Dania główne Gotowanie Przepisy

Karkówka pieczona – przepis na delikatną, aromatyczną pieczeń do obiadu i na kanapki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 czerwca 2020
Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami
Fot. iStock
 

Karkówka pieczona to danie, które swoim smakiem podbija podniebienia. Natarta wcześniej odpowiednimi ziołami lub marynatą doskonale pasuje na mniej i bardziej uroczyste posiłki. Podana na gorąco, prosto z piekarnika, doskonale komponuje się z sosem, do ziemniaków i warzyw. Na zimno sprawdzi karkówka pieczona, cienko krojona, jako domowa wędlina na kanapki.

Jak wybrać mięso, by karkówka była idealna?

Karkówka (karczek) to określenie na mięso pochodzące z karku. Karkówka może pochodzić z różnych zwierząt – najbardziej popularna jest wieprzowa, zaraz za nią plasuje się cielęca oraz barania. Jest ona dość tłusta, ale dzięki tej warstewce tłuszczu zachowuje ona delikatność i chrupkość przy znakomitym, bogatym smaku. Niestety nie jest to najzdrowsze mięso, więc warto sięgać po nią dla smaku raz na jakiś czas. W 100 g karkówki znajduje się 270 kcal.

Aby wybrać najlepszy kawałek karkówki, warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Nie należy kupować największego kawałka mięsa. To nieprawda, ze im większa karkówka, tym lepszy smak. Raczej za bardziej trafiony  pomysł należy uznać wzięcie mniejszej sztuki zakładając, że pochodzi z młodszego zwierzęcia, więc powinna być bardziej delikatna w smaku i mniej żylasta oraz twarda.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/karkówka

Najlepiej, by kawałek karkówki ważył od ok. 1,5 do 2 kg – takie mięso jest miękkie, delikatne i smaczne. Warto również zwrócić uwagę na widoczne po przekrojeniu karkówki żyłki tłuszczu –  jaśniejsze, tym świeższe i lepsze w smaku mięso. Jakikolwiek podejrzany zapach dyskwalifikuje mięso z planów spożycia. Pieczona karkówka ma być aromatyczna, pyszna, soczysta i delikatna, a to gwarantuje jedynie sprawdzony przepis. Warto w ramach inspiracji zmieniać poszczególne składniki i proporcje, by stworzyć własną wariację idealnego przepisu na to mięso.

Karkówka pieczona w całości w piekarniku w sosie – przepis

Karkówka pieczona w całości w sosie w piekarniku to wygodny pomysł na obiad, bez konieczności stałego doglądania czy obracania mięsa. Należy tylko pamiętać, że wymaga dłuższego marynowania, by była soczysta i krucha, oraz szybciej się upiekła. Im większy kawałek mięsa, tym więcej czasu potrzebuje.

Gdy przestygnie, karkówka pieczona w piekarniku, ale bez sosu, może stać się domową wędliną, krojoną na cienkie plastry. W takim wydaniu znakomicie będzie pasować do niej odrobina chrzanu, która podkręci smak ziołowej pieczonej karkówki.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/karkówka pieczona

Składniki:

  • 1,5 kg karkówka
  • 1 główka czosnku
  • 4-5 łyżeczek majeranku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz mielony czarny lub ziołowy
  • łyżka smalcu lub oleju smalec do przesmażenia

Przygotowanie:

  1. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub drobno poszatkuj.
  2. Mięso natrzyj przyprawami zmieszanymi z olejem. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  3. Karkówkę podsmaż na mocno rozgrzanej patelni ze smalcem lub olejem przez chwilę, by z każdej strony się zrumieniła.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Karkówkę ułóż w naczyniu żaroodpornym, dolej wodę. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 1,5 godziny. Co jakiś czas oblej mięso zbierającym się w naczyniu sosem.
  6. Dobrze jest odstawić karkówkę na 20 minut po upieczeniu, by odpoczęła. Zebrany w naczyniu żaroodpornym przelej do osobnego garnczka, wstaw na minimalny ogień i zaciągnij delikatnie mąką zmieszaną z wodą, by był gęstszy. Jeśli wolisz sos prosto z piekarnika, możesz od razu polać nim karkówkę i ziemniaki.
  7. Pieczona w piekarniku karkówka dobrze smakuje z sosem do obiadu, a ostudzona i cienko krojona, na kanapki.

Karkówka pieczona w plastrach – przepis

Karkówka w plastrach pieczona w piekarniku, to szybsza do przygotowania wersja obiadu ze sztuką mięsa. Mniejsze kawałki pieką się znacznie szybciej i można je od razu serwować w porcjach na talerz. Przepis jest prosty, a danie pyszne, więc warto się na tę wersję skusić.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/karkówka pieczona

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 8 ząbków czosnku
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • rozmaryn lub tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój na 2 cm grubości kawałki. Przy pomocy tłuczka delikatnie rozbij plastry.
  2. W misce wymieszaj olej z przyprawami dołożonymi do smaku. Natrzyj nimi karkówkę, odłóż do lodówki co najmniej na godzinę.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż plastry karkówki.
  4. Piekarnik rozgrzej góra-dół do 180ºC i piecz przez 25 minut – karkówka pieczona przez ten czas powinna już zmięknąć.
  5. Podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Karkówka z warzywami pieczona w rękawie – przepis

To wygodne danie jednogarnkowe jest bardzo wygodne w przyrządzeniu. Za jednym zamachem piecze się i mięso i warzywa. Karkówka  z warzywami pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/ karkówka pieczona

Składniki:

  • kilka plastrów karkówki – tyle, ile jest osób
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • papryka czerwona
  • ziemniaki – w zależności od ilości osób
  • kilka ząbków czosnku w zależności od smaku
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • rozmaryn
  • sól
  • rękaw foliowy do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Karkówkę rozbij tłuczkiem do mięsa, posól, natrzyj ją przyprawami. Cebulę pokrój w plasterki i dorzuć do mięsa. Mięso włóż do miski i odstaw na jakiś czas na jakiś czas do lodówki (co najmniej 30 minut).
  2. Ziemniaki, paprykę i marchew umyj, obierz i pokrój – marchew w nieco grubsze kawałki, paprykę w szersze paski, ziemniaki na mniejsze części.
  3. Przełóż do foliowego rękawa karkówkę z cebulą jeden kawałek przy drugim, rozłóż warzywa. Rękaw zamknij i zepnij spinką do woreczka, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Piekarnik rozgrzej góra-dół na 180 stopni i piecz karkówkę z warzywami ok godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, by mięso się zrumieniło. Karkówka z warzywami pieczona w rękawie, po tym czasie już jest gotowa.

źródło: kuchnia.wp.pl , www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

17 oznak wyczerpania emocjonalnego. Kiedy wydaje ci się, że „już dłużej tak nie możesz”

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
25 czerwca 2020
Fot. iStock/kieferpix
 

Wyczerpanie emocjonalne to szczególnie trudny stan, najczęściej związany z jakąś przytłaczającą sytuacją, z którą nie możemy sobie od dłuższego czasu poradzić. Może to toksyczny związek, może problemy w pracy, poczucie ogólnego niezadowolenia z życia zawodowego lub niespełnienia w życiu w ogóle? W każdym przypadku, „zmęczone emocje” dają o sobie znać w szczególny sposób, powodując jeszcze większe osamotnienie, brak wiary w możliwość zmian i załamanie psychiczne.

Ważne, by w porę rozpoznać, że nie jest z nami najlepiej i poszukać pomocy.

17 oznak wyczerpania emocjonalnego

1. Koncentrujesz się jedynie na tym, co negatywne

Nie widzisz jasnych, pozytywnych stron, bo twoją uwagę przykuwa tylko to, co nie wychodzi tak jak tego chciałeś. Czujesz, że to właśnie jest najważniejsze. Sam sobie odbierasz radość z drobnych, codziennych sukcesów i dobrych momentów.

2. Izolujesz się

Towarzystwo innych cię męczy, dołuje. Wydaje ci się, że musisz być teraz sam.

3. Każde działanie jest poświęceniem

Po prostu nie masz siły – fizycznej, psychicznej. Zmuszasz się do codziennych czynności, ale dużo cię to kosztuje. Marzysz o tym, żeby na jakiś czas zniknąć. Nic nie „musieć”.

4. Czujesz, że kierujesz się poczuciem zobowiązania, a nie wartościami

Podejmujesz działania bo tak trzeba, ale nie dlatego, że to wypływa z głębi ciebie. Nie masz przekonania, nie analizujesz. Często działasz wbrew sobie. Trochę „dla świętego spokoju”.

5. Nie czujesz się spełniony

To ani to miejsce, ani czas. Jest tyle rzeczy, które mogło pójść lepiej. A na pewno inaczej.

6. Nie czujesz, że jesteś tym, kim powinieneś

Odczuwasz niezadowolenie właściwie na każdym polu: osobistym, zawodowy, towarzyskim… Zaczynasz fantazjować o tym, co by to było gdyby…

7. Trudno jest ci kontrolować emocje

Więc zaczynasz być „trudny” dla bliskich. I sam dla siebie. Niezamierzone wybuchy gniewu, dojmujący smutek, kąśliwe uwagi… Sam siebie nie poznajesz.

8.Odczuwasz niepokój i przytłoczenie

Boisz się. Nie wiesz, czy sobie poradzisz, czy znajdzie się jakieś rozwiązanie dla twoich problemów. A przede wszystkim boisz się tego, kim się stajesz.

9. Często czujesz się zdenerwowany i odczuwasz nieracjonalną złość

Nic ci nie odpowiada. Każdy cię drażni, irytuje.

10. Brak ci nadziei

Przewidujesz same katastrofy. Właściwie jesteś pewien, że nic już się nie da zrobić, by zmienić twoją sytuację.

11. Czujesz się otępiały albo apatyczny

Skoro nic już nie można zrobić, po co  w ogóle się starasz? Odpuszczasz. Zamykasz się w sobie.

12. Brak ci motywacji

Nie widzisz celu, nie chce ci się go szukać. Niech już tak będzie, jak jest. Przynajmniej to znasz.

13. Uważasz się za porażkę

Nic ci się nie udaje, nic nie idzie zgodnie z planem. Zawsze tak było i będzie. Nie rozumiesz dlaczego w ogóle ktoś miałby cię szanować, lubić.

14. Bardzo często czujesz ogromne zmęczenie

Bycie nieszczęśliwym jest męczące. Zapominasz jednak, że nie tylko dla ciebie.

15. Bardzo trudno jest ci się skoncentrować

Często miewasz „gonitwę myśli”. Nie skupiasz się na innych, kiedy z nimi rozmawiasz.

16.  Coraz częściej zapominasz

Nie może być inaczej, skoro myślami jesteś stale gdzie indziej. Wiele rzeczy ci umyka, nie jesteś już dobrym obserwatorem.

17. Nie odczuwasz radości z rzeczy, które wcześniej ci ją dawały

Naturalnym sposobem na poprawienie sobie humoru jest sprawianie sobie małych przyjemności. Ale ty nawet po to nie sięgniesz. Nie masz ochoty. To, co kiedyś sprawiało, że czarne myśli odpływały, dziś jest ci obojętne.

Nie przeżywaj swojego zmęczenia emocjami w pojedynkę. Podziel się z innymi swoim smutkiem i poczuciem, że nie dajesz rady. Otwórz się na pomoc. Sięgnij po wsparcie innych – to nie wstyd z niego korzystać.

 



Zobacz także

Przekąska uratuje Cię przed… stresem!

Ostatkowe „must have” w wydaniu Delecty

Sos do spaghetti bolognese, Napoli, carbonara

Sos do spaghetti bolognese, Napoli lub carbonara – przepisy, które kochają Polacy