Go to content

Cukinia faszerowana warzywami i mięsem. Cztery przepisy na sycący obiad

Cukinia faszerowana - warzywami, mięsem, kurczakiem
Fot. iStock

Cukinia faszerowana to uniwersalny pomysł na obiad. Cukinię można nadziewać warzywami i mięsem, lub po prostu eksperymentować z farszem, co za każdym razem pozwala cieszyć się innym smakiem. Przepisy nie są trudne w przygotowaniu, a efekt końcowy sprawia, że warto poświęcić kilka chwil na przygotowanie faszerowanej cukinii.

Cukinia jest bardzo wdzięcznym tematem na obiad lub sytą kolację. Można ją przyrządzać na różne sposoby, a niewielka kaloryczność tego warzywa sprawia, że polecane jest nawet podczas diety odchudzającej. Oczywiście różnicę robią dodatki do farszu, które mogą mieć różną kaloryczność. Warto sięgnąć po przepisy, które sprawią, że cukinia faszerowana zachwyci smakiem i na stałe wejdzie do repertuaru ulubionych potraw.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistego smaku mięsa. Połączenie go z warzywami sprawi, że danie będzie nie tylko syte, ale także bogate w witaminy i substancje odżywcze.

Cukinia - faszerowana, z grilla, zupa krem

Fot. iStock

Cukinia faszerowana mięsem mielonym — składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cukinie
  • pół czerwonej papryki
  • biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy (ew. ketchup)
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie (można pominąć)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż, aby powstało miejsce na farsz.
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj czosnek, paprykę i podsmaż chwilę razem, dodaj mięso i przyprawy. Smaż wszystko kilka minut, po czym dodaj sos pomidorowy, dobrze wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia.
  4. Wydrążone cukinie obsyp solą i pieprzem, włóż do środka farsz. Piecz przez około 25 minut w 200ºC, aż cukinia zmięknie. Pod koniec pieczenia obsyp danie żółtym serem z wierzchu, by się zapiekł. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Cukinia faszerowana warzywami — przepis

Proponowana cukinia zapiekana z warzywami i kaszą to sycący i wartościowy posiłek wegetariański.

Cukinia faszerowana - warzywami, mięsem, kurczakiem

Fot. iStock/Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana warzywami — składniki: 

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1 torebka (pół szklanki) kaszy jaglanej
  • 4 pomidory
  • 1 biała cebula
  • oliwki zielone — kilka sztuk
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy — słodka papryka, oregano, bazylia, tymianek — do smaku
  • ser żółty
  • ketchup lub sos pomidorowy

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj  do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu zdejmij z ognia.
  2. W międzyczasie obie cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż pestki i cześć miąższu, by powstało miejsce na farsz (zostaw ok. 1-2 cm miąższu).
  3. Pestki wyrzuć, a wydrążony miąższ odłóż do miseczki.
  4. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, obsyp solą i pieprzem, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 15 minut.
  5. Sparz i pozbaw skórek pomidory, poszatkuj cebulę i pokrój na pół zielone oliwki.
  6. Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, podsmaż pomidory, wrzuć miąższ cukinii i oliwki. Posyp ziołami do smaku, solą i pieprzem, dodaję odrobinę ketchupu lub sosu pomidorowego, by wzmocnić smak. Smaż warzywa ok. 10 minut mieszając, aż składniki się połączą, a nadmiar soku się zredukuje.
  7. Do warzyw dorzuć kaszę, dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wyciągnij z piekarnika podpieczoną i  cukinię z piekarnika, nałóż do niej farsz, przykryj żółtym serem, posyp na koniec solą i pieprzem.
  8. Całość włóż z powrotem do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści.

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami — przepis 

Kurczak i pieczarki to klasyczne połączenie smaków, które sprawdza się także w zapiekance z cukinią.

Cukinia faszerowana - warzywami, mięsem, kurczakiem

Fot. iStock/Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami — składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • dwie garści pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • tymianek — jeśli lubisz

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę. Oprósz solą, pieprzem, tymiankiem (delikatnie), papryką słodką i ostrą. Kurczaka obsmaż na mocno rozgrzanym oleju, aż się zetnie z wierzchu.
  2. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, pieczarki w plastry. Kolejno cebulę, paprykę i pieczarki zrumień na patelni.
  3. Natkę pietruszki poszatkuj drobno, ser zetrzyj — dodaj oba składniki do kurczaka i porządnie wymieszaj.
  4. Cukinie przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż z części farszu i nasion (wyrzuć je).  Każdą cukinię oprósz wewnątrz solą i pieprzem. Do każdej włóż farsz i delikatnie uklep, by był zwarty.
  5. Cukinie faszerowane ułóż w naczyniu żaroodpornym, i zapiecz 35 minut w 170ºC.

Cukinia faszerowana tuńczykiem — przepis

Nie tylko mięso mielone i kurczak pasują do zapiekanych warzyw. Miłośnicy ryb będą zadowoleni — ta wersja przepisu na cukinię, dla odmiany serwowana jest z tuńczykiem.

Fot. iStock/Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana tuńczykiem — składniki:

  • 2 młode cukinie
  • puszka tuńczyka w oleju
  • cebula
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej (sosu pomidorowego)
  • 2 średnie pomidory
  • ser mozzarella (1 opakowanie)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, przekrój na pół wzdłuż, wydrążyć miąższ i odłóż go do miseczki. Jeśli cukinia ma duże, twardawe pestki, wyrzuć je.
  2. Wydrążony miąższ pokrój na mniejsze kawałki, cebulę drobno poszatkuj i na rozgrzanym tłuszczu z puszki tuńczyka podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj miąższ cukinii i smaż razem, aż cukinia zmięknie.
  3. Wrzuć tuńczyka, przetarte pomidory, sól, pieprz — duś ok. 5 minut.
  4. Gotowy farsz wyłóż na cukinię, na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki pomidory i mozzarellę.
  5. Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym ok. 35 min. w temperaturze 180ºC.

źródło: www.przyslijprzepis.pl