry sen.

Fot. iStock/Rosół

Rosół — przepisy

Do garnka z tradycyjnym rosołem powinno trafić wybrane mięso, warzywa takie jak: marchew, por, seler naciowy, korzeń selera, korzeń pietruszki, natka pietruszki, cebula. Nie może w nim zabraknąć przypraw — konieczny jest pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk oraz sól do smaku. Rosół nie lubi pośpiechu. Wywar wstawia się na mały ogień, by przez dłuższy czas  gotował się powoli, nabierając charakterystycznego smaku i aromatu. Odpowiednie składniki to jedno, a drugie to właściwy przepis. W zależności od upodobań można znaleźć ogrom przepisów na rosół z kury, kaczki, wołowy i warzywny.

Rosół z kaczki — przepis

Fot. iStock/Rosół

Rosół z kaczki — składniki:

  • 4 litry wody
  • 1/2 kaczki
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki z natką
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • gałązka świeżego lubczyku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Marchew, pietruszkę, seler, por umyj, obierz i przekrój na mniejsze części, jeśli są duże. Włóż do mięsa. Cebulę obierz i przypal nad palnikiem, wrzuć do garnka.
  3. Przyprawy i lubczyk wrzuć do garnka z mięsem i warzywami, gotuj na wolnym ogniu ok.2 godzin. W międzyczasie, gdy woda się zagotuje, zdejmij łyżką cedzakową gromadzące się na powierzchni „szumowiny”. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj z makaronem.

Rosół z kury — przepis

Rosół - z kury, kaczki, wołowy i warzywny. Przepisy

Fot. iStock/Rosół

Rosół z kury — składniki:

  • 4 litry wody
  • 1/2 kury
  • 2-3 marchewki
  • korzeń i natka pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • gałązka świeżego lubczyku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • łyżeczka octu zwykłego lub jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej wodą, wstaw na ogień i trzymaj ją tak do chwili wrzenia. Obgotuj mięso kilka minut, zdejmij wypływające „szumowiny”.
  2. Warzywa, poza cebulą, umyj, obierz i przekrój na mniejsze części, włóż do mięsa. Cebulę obierz i przypal nad palnikiem, wrzuć do garnka z mięsem i warzywami.
  3. Przyprawy wrzuć do garnka z gotującym się mięsem i warzywami, trzymaj na minimalnym ogniu ok.2 godzin. Pod koniec gotowania wlej łyżeczkę (można mniej, można i ciut więcej) octu, by poprawić smak rosołu (nie będzie go czuć). Rosół pogotuj jeszcze 10 minut, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj z makaronem, posypany poszatkowaną natką pietruszki.

Rosół wołowy — przepis

Rosół - z kury, kaczki, wołowy i warzywny. Przepisy

Fot. iStock/Rosół

Rosół wołowy — przepis

  • 2,5 litra wody
  • 1 kilogram mięsa wołowego (łaty wołowej, szpondru, pręgi)
  • 2 -3 marchewki
  • kawałek bulwy selera
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, podziel na 2-3 mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Warzywa umyj, obierz i przekrój na mniejsze części, włóż do mięsa, dodaj sól, resztę przypraw i wstaw na ogień. Gdy wywar się zagotuje, zdejmij wypływające „szumowiny”.
  3. Do gotującego się na minimalnym ogniu wywaru dorzuć cukier, kostkę wołową i wszystko gotuj pod przykryciem 1,5 godziny na małym gazie.
  4. Podawaj z makaronem, z kawałkami pokrojonej marchwi i mięsa z rosołu.

Rosół warzywny — przepis

Rosół - z kury, kaczki, wołowy i warzywny. Przepisy

Fot. iStock/Rosół

Rosół warzywny — składniki:

  • ok. 3 litrów wody
  • 3-4 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • pół korzenia małego selera
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 sztuk suszonych grzybów
  • 3 pieczarki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej 3 litry zimnej wody, wstaw ją na mały ognień. Włóż w całości obrane i umyte warzywa: marchewki, seler, pietruszkę, czosnek oraz por.
  2. Cebulę obierz i przypal nad ogniem. Dorzuć do garnka, dodaj suszone grzyby oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
  3. Następnie dodaj olej i gotuj całość ok. 2 godziny pod przykryciem.
  4. Gdy zupa już gotowa, wyjmij warzywa i przelej wywar do drugiego garnka przez sito. Zagotuj ponownie i dodaj posiekaną w plasterki marchew.
  5. Pieczarki oczyść i pokrój w cieniutkie plasterki, wrzuć do wywaru i gotuj jeszcze 15 minut.
  6. Podawaj z makaronem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Placki z dynią na 5 różnych sposobów. Sprawdzone przepisy

Zielona, Chrupiąca Sałatka z łososiem na parze

Regulamin konkursu na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!